ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΝομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: Αντιδράσεις από τους φιλόζωους και στο Αγρίνιο

Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: Αντιδράσεις από τους φιλόζωους και στο Αγρίνιο

Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: Αντιδράσεις από τους φιλόζωους και στο Αγρίνιο
  • Η Πρόεδρος της Φιλοζωικής Αγρινίου Βούλα Αναγνωστοπούλου για το νομοσχέδιο: «Αν δεν γίνουν αλλαγές το φιλοζωικό κίνημα θα πεθάνει»
  • Την απόσυρσή του ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Υπό συζήτηση είναι το νομοσχέδιο, που επεξεργάζεται το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς (πρόγραμμα Άργος). Παρά το γεγονός ότι η διαβούλευση ξεκίνησε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, τα σχόλια για το νομοσχέδιο ήδη ξεπέρασαν τις 28.322, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για νομοσχέδιο!

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, πάρα πολλά από τα σχόλια ελήφθησαν υπόψη στην επεξεργασία του νομοσχεδίου, διότι σκοπός της κυβέρνησης είναι στο μέλλον να μην υπάρχει κανένα αδέσποτο ή κακοποιημένο ζώο.

Ωστόσο, οι φιλοζωικές οργανώσεις καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αλλάξουν πολλά σημεία που ήδη έχουν γραφτεί, καθώς θεωρούν πως δεν είναι προς όφελος των τετράποδων πιστών φίλων του ανθρώπου!

Το πρόγραμμα «Άργος», το νομοσχέδιο που είναι υπό συζήτηση δηλαδή, προβλέπει σύμφωνα με τον κ. Πέτσα την μεταφορά πόρων στους δήμους, συγκεκριμένα 40 εκατ. ευρώ για κατασκευή καταφυγίων και προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για θέματα κτηνιατρικής φροντίδας των ζώων συντροφιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα μέχρι και τώρα τα μόνα χρήματα που υπήρχαν οι δήμοι ήταν από το πρόγραμμα για τα αδέσποτα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν ξεπερνούσαν τις 600.000 ευρώ, συμπληρώνοντας: «τα χρήματα που δίδουμε για τις υποδομές “έρχονται να προστεθούν στα 43 εκατ. ευρώ , που ήταν οι προηγούμενές προσκλήσεις του «Φιλόδημος 2». Εκεί ανταποκρίθηκαν δήμοι ή σύνδεσμοι δήμων που καλύπτουν 138 δήμους. Έχουν ήδη εγκριθεί 30 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 14 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα το επόμενο χρονικό διάστημα».

Η Πρόεδρος της Φιλοζωικής Αγρινίου Βούλα Αναγνωστοπούλου

Η ομοσπονδία και οι φιλοζωικές ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Φιλοζωικής Αγρινίου Βούλα Αναγνωστοπούλου, διαμαρτύρονται και αντιτίθενται σε πάρα πολλά σημεία του νομοσχεδίου θεωρώντας πως δεν είναι προς όφελος των ζώων!

«Επιχειρούμε να παρέμβουμε σε πάρα πολλά σημεία του νομοσχεδίου που είναι υπό συζήτηση. Πρέπει να διορθωθούν πάρα πολλά σημεία, να αλλάξουν τελείως και να είναι προς όφελος των ζώων, τα οποία είναι απροστάτευτα. Σχετικά με την κακοποίηση δεν πρέπει να μείνει ως έχει το νομοσχέδιο, δεν προβλέπει κάτι ουσιαστικό, το ίδιο ισχύει και για την αλυσόδεση, πρέπει να αλλάξει τελείως.

Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές, να πούμε μόνο πως για τις κακοποιήσεις που έχουν γίνει ευρέως γνωστές και ξέρουμε ότι υπάρχουν πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ δεν έχει πληρωθεί καμία στο κράτος. Αν δεν γίνουν αλλαγές το φιλοζωικό κίνημα θα πεθάνει.

Δίνουμε την ψυχή μας και την ζωή μας για τα ζωάκια και βλέπουμε πως το νομοσχέδιο δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση, δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε περισυλλογή αδέσποτων. Πάνε πολλές αρμοδιότητες στους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν τις δυνατότητες να σταθούν στα ζωάκια, όπως πρέπει.

Οι φιλοζωικές δουλεύουν και θα δουλεύουν εθελοντικά, βάζοντας χρήματα από την τσέπη τους και δίνοντας χρόνο και ψυχή και φαίνεται πως δεν εισακούγονται, όπως πρέπει.

