ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΝέο Εξοικονομώ: Αυξάνεται η επιδότηση – Όλες οι αλλαγές

Νέο Εξοικονομώ: Αυξάνεται η επιδότηση – Όλες οι αλλαγές

Νέο Εξοικονομώ: Αυξάνεται η επιδότηση – Όλες οι αλλαγές

Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός Οκτωβρίου – Ποιοι οι δικαιούχοι

Με φόντο την ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων, το «Νέο Εξοικονομώ» θα ανοίξει τις πύλες του για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, για δημόσια κτίρια και υποδομές.

Το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ υπολογίζεται να διαχυθεί σε 50.000 νοικοκυριά με την πλατφόρμα να αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, το ύψος της επιδότησης ξεκινά από 40% και φτάνει το 75%, ανάλογα µε το ατοµικό ή οικογενειακό εισόδηµα, ενώ για την ίδια συµµετοχή, προβλέπονται χρηµατοδοτικά  εργαλεία ώστε να καλυφθεί µε τραπεζικό δανεισµό.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

∆ικαίωµα συµµετοχής στο πρόγραµµα έχουν για πρώτη φορά και ιδιοκτήτες για σπίτια που ενοικιάζουν, υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής το χρησιµοποιεί ως κύρια κατοικία. Για την αναβάθμιση των κτιρίων η πολιτεία έχει προϋπολογίσει επενδύσεις 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία και  πάνω από 600.000 κτίρια έως το 2030.

Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα φτάνει στο 62% της συνολικής δαπάνης.  Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά  και θα γίνεται ταυτόχρονα σε όλη την Επικράτεια.

Ποιες οι αλλαγές
Με σημαντικές αλλαγές από τα προηγούμενα «Εξοικονομώ».

Πιο συγκεκριμένα, μια πρώτη και μεγάλη αλλαγή είναι ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων και εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης. Για πρώτη φορά εισάγονται κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης.

Επίσης μπαίνουν κριτήρια βαθμοημερών, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής. Το σημαντικότερο όμως κριτήριο θα αποτελέσει η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολούθως το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Σημαντική επίσης αλλαγή αποτελεί η κατανομή των πόρων, η οποία στο εξής θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια. Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν και μάλιστα μία όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

Με στόχο την ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος.

newmoney.gr / foto newmoney.gr

Εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ η χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 18 ετών

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr