Η νηφάλια φωνή  και το κύρος του «στρατηγού» Τσιόδρα

Είναι ο άνθρωπος που περιμένει πως και πως κάθε απόγευμα όλη η Ελλάδα για να ενημερωθεί για τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας.Ο λόγος για τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, ο οποίος κάθε απόγευμα στις 18:00 ενημερώνει τους Έλληνες για την κατάσταση στη χώρα μας και την εξέλιξη του κορονοϊού.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δικαίωσε την εξαρχής επιμονή του Υπουργού Υγείας να αναθέσει στον διακεκριμένο επιστήμονα την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού.Τη στιγμή που η πανδημία εξαπλώνεται, ο Σωτήρης Τσιόδρας, με τη νηφάλια φωνή και την αξιοπιστία του, λειτουργεί ήδη ως… εμβόλιο κατά της παραπληροφόρησης. Ως φρένο στην υστερία… Με προηγμένες χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία, πουμετρούν εκατοντάδες νεκρούς από τον κορονοϊό,σαν μέτρο σύγκρισης, οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες σε επιστήμονες όπως ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, που δίνουν τη μάχη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες ο Σ. Τσιόδρας με αφορμή το γεγονός ότι πλέον δεν γίνονται μαζικά τεστ, δέχεται επικρίσεις ακόμη και από μικρή, βέβαια, ομάδα συναδέλφων του. Οι συγκρίσεις όμως με χώρες όπως η Νότια Κορέα (που τεστάρει όποιον κινείται), όπως εξήγησε στο προχθεσινό briefingο λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας, δεν είναι εύκολο να γίνονται, γιατί η Νότια Κορέα έχει τη μισή έκταση από την Ελλάδα και τον πενταπλάσιο πληθυσμό, επομένως εκεί η μεταδοτικότητα του ιού είναι γεωμετρικά αυξημένη.

Για να καταλάβουμε τι εστί Τσιόδρας αξίζει να αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά στοιχεία από το βιογραφικό του. Και σταθούμε κυρίως στο γεγονός ότι ένας αριστούχος ο Χάρβαρντ, ενώ θα μπορούσε να κάνει καριέρα στις ΗΠΑ, επέστρεψε στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει (βάσει νόμου) το αγροτικό του σε Κέντρο Υγείας. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την ποιότητα του ανθρώπου πέρα από την επιστημονική του κατάρτιση.

Ο Σ. Τσιόδρας, μετά από αυστηρή διαδικασία επιλογής, είναι ο μοναδικός υποψήφιος από ξένη χώρα που γίνεται δεκτός στο πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Παθολογία-Λοιμωξιολογία, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία την Νέας Αγγλίας, το BethIsraelDeaconess της Βοστόνης, που αποτελεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Εξειδικεύεται εκεί επί τέσσερα χρόνια με υποτροφία κλινικού ερευνητή και παίρνει μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Ιατρικές Επιστήμες από το Χάρβαρντ. Έχει ήδη λάβει άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος από την Πολιτεία της Μασαχουσέτης, ενώ μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης της Αμερικανικής Επιτροπής Εσωτερικής Παθολογίας αποκτά ειδικότητα στη Λοιμωξιολογία.

Ως κάτοχος διπλωμάτων κύρους, εξοπλισμένος με επάρκεια γνώσεων, σπουδαία νοσοκομειακή εμπειρία και γόνιμη κλινική έρευνα στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και MIT, καθώς και πλούσιο διδακτικό έργο, θα μπορούσε να κάνει άνετα καριέρα στις ΗΠΑ. Ωστόσο παίρνει το ρίσκο κι επιστρέφει (το 2001) στην Ελλάδα, όπου ολοκληρώνει το υποχρεωτικό από τον νόμο Αγροτικό του στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης.

Εφημερίδα “Συνείδηση”