ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΝεκτάριος Φαρμάκης: «Η Περιφέρεια βάζει πλάτη από το υστέρημά της»

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Η Περιφέρεια βάζει πλάτη από το υστέρημά της»

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Η Περιφέρεια βάζει πλάτη από το υστέρημά της»

Εντός ημερών οι πίνακες αξιολόγησης για την ενίσχυση των κορονόπληκτων επιχειρήσεων

Τι είπε στο Δυτικά Fm για την εξέλιξη της πανδημίας, το ρόλο των Περιφερειών στην κρίση και το Ταμείο Ανάκαμψης

Εντός των ημερών ή τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς θα ανακοινωθούν από τον ΕΦΕΠΑΕ οι πίνακες αξιολόγησης των επιχειρήσεων, που εντάσσονται στο πρόγραμμα των 30 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ Δυτικής για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας. Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης μιλώντας στο «Δυτικά Fm92,8» και το Δημήτρη Παπαδάκη.

Ο Νεκτ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι μια τέτοια δράση γίνεται για πρώτη φορά από την πλευρά των Περιφερειών, καθώς συνήθως γίνονταν από το κεντρικό κράτος. «Είχαμε ένα δίλλημα, μπροστά σε αυτή την κρίση όμως δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση να μην πάρει θέση. Γνωρίζοντας τα πενιχρά μας μέσα, όπως το ΕΣΠΑ, που έχει ένα πεπερασμένο όριο, ωστόσο είπαμε ότι θα διεκδικήσουμε overbooking, δηλαδή να δεσμεύσουμε χρήματα της επόμενης περιόδου, επειδή τώρα τα χρειάζεται η κοινωνία και οι επιχειρήσεις» είπε ο Νεκτ. Φαρμάκης σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα αυτό πριμοδοτούσε τις επιχειρήσεις με τους περισσότερους εργαζόμενους. Αυτό, όπως εξήγησε ο Νεκτ. Φαρμάκης, έγινε για να μην αυξηθεί περαιτέρω η ανεργία.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας τα στοιχεία μέχρι σήμερα λένε ότι περίπου 1.000 έως 1.200 maximum επιχειρήσεις θα επωφεληθούν του προγράμματος με έναν μέσο όρο περίπου στις 35.000 ευρώ ενίσχυση.

Ο Νεκτ. Φαρμάκης ανέφερε ακόμη ότι στην πρώτη κατηγορία ο μέσος όρος των εργαζομένων των επιχειρήσεων είναι 17 με 20 και στην τρίτη κατηγορία τουρισμός και εστίαση είναι 40. «Αντιλαμβάνεστε ότι ως προς την ενίσχυση της απασχολησιμότητας η κατεύθυνση έπιασε τόπο. Αν πολλαπλασιάσουμε τους ωφελούμενους με τους με τους ανθρώπους που απασχολούν, θα δούμε το κοινωνικό αντίκτυπο. Γιατί, δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για οικονομία, πρέπει να μιλάμε και για κοινωνικό ιστό. Πρέπει να ενισχυθεί ο εργαζόμενος, ο οποίος δουλεύει στην επιχείρηση, πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει» σχολίασε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας εξήγησε πως «επειδή η  ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πολύ προσωπικό, είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι όλοι αυτοί που νιώσανε μία «αδικία», βλέποντας ότι η βαθμολογία τους είναι χαμηλότερη από αυτή των υπολοίπων. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε από το Υπουργείο να μας δώσει τη δυνατότητα να προβούμε σε μεγαλύτερη δέσμευση, δηλαδή να δεσμεύσουμε προκαταβολικά περισσότερα χρήματα από το επόμενο μας πρόγραμμα. Αυτή η έγκριση ήρθε στα μέσα του Νοέμβριου, όπου μπορέσαμε πλέον να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. , το οποίο αυτή τη φορά θα στοχεύει στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους».

