ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΝέος νόμος για τις λαϊκές αγορές : «Σκοτώνει» τους παραγωγούς του Αγρινίου

Νέος νόμος για τις λαϊκές αγορές : «Σκοτώνει» τους παραγωγούς του Αγρινίου

Νέος νόμος για τις λαϊκές αγορές : «Σκοτώνει» τους παραγωγούς του Αγρινίου
  • Παραγωγοί Αγρινίου: «Εν ψυχρώ δολοφονία των λαϊκών αγορών το σχέδιο νόμου»
  • Στα κάγκελα οι παραγωγοί και οι πωλητές των λαϊκών αγορών
  • Αναβρασμός επικρατεί με το σχέδιο νόμου που φέρνει η Κυβέρνηση

Για «εν ψυχρώ δολοφονία των λαϊκών αγορών», κάνουν λόγο οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας σχολιάζοντας το νέο σχέδιο νόμου για το οποίο, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος ύπαρξής του!

Αναρωτιούνται γιατί ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης άρον – άρον προσπαθεί να φέρει εν μέσω πανδημίας το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, το οποίο πριν ακόμη «πέσει» στο τραπέζι του διαλόγου έχει μελανά σημεία, όπως η αλλαγή του συστήματος που εδώ και δεκαετίες ισχύει για τις θέσεις των πάγκων και η εισαγωγή κατά 5% εταιρειών στις λαϊκές αγορές! Μάλιστα σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών από όλη την Ελλάδα με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης επιβεβαιώθηκε το βαθύ χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Επί της ουσίας, σύμφωνα με τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών του Αγρινίου, ουδείς από τους υπάρχοντες παραγωγούς της περιοχής δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους χονδρέμπορους των μεγάλων αστικών κέντρων, που ίσως σπεύσουν να πάρουν θέσεις με δημοπρασία και παράλληλα κανένας παραγωγός της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και γενικότερα, δεν θα μπορεί να δώσει τόσο χαμηλές τιμές, όπως οι χονδρέμποροι και οι εταιρείες, κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως μπαίνει «ταφόπλακα» για τον παραγωγό που ζει από την λαϊκή αγορά, τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και πολλές απώλειες από την κρίση και την πανδημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση υπολογισμούς, τους οποίους έχει κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία, εάν οι προτάσεις του Υπουργείου γίνουν νόμος, τότε κάθε παραγωγός –ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα- θα πρέπει να έχει κεφάλαιο άνω των 30.000 ευρώ το χρόνο για να εξασφαλίσει τις θέσεις στις λαϊκές αγορές, τον ΕΦΚΑ κ.λπ. Χώρια το κεφάλαιο που απαιτείται για την αγορά των προϊόντων και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα.

Εδώ και δύο σχεδόν χρόνια οι παραγωγοί της περιοχής του Αγρινίου δεν διαθέτουν ενεργό Σύλλογο, μέσω του οποίου θα αντιδρούσαν συντονισμένα, ωστόσο είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν αν χρειαστεί.

Ο Ζώης Κουμάσης

Συγκεκριμένα ο παραγωγός Ζώης Κουμάσης μιλώντας στη «Σ» τονίζει: «το σχέδιο νόμου έχει κάποια σημεία τα οποία είναι πολύ μελανά. Όταν δίνει το δικαίωμα για δημοπράτηση των θέσεων μιλάμε ξεκάθαρα για αθέμιτο ανταγωνισμό. Τώρα οι θέσεις έχουν το σύστημα της μοριοδότησης και προηγούνται οι παραγωγοί, ακολουθούν αυτοί από όμορους δήμους. Με το σχέδιο νόμου, όποιος διαθέτει χρήματα και πληρώσει περισσότερα παίρνει και την καλύτερη θέση, επίσης μελανότερο ακόμη σημείο είναι το ότι θα επιτρέψει σε ποσοστό 5% κάποιες εταιρείες να μπουν στις λαϊκές αγορές. Ούτε το ποσοστό είναι τυχαίο και κυρίως δεν θα είναι οι εταιρείες τυχαίες, αν τελικά το σχέδιο νόμου γίνει πράξη.

Οι εταιρίες αυτές και οι άνθρωποι που θα είναι σ’ αυτές τις εταιρείες είναι σίγουρα οικονομικά εύρωστοι και θα διαθέτουν καλύτερες θέσεις σίγουρα και γενικότερα πλεονεκτήματα σε βάρος των παραγωγών. Με αυτό το σχέδιο νόμου αυτό υπάρχουν ξεκάθαρα αδικίες. Ευελπιστούμε όμως ότι δεν θα περάσει. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα αντιδράσουν και κυρίως οι παραγωγοί των μεγάλων αστικών κέντρων, που είναι και πολλοί περισσότεροι. Αν τελικά περάσει θα είναι η «ταφόπλακα» του παραγωγού.

Όταν ένας παραγωγός με συγκεκριμένη παραγωγή είναι στην ίδια λαϊκή αγορά με μια εταιρεία, σίγουρα η εταιρία θα έχει πολύ χαμηλότερες τιμές. Ο παραγωγός δεν θα έχει την δυνατότητα να πουλήσει στις ίδιες τιμές, με αποτέλεσμα να του μένουν τα προϊόντα του και αυτομάτως θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν καλά, δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι, άρα ανακύπτουν και διάφορα ερωτήματα, σε συνδυασμό μάλιστα με το 5% των εταιρειών. Οι εταιρείες αυτές αν μπουν στις λαϊκές αγορές θα πάνε σε όλη την Ελλάδα. Οι λαϊκές αγορές για ποιους γίνονται; Για τους εμπόρους ή τους παραγωγούς; ένα απλό ερώτημα που ανακύπτει μέσα από την ιστορία αυτή. Οι έμποροι κανονικά πρέπει να περιοριστούν κατά πολύ αν όλοι να εξαφανιστούν από τις λαϊκές, πόσο μάλλον στους ήδη υπάρχοντες εμπόρους να προστεθούν επιπλέον και μεγάλες εταιρείες».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Η αγροδιατροφή τραβά το «κάρο» της Δυτικής Ελλάδας

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr