ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΝεκτάριος Φαρμάκης: Οι αριθμοί διαψεύδουν τον κ. Κατσιφάρα – Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη στη «Συνείδηση»

Νεκτάριος Φαρμάκης: Οι αριθμοί διαψεύδουν τον κ. Κατσιφάρα – Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη στη «Συνείδηση»

Νεκτάριος Φαρμάκης: Οι αριθμοί διαψεύδουν τον κ. Κατσιφάρα  – Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη στη «Συνείδηση»

Τι απαντά ο Περιφερειάρχης στην κριτική του προκατόχου του

«Προτιμάμε να έχουμε στα χέρια μας υλοποιήσιμα έργα να τα ολοκληρώνουμε και μετά να πηγαίνουμε παρακάτω» λέει ο Νεκτ. Φαρμάκης

Τη διαφορετική προσέγγισή του αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εξηγεί ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Σ». Ο πρώην Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας έκρινε πρόσφατα φτωχό το φετινό πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης απαντώντας στην κριτική που δέχεται εξηγεί ότι η αναθεώρηση του προγράμματος από την πλευρά της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας θα 100% απορροφητικότητα στα έργα της Περιφέρειας. «Ο κ. Κατσιφάρας πέτυχε σε δύο θητείες να απορροφήσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πόρους ύψους 178 εκ. ευρώ, ενώ εμείς σε οκτώ μήνες ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα ύψους 130 εκ. ευρώ, του οποίου η απορροφητικότητα θα είναι στο 100%» εκτιμά ο Νεκτάριος Φαρμάκης και παράλληλα κάνει λόγο για νοικοκυριό πλέον στα έργα και τις δράσεις της Περιφέρειας. Πέρνα όμως και στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον πρώην Περιφερειάρχη για προεκλογικές εντάξεις έργων που σχεδόν στο σύνολό τους είναι παντελώς ανώριμα. «Εμείς προτιμάμε να έχουμε στα χέρια μας υλοποιήσιμα έργα, να τα ολοκληρώνουμε και μετά να πηγαίνουμε παρακάτω» καταλήγει με νόημα ο Νεκτ. Φαρμάκης.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Η τελευταία ανακοίνωση της παράταξης Κατσιφάρα για «φτώχεια» στο τεχνικό πρόγραμμα της περιφερειακής αρχής, δείχνει πως ανεβαίνουν τα πολιτικά ντεσιμπέλ στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Αν και το ερώτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον θα έπρεπε να απευθυνθεί στον κ. Κατσιφάρα, εντούτοις εγώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα, ούτε με τα χαμηλά, ούτε με τα ψηλά ντεσιμπέλ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα πολιτικό όργανο, κάθε παράταξη εκφράζει πολιτική άποψη και εκπροσωπεί κάποιο τμήμα του ιδεολογικού τόξου και κατά συνέπεια, είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν συμφωνίες και διαφωνίες, άλλοτε σε πιο χαμηλούς και άλλοτε σε πιο ψηλούς τόνους. Εκείνο που έχει σημασία είναι ακόμα και οι διαφωνίες να είναι παραγωγικές και να στηρίζονται σε αλήθειες. Κάτι που δυστυχώς, δεν μπορώ να το πω και για την ανακοίνωση της παράταξης του κ. Κατσιφάρα που αναφέρατε.

Διαψεύδετε όσα αναφέρονταν στην ανακοίνωση;

Τα διαψεύδουν οι αριθμοί. Και αυτοί λένε πως ο κ. Κατσιφάρας πέτυχε σε δύο θητείες να απορροφήσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πόρους ύψους 178 εκ. ευρώ, ενώ εμείς σε οκτώ μήνες ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα ύψους 130 εκ. ευρώ, του οποίου η απορροφητικότητα θα είναι στο 100%. Και αυτό είναι κάτι που θα το αποδείξει το άμεσο μέλλον. Επίσης, οι αριθμοί λένε πως ο κ. Κατσιφάρας, μόνο κατά το προεκλογικό έτος 2019, ενέταξε έργα και δράσεις ύψους 170 εκ. ευρώ που σχεδόν στο σύνολό τους είναι παντελώς ανώριμα. Και αυτό είχε ως συνέπεια να  φουσκώσει ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας με έργα που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σύντομα, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος δημοσιονομικός χώρος και η Περιφέρεια να υφίσταται ένα «πέναλτι», θεσμοθετημένο από το κράτος, για τις Περιφέρειες που έχουν μεγάλο ποσοστό ενταγμένων αλλά ανεκτέλεστων έργων. Με άλλα λόγια, στη θητεία της προηγούμενης περιφερειακής Αρχής είχαμε «ανάπτυξη στα λόγια», αλλά τα αποτελέσματα όλοι τα ξέρουμε. Εμείς, από την άλλη πλευρά, προτιμάμε να έχουμε στα χέρια μας υλοποιήσιμα έργα, να τα ολοκληρώνουμε και μετά να πηγαίνουμε παρακάτω. Δηλαδή, νοικοκυριό. Δεν μας λείπει το όραμα, αλλά όταν δεν μπορείς να μετατρέψεις το όραμα σε πράξη, τότε μένει μόνο… φτώχεια. Αυτό έμενε μέχρι τώρα στη Δυτική Ελλάδα και αυτό είναι που εμείς αλλάζουμε.

Στη δική σας ανακοίνωση, αναφερόταν ότι εξοικονομήσατε 96 εκ. ευρώ που μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν φτάσει στα 160. Πως επιτεύχθηκε αυτό;

Μέσα από μία επίπονη δουλειά που έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και τις οποίες θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω γιατί δεν είναι εύκολο. Κάθε έργο και κάθε δράση που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μελετήθηκε από την αρχή. Έτσι, τροποποιήθηκαν οι προϋπολογισμοί πολλών έργων και δράσεων, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν τα 96 εκ. ευρώ και να μπορούμε να μιλάμε για 160 εκ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για έναν πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο που κερδίσαμε, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουμε για ακόμα περισσότερα έργα και δράσεις προς όφελος του τόπου μας και πάντα με βασικό γνώμονα την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργήσουν, τη μείωση των ανισοτήτων, αλλά και την ωριμότητα που έχουν για να ολοκληρωθούν γρήγορα.

Πρόκειται για τον «κουμπαρά» από τον οποίο βγήκαν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τις ΜΕΘ των νοσοκομείων ή για τα ΤΕΠ στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας;

Ακριβώς. Και όχι μόνο… Θυμίζω, για παράδειγμα, ότι είχε προηγηθεί και η προμήθεια του εξοπλισμού για την καρδιοχειρουργική κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Πρόκειται για έναν κουμπαρά, όπως αναφέρατε, μέσω του οποίου μπορούμε να προσφέρουμε πολύτιμες «ανάσες», να καλύψουμε κάποιες τουλάχιστον από τις πολλές ελλείψεις σε διάφορες δομές της περιοχής, αλλά και να προγραμματίσουμε έργα ανάπτυξης.

Πόσο διαφορετικό είναι σε προτεραιότητες το δικό σας πρόγραμμα σε σχέση με το πρόγραμμα του προηγούμενου περιφερειάρχη;

Αρκετά διαφορετικό. Και απόδειξη είναι ότι έχουμε ήδη τροποποιήσει το 25% του προγράμματος της προηγούμενης περιφερειακής αρχής. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δικής μας αντίληψης, της διαβούλευσης που έχουμε κάνει με δήμους και φορείς, ιεραρχώντας ανάγκες, αλλά και των αναγκών που φέρνουν οι καιροί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εμείς δεν κινούμαστε από διάθεση ανατροπής έναντι της προηγούμενης περιφερειακής διοίκησης. Γι’ αυτό εξάλλου και έχουμε διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος. Όμως αλλάζουμε όσα πρέπει να αλλάξουν και όσα οι συνθήκες επιβάλλουν να αλλάξουμε. Κανένα πρόγραμμα δεν είναι «τοτέμ». Και κατά τη γνώμη μου είναι αρετή να αλλάζεις τα προγράμματα, εφόσον ο στόχος είναι το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, καθώς και η κάλυψη των αναγκών που ανακύπτουν.

Σε τι βάθος χρόνου θα είναι μετρήσιμο το δικό σας αποτέλεσμα και πότε θα μπορούν οι πολίτες να κρίνουν;

Αν και δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα ούτε χρόνος, νομίζω πως έχουμε δώσει τα πρώτα σημαντικά δείγματα γραφής. Για παράδειγμα, μπήκαμε μπροστά και συμβάλλαμε σε έναν σχεδιασμό οριστικής επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από τυπικές αρμοδιότητες. Ξεκολλήσαμε έργα και πόρους που «λίμναζαν» επί χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ΤΕΠ της Αμαλιάδας που αναφέρατε ή το αρχοντικό Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι, του οποίου την χρήση ψηφίσαμε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο. Ξεκινήσαμε και προχωράμε στην οριοθέτηση όλων των ποταμών της Περιφέρειας και στη κατασκευή ή συντήρηση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων για να μην φοβόμαστε τις πλημμύρες κάθε χειμώνα. Και επιπλέον, αποδίδουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα πλέον στους πιο μικρούς δήμους και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Για εμάς, η Δυτική Ελλάδα δεν είναι τόπος πολλών ταχυτήτων. Είναι μόνο τόπος μεγάλων ταχυτήτων, πλέον. Αυτό υποσχεθήκαμε προεκλογικά στους πολίτες. Φουλ τις μηχανές! Και για το αποτέλεσμα που θα έχουμε, θα κριθούμε στο τέλος της θητείας μας.

Πόσο εκρηκτικές καταστάσεις θα φέρει η κρίση του κορωνοϊού και κατά συνέπεια, πόσο… «σκληρό ροκ» θα υπάρξει στο περιφερειακό συμβούλιο στο κοντινό μέλλον;

Ελπίζω και εύχομαι, η οικονομική κρίση του κορωνοϊού να μην φέρει εκρηκτικές καταστάσεις. Και όσο περνάει από το χέρι μου, θα αγωνιστώ για να μην υπάρξουν τέτοιες καταστάσεις, για να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και οι πολίτες και όλοι μαζί να περάσουμε αυτή τη δυσκολία ως μία καμπή σε μία πορεία ανάπτυξης. Και δεν θα το κάνω, βέβαια, γιατί δεν αντέχω το «σκληρό ροκ». Όπως ήδη σας είπα, αντέχω σε… όλους τους ρυθμούς. Αλλά γιατί δεν πρέπει να βουλιάξει πάλι η κοινωνία μας στην απογοήτευση. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλλουν και όλες οι πτέρυγες του περιφερειακού συμβουλίου. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, δεν θα επιτρέψω στο ψέμα και κάποιον νέο λαϊκισμό να μας αποπροσανατολίσει. Η διάθεση πολιτικού πολιτισμού και ειλικρινούς συνεργασίας που έχω, ας μην παρεξηγηθεί από κανέναν και ας μην εκληφθεί ως αδυναμία. Είμαστε εδώ για να απαντάμε σε κάθε ψέμα, σε κάθε προπαγάνδα. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Και θα το κάνουμε πάντα, με φάρο την αλήθεια και το έργο μας.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Το προσωρινό ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr