ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΝέο ερευνητικό έργο για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Νέο ερευνητικό έργο για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Νέο ερευνητικό έργο για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Νέο ερευνητικό έργο για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της πρόσκλησης ICT-01-2019: Computingtechnologiesandengineeringmethodsforcyber-physicalsystemsofsystems, ενέκρινε τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματοςCPSoSaware:Cross-layercognitiveoptimizationtools&methodsforthelifecyclesupportofdependableCPSoS, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο τριετούς διάρκειας (το οποίο θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2020), συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών (http://www.esda-lab.gr) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, το οποίο είναι πιστοποιημένη Πύλη Ψηφιακής Καινοτομίας (DigitalInnovationHub)της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο CPSoSaware, το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών εκτός από τον τεχνικό του ρόλο, θα έχει και την ευθύνη της επιστημονικής και τεχνολογικής διαχείρισης του έργου.

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 13 ευρωπαίους εταίρους (πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρίες) και συντονιστής του έργου είναι το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (https://www.isi.gr).

Τα κυβερβο φυσικά συστήματα είναι συστήματα που αλληλοεπιδρούν με φυσικές διεργασίες, όπως για παράδειγμα ο ανθρώπινος οργανισμός ή το περιβάλλον. Στο CPSoSawareτα συστήματα αυτά σχεδιάζονται και αναπτύσσονται σαν αυτόνομοι οργανισμοίοι οποίοι μπορούν να έχουν γνώση του περιβάλλοντός τους αλλά και να αλληλοεπιδρούν με αυτό χωρίς να είναι απαραίτητη η ανθρώπινη παρέμβαση.

Το CPSoSaware έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη μοντέλων όλων των υποσυστημάτων ενός πολύπλοκου κυβερνοφυσικού συστήματος τα οποία θα επιτρέψουν τη βέλτιστη χρήση και εκμετάλλευση των διαθέσιμων υπολογιστικών, επικοινωνιακών και ενεργειακών πόρων. OιCPSoSaware λύσεις θα βασίζονται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ArtificialIntelligence)για την ενίσχυση της αξιοπιστίας, της σθεναρότητας και ασφάλειας του συστήματος. Τέλος, η έρευνα στα πλαίσια του έργου θα εστιάσει και στη δυνατότητα αλληλεπίδρασης των τελικώνχρηστών με χρήση προσαυξημένης πραγματικότητας (augmentedreality).

 

Τα «Μαργαριταρένια Δάκρυα» στο Φετιχιέ τζαμί Ναυπάκτου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr