Νέο πειθαρχικό σύστημα - ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας: «Ό,τι απλοποιεί τις διαδικασίες είναι καλό, όμως τα προβλήματα είναι άλλα»

Ξεκίνησε σε Δήμους και Περιφέρειες το νέο πειθαρχικό σύστημα όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", στην οποία ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Κομματάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Ό,τι απλοποιεί τις διαδικασίες είναι καλό, όμως τα προβλήματα είναι άλλα».

Νέο πειθαρχικό σύστημα - ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας: «Ό,τι απλοποιεί τις διαδικασίες είναι καλό, όμως τα προβλήματα είναι άλλα»

Ξεκίνησε σε Δήμους και Περιφέρειες το νέο πειθαρχικό σύστημα όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", στην οποία ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Κομματάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Ό,τι απλοποιεί τις διαδικασίες είναι καλό, όμως τα προβλήματα είναι άλλα».

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Με τις καθιερωμένες τυμπανοκρουσίες εξαγγέλθηκε ως ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο με την εφαρμογή e-Peitharxika, η οποία ήδη τέθηκε σε λειτουργία ,σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρουσία της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη, της αναπληρώτριας Διοικήτριας της ΕΑΔ Αλεξάνδρας Ρογκάκου και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρη Κιρμικίρογλου.

Είναι ένα σύστημα που ξεκίνησε ήδη και λειτουργεί στον δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την εφαρμογή e-Peitharxika, για την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας. Μέσω της εφαρμογής, παρέχεται η δυνατότητα εποπτείας και παρακολούθησης της πορείας της πειθαρχικής διαδικασίας καθώς και της έκβασης των πειθαρχικών υποθέσεων, στο Δημόσιο, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Όπως εξαγγέλλει το υπουργείο, «γίνεται δυνατή η συστηματική παρακολούθηση από ένα μοναδικό σημείο της πειθαρχικής διαδικασίας και της έκβασης των υποθέσεων, ενώπιον μονομελών πειθαρχικών οργάνων και πειθαρχικών συμβουλίων, σε όλα τα στάδια. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η πλήρης και ομοιόμορφη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου, ενώ δίνεται η δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων και διασταύρωσης στοιχείων για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Επίσης, με τη χρήση της εφαρμογής, γίνονται γνωστοί τόσο ο αριθμός, όσο και ο χρόνος ολοκλήρωσης των Προκαταρκτικών Εξετάσεων και των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων που διενεργούνται καθώς και η έκβασή τους, ενώ συγκεντρώνονται στοιχεία αναφορικά με τα συνήθη πειθαρχικά παραπτώματα, τις ποινές που επιβάλλονται, τη συγκριτική αντιμετώπιση των πειθαρχικών υποθέσεων, την διαπίστωση τυχόν περιστατικών «παραβατικότητας» στις υπηρεσίες, την εκτέλεση των πειθαρχικών αποφάσεων/ποινών, τις περιπτώσεις παραγραφών και τα αίτια αυτών, τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των Πειθαρχικών Συμβουλίων, τον χρόνο εκδίκασής τους και τους λόγους καθυστέρησης».

Η βασική στόχευση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης είναι, αφενός, να συνδράμει τους αρμόδιους υπαλλήλους στην παρακολούθηση του συνόλου της πορείας της πειθαρχικής διαδικασίας, προκειμένου να εντοπίζουν τυχόν στρεβλώσεις και παθογένειες και να βελτιώνουν τη συνολική της λειτουργία και, αφετέρου, να εξασφαλίσει θωράκιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Ο Θύμιος Κομματάς

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας Θύμιο Κομματά, δεν πρόκειται για κάτι το τόσο πρωτοφανές, απλώς είναι τώρα παρουσιάζεται ως κάτι ενιαίο και οργανωμένο. « Έχει από χρόνια θεσπιστεί το να αποστέλλονται κεντρικά τα στοιχεία των πειθαρχικών υποθέσεων και να είναι διαθέσιμα, τώρα αυτό γίνεται με μια ξεχωριστή ηλεκτρονική «διεύθυνση». Ό, τι έχει αντίκτυπο στο να τρέχουν οι διαδικασίες και να υπάρχει διαφάνεια είναι για καλό και, ως εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, το θέλουμε. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που υποθέσεις που έπρεπε να έχουν λυθεί τελικά σέρνονταν για χρόνια μέχρι να παραγραφούν. Από κει και πέρα, καλές οι εφαρμογές, καλή και η λογοδοσία, όμως τα προβλήματα με την υποστελέχωση και με τα εισοδήματα παραμένουν ως έχουν και δεν αλλάζουν. Θα πρέπει να γίνουν πολλά μέχρι να μπορέσουμε να ζήσουμε τις ιδανικές συνθήκες που θα συνοδεύονται από το απαραίτητο, ψηφιοποιημένο, πειθαρχικό σύστημα», επισημαίνει.

Η πιλοτική χρήση της εφαρμογής συμπεριέλαβε τους φορείς: Υπουργείο Οικονομικών, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, Δήμος Αθηναίων, e-ΕΦΚΑ, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, και ήδη έχουν καταχωριστεί 1.104 χρήστες και πλήθος πειθαρχικών υποθέσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση της συγκεκριμένης εφαρμογής πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η οποία έφερε εις πέρας ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό έργο, βασιζόμενη αποκλειστικά σε ίδιες δυνάμεις.

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η ηλεκτρονική εφαρμογή e-Peitharxika, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο όχι μόνο για την επιτάχυνση αλλά και για την αξιολόγηση της πειθαρχικής διαδικασίας. Η χρήση της μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τα σημεία που ενδεχομένως χρειάζονται βελτίωση και να προβούμε σε ανάληψη πρωτοβουλιών ανασχεδιασμού με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Το κράτος αλλάζει. Στόχος μας, μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση προς όφελος της εξυπηρέτησης κάθε πολίτη. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την υλοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής καινοτομίας».

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Μεσολόγγι: Διατάχθηκε η λήψη DNA του κρεοπώλη – Τι «θυμήθηκε» ξαφνικά