Είναι πολλά και μεγάλα τα συμφέροντα μάλλον. Την Τετάρτη εκπρόσωποι της ομοσπονδίας και φιλοζωικών -ήταν προγραμματισμένο από μέρες πριν- να επισκεφτούν τη Βουλή για να συζητήσουν με τους αρμόδιους, ελπίζω οι εκπρόσωποί μας να εισακουστούν και να βελτιωθεί το νομοσχέδιο. Πρέπει όλοι να αναληφθούν πως ποτέ δεν είχαμε ως επιδίωξη τα χρήματα και κάνουμε αυτό που κάνουμε γιατί αγαπάμε τα ζώα και γι’αυτό δρούμε εθελοντικά.

Συνεπώς ότι έχουμε να πούμε το λέμε από αγάπη για τα αδέσποτα και για τα ζωάκια που είναι ανυπεράσπιστα ή κακοποιούνται. Παλεύουμε να γίνει κάτι σωστό. Ανά πάσα ώρα και στιγμή είμαστε σε ετοιμότητα, ώστε να μην επιτρέψουμε να περάσει κάτι άδικο για τις ψυχές αυτές.

Μέχρι να «κλείσει» η διαβούλευση δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε, καθώς πρέπει όταν γίνει νόμος του κράτους το νομοσχέδιο, που είναι σε διαβούλευση, να έχει απλωθεί ένα ουσιαστικό «δίχτυ» προστασίας και φροντίδας για τα ζωάκια» τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση, δια στόματος των εισηγητών της στο νομοσχέδιο, εξέφρασε διαφωνίες και επιφυλάξεις ζητώντας την απόσυρσή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και την επανεκκίνηση του διαλόγου σε νέες βάσεις και με νέο πλάνο.

Η εισηγήτρια για το θέμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώτα Πούλου τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου ζητώντας την απόσυρσή του και την εκ νέου συζήτησή του με τους ενδιαφερόμενους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κ. Πούλου στάθηκε περισσότερο στο ότι οι ρυθμίσεις του θα φέρουν περισσότερα προβλήματα, παρά του ότι θεώρησε απολύτως αναγκαίο τον κεντρικό στόχο του νομοσχεδίου. Έφερε ως παράδειγμα τη διάταξη για την υποχρεωτική στείρωση των ζώων, η οποία, όπως είπε, “μας βρίσκει αντίθετους”, κάνοντας λόγο για την αδυναμία εφαρμογής του νομοσχεδίου δεδομένου πως μεταφέρει φορτίο στους υποστελεχωμένους δήμους.

Η εισηγήτρια του ΚΙΝ.ΑΛ. Ευαγγελία Λιακούλη χαρακτηρίζοντας ως «νομοθετικό μόρφωμα» το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και εξέφρασε τον προβληματισμό της για τη διάταξη που αφορά στην «οριζόντια στείρωση των ζώων», ενώ ζήτησε να ληφθούν υπόψη τα δεκάδες χιλιάδες σχόλια που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση.

Ξεκαθαρίζοντας πως δεν συμφωνεί επί της αρχής με το νομοσχέδιο τοποθετήθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, ο οποίος συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να γίνεται ανάθεση αρμοδιοτήτων του κράτους σε ιδιωτικούς φορείς και ότι δεν πρέπει να δίδεται περιθώριο άσκησης επιχειρηματικής δράσης γύρω από τα αδέσποτα, δεδομένης της άποψής του που εξέφρασε εξ αρχής περί μη εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων προς τους δήμους.

Ο εισηγητής της «Ελληνικής Λύσης» Κ. Χήττας εξέφρασε μεγάλη επιφύλαξη επί του νομοσχεδίου και την αμφιβολία του για την επιτυχία της πρόθεσης του νομοσχεδίου για την λήψη DNA.

Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Α.Αδαμοπούλου ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, λόγω και της μεγάλης αντίδρασης – όπως είπε – των σχολιαστών του στο πλαίσιο της διαβούλευσης, όπως επίσης τόνισε πως το νομοσχέδιο επιφέρει κατακερματισμό των υπηρεσιών που ελέγχουν την υγεία των ζώων, και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς το «άμαθο» Υπουργείο Εσωτερικών.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Κωνσταντίνος Χονδρός 

Απ. Κατσιφάρας: Ο Φαρμάκης δεν έχει όραμα και στρατηγική για την Περιφέρεια

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr