Nέο καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ για επιχειρήσεις

Nέο καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ για επιχειρήσεις “Οι έμποροι κάνουμε τον φοροεισπράκτορα “ λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου Από την 1η Οκτωβρίου έχει τεθεί σε ισχύ…

Nέο καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ για επιχειρήσεις

Οι έμποροι κάνουμε τον φοροεισπράκτορα “ λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου

Από την 1η Οκτωβρίου έχει τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις με βάση το οποίο, όσες εξ αυτών δεν έχουν εισπράξει ΦΠΑ, δεν είναι υποχρεωμένες να τον αποδίδουν στην εφορία. Το σύστημα θα επιτρέψει στους φορολογούμενους, με κύκλο εργασιών μικρότερο από 500.000 ευρώ, να αναβάλουν την καταβολή ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που θα πληρώσει ο πελάτης τους. Το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις, παλιές και νέες, ανεξαρτήτως αντικειμένου, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους κατά την προηγούμενη χρήση ή την τρέχουσα δεν ξεπερνά ή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ. Σήμερα ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, κάθε μήνα ή τρίμηνο. Για την ένταξη στο καθεστώς απαιτείται μόνο η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω ειδικής εφαρμογής στο taxisnet και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση ένταξης μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Το πρωί της Τρίτης, στην εκπομπή “Ανθρώπων έργα”, στον ΔΥΤΙΚΑ 96,1 FM, μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτης Μπεσίνης και ο λογιστής Μαρίνος Ψειμάδας, που αναφέρθηκαν στην απήχηση του μέτρου για τις επιχειρήσεις αλλά και την ευκολία που θα παρέχει στις επιχειρήσεις.

Αναλυτικά ο κ. Μπεσίνης δήλωσε πως “οι έμποροι είμαστε υποχρεωμένοι από το κράτος να κάνουμε τον φοροεισπράκτορα και να εισπράττουμε για λογαριασμό του έναν επαχθή φόρο. Στην Ελλάδα το αυτονόητο γίνεται ζητούμενο και ενίοτε προσπαθούν να μας το παρουσιάσουν σαν μια παροχή για την δουλειά μας. Μέχρι τώρα ίσχυε, ανεξάρτητα αν έχουμε κάνει την πώληση επί πιστώσει, να αποδίδουμε τον ΦΠΑ ούτως ή άλλως. Αυτό είναι το θέατρο του παραλόγου στην τυπική του μορφή. Σαφώς και θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις, αλλά θέλω να τονίσω πως είναι το αυτονόητο, αποδίδεις κάτι όταν το έχεις εισπράξει. Μέχρι τώρα αυτό που ίσχυε ήταν, ανεξάρτητα αν είχαμε εισπράξει ΦΠΑ ή με την εξόφληση του τιμολογίου, μετά από κάποιους μήνες, να το αποδίδουμε στο κράτος. Εξαγγέλλουν ότι θα το αλλάξουν ή θα το μεταφέρουν στην αρχική κατάσταση, αν και έχουν ξαναγίνει τέτοιες εξαγγελίες, καθώς είχε ανοίξει η ηλεκτρονική διεύθυνση όπου οι έμποροι μπορούσαν να εγγραφούν και να μπουν στο ειδικό καθεστώς, πράγμα το οποίο δεν έγινε. Σε μια χώρα υπό επιτήρηση τα μέτρα που θα βοηθήσουν να ανακάμψει η αγορά και να βρουν οι επιχειρήσεις και τα καταστήματά μας έναν ρυθμό βιωσιμότητας δεν είναι οι ασπιρίνες που συζητάμε για την σοβαρή ασθένεια. Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές που θα δώσουν ευρωστία στους καταναλωτές και οι δυνητικοί πελάτες μας θα μπορούν να στηρίξουν την αγορά και το εμπόριο. Σε εθνικό επίπεδο οι έμποροι είναι στυλοβάτες της οικονομίας, αρέσκονταν επί χρόνια να μας χαρακτηρίζουν “ραχοκοκκαλιά της οικονομίας” και με τις αποφάσεις μας έχουν φέρει σε δυσχερή θέση καθώς την χρεωκοπία της χώρας την φορτώνεται η τάξη μας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου.

Ο λογιστής Μαρίνος Ψειμάδας τόνισε πως “το μέτρο βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση καθώς ήταν πάγιο αίτημα του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου στην Ελλάδα. Θα πρέπει να απλουστευτούν οι διαδικασίες, για να αξιοποιηθεί το κόστος λογιστικής παρακολούθησης και εφαρμογής, ώστε να προκύψει ένα όφελος για τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να καταργηθεί το πλαφόν των 500.000 ευρώ που υπάρχει για να προκύψει και κάποιο όφελος για την ελληνική παραγωγή. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, τα ελληνικά προϊόντα έχουν κάποιο μειονέκτημα έναντι των προϊόντων που εισάγονται από την Ε.Ε χωρίς να πληρώνεται το ΦΠΑ 23% και επειδή το κόστος είναι μεγάλο το επωφελούνται τα εισαγόμενα προϊόντα έναντι των εγχώριων. Πρέπει όμως να γίνουν διορθώσεις.”

Σε ερώτηση αν θα βοηθήσει τους εμπόρους ο κ. Ψειμάδας απάντησε πως “θα τους βοηθήσει έστω σε μικρό βαθμό.“

Άλκης Αποστολόπουλος