«Προφανώς και το νέο πρόγραμμα δεν θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες, εξάλλου είναι κάτι το οποίο έχουμε πει από την αρχή. Μιλήσαμε για συμπληρωματικότητα, που σημαίνει ότι πάνω στην κρίση δεν κρυβόμαστε πίσω από αρμοδιότητες και να πούμε ότι δεν είναι δικιά μας δουλειά, είναι αλλουνού. Όχι, πρέπει να βάλουμε πλάτη, βάζουμε πλάτη και ενεργοποιούμε μέσα σε ελάχιστους μήνες το 11% του ΕΣΠΑ μας και από κει και πέρα προφανώς και η λύση βρίσκεται στη συμπληρωματικότητα των δικών μας δράσεων σε σχέση με τα όσα έχει πάρει ήδη η Κυβέρνηση» είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης και πρόσθεσε πως από ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας «τρέχουν» ήδη δράσεις και προγράμματα για τις επιχειρήσεις (μεταποίηση, πληροφορική και άλλους τομείς) άνω των 65 εκατ. ευρώ.

«Στη Δυτική Ελλάδα ήμασταν από τους πρώτους που συνειδητοποιήσαμε τι σημαίνει κορονοϊός ως προς την οικονομία. Πρώτη στην Ελλάδα περιοχή που πλήττεται με απαγόρευση είναι η Δυτική Ελλάδα, ήταν η Πάτρα με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό το πράγμα δεν είναι μόνο υγεία είναι και οικονομία. Ήμασταν οι πρώτοι στη χώρα, όχι επειδή είμαστε πιο έξυπνοι, αλλά επειδή το συνειδητοποιήσαμε και ζητήσαμε από την κεντρική κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Αυτά που τότε φαινόντουσαν υπερβολικά,  σήμερα είναι η πραγματικότητα : όλες οι φοροελαφρύνσεις, το πάγωμα, η μετάθεση πληρωμών κτλ» ανέφερε ακόμη ο Νεκτ. Φαρμάκης.

  • Ο ρόλος των Περιφερειών στην κρίση

«Δώστε μας αρμοδιότητες»

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης με αφορμή την κινητοποίηση των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της  κρίσης επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για περισσότερες αρμοδιότητες, ουσιαστική αποκέντρωση και Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

«Από την αρχή αυτής της κρίσης οι Περιφέρειες της Ελλάδας δώσανε και κάτι ακόμα, το οποίο δεν έχει ακουστεί όσο θα έπρεπε. Εμείς, ως Περιφέρεια Δυτικής  Ελλάδας εκχωρήσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης 60 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους, που θα μπορούσαμε να ρίξουμε στο δικό μας πρόγραμμα, για να καλυφθούν οι ανάγκες της Πολιτείας, στο να πληρώσει δηλαδή τα προγράμματα της ενίσχυσης των 500 ή 800 ευρώ. Από πού είναι αυτά τα χρήματα; Είναι από τις Περιφέρειες αυτά τα χρήματα! Και αυτό τιμά τις περιφέρειες, οι οποίες στην κρίση, στη μάχη έβαλαν πλάτη» είπε ο Νεκτ. Φαρμάκης και πρόσθεσε : «Ας μην ξεχνάμε τα 22 εκατομμύρια που δόθηκαν πάλι από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας για τις πληρωμές μισθών δύο ετών στον κλάδο των υγειονομικών, νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό. Είναι ακριβώς η συνεισφορά της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δίνει σάρκα από τη σάρκα της και νιώθω ότι κάποια στιγμή μας πιάνει και το παράπονο εμάς τους αυτοδιοικητικούς, γιατί στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση λέμε στην Πολιτεία δώστε μας τη δυνατότητα, αφού βλέπετε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα πιο γρήγορα και πιο καλά, δώστε μας τον τρόπο, αλλάξτε τους θεσμούς, αλλάξτε τη νομοθεσία και δώστε μας αρμοδιότητες να μπορούμε να παρεμβαίνουμε καλύτερα και πιο γρήγορα, όχι επειδή είμαστε πιο έξυπνοι, είμαστε πιο κοντά στον Πολίτη, είναι η αυτοδιοίκηση. Πρέπει κάποια στιγμή και η τοπική αυτοδιοίκηση να επιβραβευθεί από την Πολιτεία. Επιτελικό κράτος εξάλλου αυτό σημαίνει».

  • Αγωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αποκάλυψε το κλίμα που επικρατεί στις συζητήσεις των περιφερειών με την Κυβέρνηση.

«Μιλάμε για ένα ιλιγγιώδες πόσο, το οποίο και ο πιο αδαής μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα,μια τεράστια ευκαιρία όχι για να βγει μόνο από την ύφεση, στην οποία βρίσκεται, αλλά και για να καλύψει κενά και αστοχίες του παρελθόντος» σχολίασε αρχικά και πρόσθεσε: «Δεν μας έχει δοθεί η δυνατότητα να πάρουμε ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση ένα μέρος αυτού του Ταμείου, να το διαχειριστούμε και να αξιολογήσουμε  ποια έργα, τι και πως…  Είμαστε όμως σε συνεχείς συζητήσεις για να συνδράμουμε υπό την έννοια της προτεραιοποίησης κάποιων έργων, που υπάρχουν».

Ωστόσο ο Νεκτάριος Φαρμάκης εξέφρασε την αγωνία του για την αξιοποίηση των πόρων και το πόσο σύντομα μπορεί να γίνει. «Η αξία του χρήματος δεν είναι μόνο η ονομαστική του αξία, το ένα ευρώ έχει μία ονομαστική αξία ένα ευρώ, έχει σημασία όμως πότε το δίνεις. Οι πόροι υπάρχουν, «πατήθηκε» το κουμπί από τις Βρυξέλλες, το θέμα είναι πότε η ονομαστική αξία θα φτάσει κάτω. Γιατί, τότε θα έχει αξία» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στις υποδομές προφανώς και υπάρχουν έργα, τα οποία χρονίζουν και έχουμε ευκαιρία να ξεκολλήσουν και είμαι αισιόδοξος ως προς αυτό, όπου υπάρχει ωριμότητα, θα ξεκολλήσουν. Η συζήτηση όμως θα έπρεπε να γίνεται όχι ως προς αυτά που είναι στην ουρά να μπουν. Θα μπουν. Είναι τόσα τα χρήματα, που θα έπρεπε να συζητάμε για μετά την ουρά και εκεί είναι το πρόβλημα. Εκεί είναι οι διαδικασίες που θα πρέπει να δούμε, να τρέξει γρήγορα ο ν. 4412 που όλοι αγωνιούμε να αλλάξει για να επιταχυνθεί η διαδικασία της ωρίμανσης των έργων, γιατί θα φτάσουμε σε ένα σημείο ίσως σε δύο χρόνια από σήμερα, όπου θα έχουμε εκτελέσει, θα έχουμε προχωρήσει τα έργα που είναι στην «ουρά» και μετά θα έχουμε τα χρήματα και δεν θα έχουμε ώριμα έργα. Και αυτή είναι η αγωνία μου».

  • «Όχι πανικός, αλλά μεγάλη προσοχή αυτές τις κρίσιμες ημέρες»

Δεν χρειάζεται φυσικά πανικός, αλλά δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8» αναφορικά με της εξέλιξη της πανδημίας στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται σαφώς σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, ωστόσο απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί τις ημέρες της εορταστικής περιόδου και να τηρήσουν τα υγειονομικά μέτρα. Χαρακτήρισε δε κρίσιμες τις ημέρες των εορτών καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά θα κρίνουν την μετέπειτα εξέλιξη της πανδημίας στη Δυτική Ελλάδα.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης επικαλέστηκε την ενημέρωση που έχει από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας ότι απαιτείται, ιδίως στην περιοχή του Αγρινίου, αυξημένη προσοχή. Και αυτό γιατί, όπως είπε, η διασπορά των κρουσμάτων είναι τέτοια που μπορεί πολύ εύκολα η εξέλιξη της πανδημίας να επιδεινωθεί.

«Είχαμε συνηθίσει οι γιορτές να είναι αλλιώς, να βρισκόμαστε με πολλούς ανθρώπους, να αγκαλιαζόμαστε. Αυτά τα Χριστούγεννα θα πρέπει να προσέξουμε, ώστε να έχουμε τις ίδιες αγκαλιές με τους δικούς μας ανθρώπους και μετά από αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά η χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Ο Ιεροθέος κέρδισε στη διαχείριση των συμβόλων

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr