ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαNέες ταυτότητες – Μητροπολίτης Δαμασκηνός: «Ισχύουν μόνο οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία»

Nέες ταυτότητες – Μητροπολίτης Δαμασκηνός: «Ισχύουν μόνο οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία»

Nέες ταυτότητες – Μητροπολίτης Δαμασκηνός: «Ισχύουν μόνο οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία»

Οι νέες ταυτότητες και η Δ.Ι.Σ.. Δεν πείθονται ούτε από την Εκκλησία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Μητροπολίτης Δαμασκηνός: «Ισχύουν μόνο οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία».

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Παρά το πένθος που βιώνει η χώρα με την πρωτόγνωρη θεομηνία και την ολική καταστροφή στην Θεσσαλία, φαίνεται πως η ατζέντα μιας μερίδας πιστών εξακολουθεί να έχει έντονα σημειωμένο το ζήτημα των ταυτοτήτων. Υπήρξε συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη για το θέμα, όπου τα πράγματα απέκτησαν και μια πολιτική διάσταση όχι πολύ ευχάριστη, καθώς παρεισέφρησαν στις τάξεις των διαδηλωτών και διάφοροι από το χώρο της άκρας Δεξιάς με συνθήματα και ενδυματολογικές επιλογές που παραπέμπουν σε κόμματα, πρώην κόμματα ή σχηματισμούς του συγκεκριμένου χώρου.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε με διαδικτυακά καλέσματα από άτομα που αρνούνται να εκδώσουν τη νέα ταυτότητα και τη χαρακτηρίζουν «ηλεκτρονική σκλαβιά».

Στη συγκέντρωση από την πλατεία του Λευκού Πύργου, συμμετείχα κυρίως μοναχοί και πολίτες που κρατούσαν σταυρούς, εικόνες της Παναγίας, θρησκευτικά «λάβαρα», σημαίες της ορθοδοξίας και της Ελλάδας, μάλιστα προσευχήθηκαν όλοι μαζί. Το κάλεσμα έγινε μέσω social media από οργανώσεις που είχαν πρωτοστατήσει και στις διαμαρτυρίες κατά των εμβολίων του covid.

Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες σύμφωνα με ιστότοπους και λογαριασμούς στα δίκτυα είναι δυνατόν να περιέχουν όλα τα προσωπικά  δεδομένα σε ηλεκτρονικό «τσιπάκι», ενώ ανησυχίες εκφράζονται και για το θέμα του «γεωεντοπισμού» μέσω αυτών. Πράγματα όμως που έχουν διαψευσθεί επανειλημμένως από επιστήμονες και κρατικούς φορείς, χωρίς όμως να πείθουν τους πολέμιους οι οποίοι δεν αποδέχονται, ούτως ή άλλως, τίποτε από την επιστημονική κοινότητα ή τις Αρχές, καθώς έχουν πειστεί ότι αμφότερα υπάγονται σε μια μεγάλη συνομωσία με στόχο την Ορθοδοξία, την Ελλάδα και την εθνική ταυτότητα. Να σημειωθεί, δε, ότι σε σχέση με τα δικαιώματα, το υποτιθέμενο «φακέλωμα» και τον «Μεγάλο Αδερφό», παρόμοιες απόψεις έχει και ένα κομμάτι της Αριστεράς, της ακραιφνώς αντιδυτικής συγκεκριμένα που αποδέχεται τις ίδιες συνωμοσίες αλλά χωρίς το θρησκευτικό ή εθνικό υπόστρωμα.

Σε ερώτηση της «Συνείδησης» για το ζήτημα ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάποια δήλωση γιατί έχει επιληφθεί η Εκκλησία με τα συνοδικά όργανά της. «Πρέπει να μείνουμε στην επίσημη ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος και να περιμένουμε την οριστική της, δήλωσε αφού εξετάσει το θέμα όπως αρμόζει. Οι πιστοί, αλλά και όλοι μας, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία και στον τρόπο που λαμβάνει τις αποφάσεις της», τόνισε στην «Σ».

Να σημειωθεί πάντως ότι η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει ότι «δεν είναι αμιγώς ορθόδοξης προέλευσης όσες απόψεις ή επιφυλάξεις αναπαράγονται από παραθρησκευτικές αντιλήψεις γύρω από τις νέες ταυτότητες» κι ότι έχει παραθρησκευτική αφετηρία η χρήση φράσεων περί «ηλεκτρονικού φακελώματος» που επιβάλλει η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και η «παγκοσμιοποίηση», διότι κάτι τέτοιο δεν στοχεύει στην προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών, αλλά υπονοεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία, οι υπηρεσίες της και η εκάστοτε εκλεγμένη Κυβέρνηση είναι «όργανα του Αντιχρίστου». Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τις νέες αστυνομικές ταυτότητες, τις οποίες η υπεύθυνη Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε να εκδώσει, δημοσιοποιεί τις κατωτέρω θέσεις Της, απευθυνόμενη προς τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό:

Η Ιερά Σύνοδος αντιλαμβάνεται την ανησυχία κάποιων χριστιανών, γι’ αυτό ζητά από όλους να έχουν εμπιστοσύνη στην Εκκλησία και τους υπεύθυνους Ποιμένες Της, οι οποίοι γρηγορούν για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη ζωή των πιστών.

Όσες απόψεις ή επιφυλάξεις αναπαράγονται από παραθρησκευτικές αντιλήψεις γύρω από τις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών δεν είναι αμιγώς ορθόδοξης προέλευσης.

Δεν είναι θεολογικώς ισχυρές οι θεωρίες ότι προσβάλλεται το δόγμα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού από τη μορφή και το περιεχόμενο της νέας αστυνομικής ταυτότητας, όπως αυτή ρυθμίζεται από τις ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις (2018, 2019, 2023). Επίσης παραθρησκευτική αφετηρία έχει η χρήση φράσεων περί «ηλεκτρονικού φακελώματος» που επιβάλλει η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και η «παγκοσμιοποίηση», καθώς δεν στοχεύει στην προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών, αλλά υπονοεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία, οι υπηρεσίες της και η εκάστοτε εκλεγμένη Κυβέρνηση είναι «όργανα του Αντιχρίστου».

Σε κάθε περίπτωση η κρίση για τη νομιμότητα της αστυνομικής ταυτότητας ανήκει στη δικαιοδοσία της δικαστικής εξουσίας της χώρας, που ήδη αποφάνθηκε, και αφορά ένα διοικητικής φύσεως ζήτημα των σχέσεων Κράτους και πολίτη.

Παρά ταύτα το θέμα μελετάται σε όλες τις προεκτάσεις του και θα παραπεμφθεί σε μελλοντική έκτακτη σύγκληση της Σεπτής Ιεραρχίας.»

Να σημειωθεί ότι η νέα σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου περιλαμβάνει παλαιούς στην ιεραρχία αρχιερείς, αλλά και μητροπολίτες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά. Ανάμεσά τους και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Μοναχοί κι Εκκλησία

Πρόσφατα υπήρξε η υπογραφή Πρακτικών της Διπλής Ιεράς Συνάξεως της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους που συνεδρίασε για το επίμαχο ζήτημα των νέων ταυτοτήτων. Είχε αποφασιστεί ομόφωνα ο ορισμός Τριμελούς Επιτροπής αποτελούμενης από μοναχούς που θα συνεργαστεί με την Ελλαδική Εκκλησία για να καταλήξουν στην έγκριση ή μη της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν μονές που ό, τι και να αποφασιστεί θα συνεχίσουν να υποδαυλίζουν το θέμα, αυτό συνέβη και με τα εμβόλια, άλλωστε.

Όταν ρωτήθηκε ο αρχιεπίσκοπός Ιερώνυμος για το θέμα ενόψει των αντιδράσεων πήρε μια αρκετά σαγή θέση: «Σκεφθείτε ότι κάποιοι από τους συνανθρώπους μας, που σήμερα συνωστίζονται να εκδώσουν ταυτότητες, μπορεί να ήσαν ανάμεσα σε εκείνους που διαδήλωναν εναντίον αυτών των ίδιων ταυτοτήτων επειδή δεν ανέγραψαν το θρήσκευμα. Γι’ αυτό χρειάζεται να σκεφτόμαστε σοβαρά και να μην αντιδρούμε παρορμητικά. Πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου και να εμπιστευόμαστε την Εκκλησία. Είναι πιο σημαντικό να μένουμε ενωμένοι με τις αποφάσεις της Εκκλησίας, παρά προσκολλημένοι στην ατομική μας γνώμη. Καλούμαστε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, η οποία με σοβαρότητα, σκέψη και σοφία παίρνει τις αποφάσεις», ήταν τα λόγια του.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Παραδόθηκε ο τελευταίος από τους “7” εμπλεκόμενους στο αιματηρό επεισόδιο του πάρκου

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