ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΝέο ΕΣΠΑ, νέα φιλοσοφία: Πρόκληση οι αυξημένοι πόροι για τη Δυτική Ελλάδα

Νέο ΕΣΠΑ, νέα φιλοσοφία: Πρόκληση οι αυξημένοι πόροι για τη Δυτική Ελλάδα

Νέο ΕΣΠΑ, νέα φιλοσοφία: Πρόκληση οι αυξημένοι πόροι για τη Δυτική Ελλάδα
  • Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υιοθετεί την «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού» του «Διαζώματος» και του «Φορέα Διαχείρισης»
  • Τεχνική Βοήθεια για να είναι έτοιμη η πρόταση για το νέο ΕΣΠΑ
  • Συντονίζονται Περιφέρεια και Υπουργείο για την Τεχνική Βοήθεια στους Δήμους ενόψει νέου ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης
  • ΟΧΕ για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού» προωθεί η Περιφέρεια

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ αυξημένο θα είναι το ΕΣΠΑ της νέα προγραμματικής περιόδου (2021-2027), που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Για τα επόμενα επτά χρόνια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα έχει διαθέσιμα περίπου 600 εκατ. ευρώ,  καθώς η αυξημένη κατανομή οφείλεται στο γεγονός ότι στο νέο ΕΣΠΑ κατανέμονται συνολικά περισσότερα χρήματα στις Περιφέρειες καθώς και στο γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται –δυστυχώς- στην κατηγορία των λιγότερο αναπτυγμένων περιφερειών, αφού παραμένει σταθερά κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Η πρόκληση της νέας προγραμματικής περιόδου είναι διπλή: αφ’ ενός να υπάρχουν ώριμα έργα προκειμένου να απορροφηθούν τόσο οι πόροι του ΕΣΠΑ, όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης και αφ’ ετέρου οι πόροι να χρησιμοποιηθούν σε έργα και δράσεις που θα δώσουν προστιθέμενη αξία, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας κτλ για να «ξεκολλήσει» η Δυτική Ελλάδα από τον πάτο των αναπτυξιακών δεικτών.

Στην προχθεσινή εναρκτήρια εκδήλωση για τη διαβούλευση του νέου ΕΣΠΑ παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης έδειξε να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της πρόκλησης και έσπευσε να θέση ψηλά τον πήχη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Δυτική Ελλάδα «δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την πρωτιά και την πρωτοπορία»….

Περιφέρεια και Υπουργείο κινητοποιούν την Τεχνική Βοήθεια

Το ενδιαφέρον ότι το μέγεθος της πρόκλησης δείχνει να αντιλαμβάνεται και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Έτσι ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ανέφερε ότι το Υπουργείο σκοπεύει να κινητοποιήσει Τεχνική Βοήθεια, προς τους δικαιούχους των έργων, δηλαδή τους Δήμους και τις Περιφέρειες, καθώς όπως ανέφερε θα πρέπει να υπάρχει ωριμότητα στα νέα έργα που θα προταθούν, ώστε συνολικά η χώρα να μπορέσει να διπλασιάσει την ικανότητά της να απορροφά πόρους, από τη στιγμή που υπάρχουν οι αυξημένοι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, αλλά  και του Ταμείου Ανάκαμψης.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και θα διαθέσει δύο εκατ. ευρώ για την υποβοήθηση των τεχνικών της υπηρεσιών μέσω τεχνικού συμβούλου, αλλά και δύο ακόμη εκατ. ευρώ –και αυτό είναι πανελλαδική πρωτοτυπία- για την υποβοήθηση των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου και με αυτοί με τη σειρά τους να ωριμάσουν τα έργα που θέλουν να προωθήσουν.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υιοθετεί την πρόταση του «Διαζώματος» και του «Φορέα Διαχείρισης»

Η ανάγκη να υπάρξει ωριμότητα των προτεινόμενων έργων για την επόμενη περίοδο αναγκάζει την Περιφέρεια να «τρέξει» από τώρα την προετοιμασία. Και το ενδιαφέρον είναι, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Σ», ότι η προετοιμασία αυτή έχει να κάνει σε αρκετές περιπτώσεις, με δράσεις που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα… Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές η Περιφέρεια αποφάσισε να δεσμεύσει χρήματα από το τρέχον ΕΣΠΑ για παροχή τεχνικής βοήθειας, προκειμένου να ετοιμαστεί για το νέο ΕΣΠΑ ο φάκελος για μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας».

Έτσι μετά την ένταξη στο ΕΣΠΑ της αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων της Πλευρώνας, των Οινιαδών και του Στράτου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δείχνει για πρώτη φορά να υιοθετεί τη συγκεκριμένη πρόταση, που κατατέθηκε το 2014 από το Σωματείο «Διάζωμα» και τον «Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού» και η οποία στοχεύει να αναδείξει συνδυαστικά το πολιτιστικό και οικολογικό απόθεμα της Αιτωλοακαρνανίας, έτσι να αποκτήσει η περιοχή ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν.

Το πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» έχει στόχο τη «συνένωση» των διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών της Αιτωλοακαρνανίας, με επίκεντρο τα αρχαία θέατρά της, με την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, σε μια ενιαία διαδρομή, που θα αποτελεί ένα επώνυμο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού.

Το εγχείρημα θα αφορά τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας των αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών χώρων, την υλοποίηση, όπου απαιτείται, εργασιών προστασίας και αποκατάστασης των μνημείων, καθώς και τη σύνδεση των μνημείων με την τοπική κοινωνία και παραγωγή. Αυτό το τελευταίο είναι που καθιστά το όλο project αρκετά ενδιαφέρον, καθώς σηματοδοτεί μια ολιστική προσέγγιση του θέματος.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Δείτε επίσης: Αγρίνιο: Το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία του για το 8ωρο και την πανδημία (VIDEO)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr