ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΝέο «όπλο» κατά της εκτροπής – Λ. Δημητρογιάννης: Αδιανόητο να συζητάμε για εκτροπή του Αχελώου μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Νέο «όπλο» κατά της εκτροπής – Λ. Δημητρογιάννης: Αδιανόητο να συζητάμε για εκτροπή του Αχελώου μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Νέο «όπλο» κατά της εκτροπής – Λ. Δημητρογιάννης: Αδιανόητο να συζητάμε για εκτροπή του Αχελώου μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Μελέτη με διεθνή υπογραφή της Περιφέρειας. Νέο «όπλο» κατά της εκτροπής όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Δημητρογιάννης τονίζει μεταξύ άλλων: Αδιανόητο να συζητάμε για εκτροπή του Αχελώου μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Αύριο στο Μεσολόγγι θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η παρουσίαση  του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και η διαβούλευση για την αναθεώρησή του.

Στο προσχέδιο του ΣΔΛΑΠ όπως αποκάλυψε προ ημερών η «Σ» το Υπουργείο Περιβάλλοντος επαναφέρει την πρόβλεψη για τη μερική εκτροπή του Αχελώου. Ωστόσο αυτή τη φορά στο… σήριαλ του Αχελώου οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής θα έχουν ένα επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα της επιχειρηματολογίας τους κατά της εκτροπής του Αχελώου: Τη μελέτη, όπως αποκάλυψε στο «Δυτικά Fm 92,8» o αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια για να μετρήσει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εκτροπής.

Μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8»  και την εκπομπή του Δημήτρη Παπαδάκη «Πίσω από τις γραμμές ο Λάμπρος Δημητρογιάννης χαρακτήρισε αδιανόητο να συζητάμε τη μερική έστω εκτροπή του Αχελώου μετά από τις πρόσφατες ιστορικών διαστάσεων πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας θύμισε πως όταν το 2021 το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε στο Αγρίνιο για το φράγμα της Μεσοχώρας, η Περιφέρεια είχε εκφράσει τη θέση ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «κερκόπορτα»,  με σκοπό να γίνει μία τροποποίηση στα σχέδια διαχείρισης των ποταμών. «Αποδείχθηκε πως είχαμε δίκιο» είπε σχολιάζοντας το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος επανέρχεται στα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Ποταμών η εκτροπή του Αχελώου. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η στόχευση είναι 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό ετησίως να κατευθυνθούν στη Θεσσαλία για τον επαναπλημμυρισμό του Πηνειού που δεν θα θεωρείται πλέον έργο άρδευσης, αλλά περιβαλλοντικό έργο.

Ο Λάμπρος Δημητρογιάννης

«Κανείς δεν εγγυάται όμως που θα χρησιμοποιείται το νερό, αν θα χρησιμοποιείται για άρδευση ή για παράτυπα έργα, όπως αποδείχθηκαν με τις πρόσφατες πλημμύρες» είπε με νόημα ο Λάμπρος Δημητρογιάννης. Και αποκάλυψε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προκειμένου να ενισχύσει το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων των φορέων της περιοχής κατά της εκτροπής του Αχελώου έχει πλέον στα χέρια της μελέτη από πιστοποιημένο διεθνή φορέα, η οποία αποτυπώνει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της ζημιάς, που θα προκαλέσει η εκτροπή του ποταμού.

Τέλος, ο Λάμπρος Δημητρογιάννης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπως και οι άλλοι φορείς της περιοχής, θα κινητοποιηθούν εκ νέου κατά της εκτροπής, αν και ο ίδιος εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν θα είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης στη Θεσσαλία ο επαναπλημμυρισμός του Πηνειού, αλλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση της περιοχής από τις πλημμύρες. Ωστόσο σημείωσε πως, αν περάσει η εκτροπή του Αχελώου στα σχέδια, τότε θα βρεθούμε «όμηροι» και η οποία διόρθωση θα μπορεί να γίνει μετά από σχεδόν μία δεκαετία.

Η διαφορά με τα προηγούμενα Σχέδια

Όπως συνέβη όμως και πριν από έξι χρόνια κατά την πρώτη αναθεώρησή τους, η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα πρόκειται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την μερική εκτροπή του Αχελώου. Τότε βέβαια, επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, η αναθεώρηση των Σχεδίων, που τελικά εγκρίθηκαν από την Ε.Ε., απέκλεισε μια τέτοια προοπτική, παρά την πίεση των φορέων της Θεσσαλίας για το αντίθετο.

Η κομβική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη, την πρώτη, αναθεώρηση των Σχεδίων είναι ότι τότε με κυβερνητική εντολή η πρόβλεψη της μερικής εκτροπής του Αχελώου είχε απαλειφθεί από το Σχέδιο και φορείς τις Θεσσαλίας πίεζαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης να συμπεριληφθεί. Τώρα όμως η πρόβλεψη αυτή επανέρχεται στο προσχέδιο των ΣΔΛΑΠ για τη Θεσσαλία και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στη δημοσιότητα… Και πλέον καλείται η Αιτωλοακαρνανία να την αντιπαλέψει και να την εξαλείψει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης που καταρτίστηκαν από την Ελλάδα, το 2014, περιλάμβαναν τη μερική εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία, ωστόσο δεν είχαν κριθεί δικαστικά παρά το γεγονός ότι προσεβλήθησαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς ουδέποτε ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδίκασής, λόγω του ότι μεσολάβησε 1η Αναθεώρηση που έλαβε χώρα το 2017, η οποία δεν περιλάμβανε μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τον Πηνειό και επομένως θεωρήθηκε ότι εξέλιπαν οι λόγοι συνέχισης της δίκης. Εντωμεταξύ με άλλες αποφάσεις του ΣτΕ τα έργα της εκτροπής αυτά καθαυτά παρέμειναν παγωμένα.

Σήμερα όμως η συζήτηση περί εκτροπής του Αχελώου μπαίνει σε άλλα δεδομένα, με το σκεπτικό ότι η κλιματική αλλαγή αναβαθμίζεται σε κρίση, απόδειξη της οποίας είναι και οι πρόσφατες πλημμύρες στην Θεσσαλία, αλλά και την επικείμενη πιθανότητα λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας και του συνοδού υδροηλεκτρικού έργου της ΔΕΗ, που έχει προκριθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης. Μπορεί για τη λειτουργία του φράγματος να εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ στην αίτηση ακύρωσης που έκανε ο Σύλλογος των κατοίκων της Μεσοχώρας, ωστόσο είναι εκπφρασμένος στόχος της Κυβέρνησης την προσεχή χρονιά να γίνει η έμφραξη του φράγματος και μέσα στο 2025 το υδροηλεκτρικό έργο να αρχίζει να παράγει ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «η Μεσοχώρα είναι το πρώτο βήμα, η αναγκαία συνθήκη για να επανεξετάσουμε τη μερική μεταφορά υδάτων από τη Δυτική Ελλάδα στη Θεσσαλία».

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Η Στρατηγική για τη ΒΑΑ του Αγρινίου αλλάζει οριστικά τις Τοπικές Κοινότητες μαζί με την πόλη

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