Το ιδιωτικό νησί Έλληνα εφοπλιστή στο Ιόνιο που είναι ο παράδεισος των γιοτ

Η Μικρονησία του Ιονίου αποτελείται από γνωστά και λιγότερο γνωστά νησάκια ανάμεσα στην Λευκάδα και την Ιθάκη.

<p>ionio-nhsi-efoplisth</p>

Η Μικρονησία του Ιονίου αποτελείται από γνωστά και λιγότερο γνωστά νησάκια ανάμεσα στην Λευκάδα και την Ιθάκη.

Εκεί κάθε χρόνο συγκεντρώνονται χιλιάδες σκάφη για να απολαύσουν τα ήρεμα νερά του πανέμορφου πελάγους. Ανάμεσά τους είναι ο Σκορπιός στον οποίο ήδη διακρίνονται οι πρώτες υπό κατασκευή βίλες του μεγάλου επενδυτικού έργου του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Είναι το Μεγανήσι, όπου χρόνο με το χρόνο, η τουριστική του επιτυχία αρχίζει να δυσκολεύει τις μετακινήσεις στο εσωτερικό του. Είναι ο Κάλαμος, ένα καταπράσινο νησί σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι το ογκώδες και ακατοίκητο Αρκούδι, αλλά και ο Καστός των λιγότερων από 100 κατοίκων.

Εκεί, είναι όμως, και το δημοφιλές στον κόσμο του γιότινγκ «άγνωστο» νησί του Ιονίου, η Ατοκος. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό, αλλά προσβάσιμο σε όλους, νησί στην καρδιά του πελάγους που είναι μια σπάνια εμπειρία που μένει για πάντα στη μνήμη.

Η Ατοκος ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου. Τα μέλη της οικογένειας, όπως λέγεται, εμφανίζονται μια φορά το χρόνο για να οργανώσουν ένα τραπέζι στην παραλία, η οποία έχει ονομαστεί «One House Bay», διότι εκεί βρίσκεται και το μόνο κτίσμα του νησιού, το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη.

Η παραλία αυτή, πλέον, εμφανίζεται στους χάρτες ως Greek Pig Beach, διότι μια αγέλη μαύρων γουρουνιών που εμφανίστηκε εκεί τα τελευταία χρόνια, προφανώς με πρωτοβουλία της οικογένειας, πρωταγωνιστεί στο νησί προσφέροντας ένα όμορφο θέαμα.

Μπορεί αρχικά, η αγέλη αυτή που πολλαπλασιάζεται να αποτελούσε έναν λόγο για να μην ανέβουν στο νησί οι επισκέπτες που συρρέουν με τα σκάφη κάθε καλοκαίρι, ωστόσο στην πορεία τα γουρουνάκια έγιναν η ατραξιόν του. Πλέον, ακολουθούν ήρεμα τους επισκέπτες για να αποσπάσουν λιχουδιές.

Η Ατοκος είναι ένα βραχώδες νησί έκτασης 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που εντάσσεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων και ανήκει διοικητικά στην Ιθάκη. Είναι επίσης μέλος της οικογένειας του δικτύου Natura 2000 διότι μπορεί να είναι ακατοίκητο από ανθρώπους, αλλά είναι το «σπίτι» σπάνιας θαλάσσιας χλωρίδας.

Η Ατοκος ξυπνάει την εξερευνητική πλευρά του επισκέπτη. Μοιάζει με το νησί από το πάλαι ποτέ σήριαλ “Lost”. Αγριο και σπηλαιώδες, σαν ανακάλυψη στη μέση του πελάγους, με νερά που αλλού ακολουθούν το γαλακτώδες γαλάζιο που δημιουργεί η ψιλή λευκή άμμος, κι αλλού το πράσινο που νικάει το μπλε χάρη στις κατάφυτες πλαγιές του που αντανακλώνται στη θάλασσα δημιουργώντας μια κυπαρρισί πισίνα.

Υπάρχουν άνθρωποι που επιστρέφουν κάθε χρόνο στο νησί μόνο για να κολυμπήσουν και να αισθανθούν ότι βρίσκονται για λίγο αποκομμένοι από τα πάντα. Οι Ιταλοί είναι κάθε χρόνο εκεί. Σκαφάτοι από τη βόρεια κυρίως Ιταλία που κάνουν έντονη την παρουσία τους. Σχεδόν πάντα αγκυροβολημένος βρίσκεται εκεί και ένας ψαράς με το καΐκι και το βιβλίο του (!), έτοιμος να μιλήσει για τα μυστικά του βυθού και τους αστακούς στους οποίους έχει μια κάποια συμπάθεια.

Η Ατοκος είναι από τις εμπειρίες για τις οποίες αν υπήρχαν σήμερα lifestyle περιοδικά, όπως κάποτε, θα έγραφαν πως πρέπει να τη ζήσεις έστω μια φορά στη ζωή σου. Για να φτάσει κανείς να κολυμπήσει στα νερά της, υπάρχει από όλα τα κοντινά νησιά όπως η Ιθάκη, η Κεφαλλονιά και η Λευκάδα. Επίσης από την Πάλαιρο στη ΒΔ Αιτωλοακαρνανία.
Εξωτερική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Ιmage

newmoney.gr

Ξέσπασε σε λυγμούς η Σάκκαρη: «Νιώθω ότι ντροπιάζω τους Έλληνες»