ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΝέος χάρτης στο Πανεπιστήμιο Πατρών: Τι προβλέπει το ΠΔ

Νέος χάρτης στο Πανεπιστήμιο Πατρών: Τι προβλέπει το ΠΔ

Νέος χάρτης στο Πανεπιστήμιο Πατρών: Τι προβλέπει το ΠΔ

Με υπουργική απόφαση η μεταφορά του Ιστορικού – Αρχαιολογικού στην Πάτρα

Το 2022 το δεύτερο Τμήμα της Γεωπονικής στο Αγρίνιο

Το χρονικό της αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών ολοκληρώνεται με την οριστικοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα κάνει νόμο του Κράτους τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη του Πανεπιστημίου.

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, προκειμένου να παράσχει τη σύμφωνη γνώμη της σε αυτό, προβλέπει την ίδρυση Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας που εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο. Με το Τμήμα αυτό, που η λειτουργία του προβλέπεται από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022 – 2023, θα συγχωνευθεί το Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής. Οριστικοποιείται επίσης το γεγονός ότι το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων συγχωνεύεται με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών. Αναφορικά με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας με έδρα σήμερα το Αγρίνιο προβλέπεται η μεταφορά του τμήματος στην Πάτρα να υλοποιηθεί με υπουργική απόφαση, καθώς επίσης φοιτητές του Τμήματος που η μόνιμη κατοικία αυτών και των γονέων τους βρίσκεται στο Αγρίνιο προβλέπεται να στεγαστούν κατά προτεραιότητα στην φοιτητική εστία ή σε μισθωμένες κλίνες του ιδρύματος.

Επιγραμματικά ο νέος χάρτης του Πανεπιστημίου Πατρών αφήνει το Αγρίνιο με δύο Τμήματα από τέσσερα και το Μεσολόγγι με δύο Τμήματα από τρία.

Ο γρίφος με τους εισακτέους και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Κενές οι μισές θέσεις στην Αιτωλοακαρνανία εκτιμά η ΟΙΕΛΕ

Πέρα από τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών φέτος τα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας θα επηρεαστούν και από την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις συνολικότερα στα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας δίνουν και παίρνουν. Πολλοί μιλούν για περίπου 20.000 υποψηφίους που θα μείνουν εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπάρχουν βέβαια και δυσμενέστερες εκτιμήσεις, αλλά και ηπιότερες.

Αξιοσημείωτη καθώς κάνει ειδικότερη αναφορά στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η έρευνα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Η εκτίμησή της είναι ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα φέρει λουκέτο σε δεκάδες σχολές. «Περιφερειακά Τμήματα Πανεπιστημίων καταδικάζονται σε τεράστιες απώλειες φοιτητών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου οι Νομοί Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας θα χάσουν περισσότερο από το 70% των φοιτητών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με απώλειες 50% κ.α.» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΙΕΛΕ. Πιο συγκεκριμένα η ΟΙΕΛΕ εκτιμά ότι από τους 1094 εισακτέους που μπορούν να έχουν τα πέντε τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία, θα καλυφθούν μόνο 540 θέσεις. Δηλαδή περίπου το 50% των θέσεων θα παραμείνουν κενές.

Επαναλαμβάνει την εκτίμησή της ότι οι απορριπτόμενοι λόγω της ΕΒΕ θα ξεπεράσουν τις 20.000 και καλεί την Υπουργό Παιδείας, έστω και τώρα, να αποσύρει την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και «να προχωρήσει με γενναιότητα σε έναν ανοιχτό διάλογο με όλους τους φορείς της κοινωνίας για να εξορθολογιστεί το σύστημα πρόσβασης και ο πανεπιστημιακός χάρτης με κύριο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της χώρας και όχι τα συμφέροντα μιας ομάδας επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση».

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Ταχυδρομικό κατάστημα Θέρμου: Δεν απαντούν για την αναδιάρθρωση τα ΕΛΤΑ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr