ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔιαφοραΝέες προθεσμίες ζητούν οι Αιτωλοακαρνάνες λογιστές – «Βομβαρδισμός» υποχρεώσεων και δυσαρέσκεια

Νέες προθεσμίες ζητούν οι Αιτωλοακαρνάνες λογιστές – «Βομβαρδισμός» υποχρεώσεων και δυσαρέσκεια

Νέες προθεσμίες ζητούν οι Αιτωλοακαρνάνες λογιστές – «Βομβαρδισμός» υποχρεώσεων και δυσαρέσκεια

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης

Νέες προθεσμίες ζητούν οι Αιτωλοακαρνάνες λογιστές – «Βομβαρδισμός» υποχρεώσεων και δυσαρέσκεια

Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας νομοθέτησε χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης, όπως εργαζομένων και επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας (αναστολές συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιστρεπτέες προκαταβολές, προγράμματα περιφερειών, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων σε, επιδότηση τόκων, πρόγραμμα Γέφυρα, μειώσεις μισθωμάτων και πολλά άλλα). Όλα αυτά υλοποιήθηκαν επιτυχώς από τον Κλάδο των Λογιστών – Φοροτεχνικών.

Η Πολιτεία όμως συνεχίζει να εναποθέτει στους ώμους τους πολλές υποχρεώσεις και με ασφυχτικές προθεσμίες που ανακοινώνονται συνήθως την τελευταία στιγμή και μοιραία φέρνουν την αντίδραση των Λογιστών.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης πραγματοποιήθηκε ολομέλεια των Προέδρων των Συλλόγων Λογιστών, στην οποία αναφέρθηκαν όλα τα προβλήματα του κλάδου και αποφασίστηκε να ζητήσουν επιτακτικά οι φορολογικές δηλώσεις να πάρουν προθεσμία μέχρι και 30/9, καθώς δεν άνοιξε το σύστημα όταν και όπως έπρεπε. Οι λογιστές ζητούν επίσης την κατοχύρωση του άρθρου 38 σε μηδενικά όρια με την υπογραφή του λογιστή,  αλλά και να υπάρχει διάστημα, μέσω νομοθετικής διάταξης, κατά τον μήνα Αύγουστο για ανάπαυλά, διακοπές, όπως λ.χ. οι δικηγόροι που τα δικαστήρια κλείνουν τον Αύγουστο, για να έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν και να μην: «εξαρτόμαστε από δελτία Τύπου που βγαίνουν το πρωί του Σαββάτου και ορίζουν τις ημερομηνίες όποτε και όπως θέλει ο υπουργείο, χωρίς να υπολογίζει τι εντολές έχει δώσει μέχρι τώρα, χωρίς να υπολογίζει, αν συμβαδίζει το πριν και το μετά και χωρίς να ενδιαφέρεται για την ώρα που το εκδίδει το νέο δελτίο Τύπου με τις νέες αλλαγές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Καραγιάννης.

karagiannis
ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης

Παράλληλα, ο κ. Καραγιάννης ενημερώνει τους φορολογούμενους για τα νέα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειών που έχει κάνει η Ομοσπονδία Λογιστών, τόσο για τις φορολογικές δηλώσεις, όσο για τα ενοίκια, αλλά και για τις επιχειρήσεις και την υποβολή του Ε3 που πρέπει να κάνουν, όταν επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα covid, καθώς, μέχρι πρότινος για να συμβεί αυτό θα έπρεπε πρώτα να υποβάλλουν και φορολογική δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών έλαβε απόφαση, μάλιστα ημέρα Σάββατο, με την οποία επιδοτεί τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων. Οι αιτήσεις είναι μέχρι και 17 του μήνα και η αρχική διαταγή έλεγε να υποβληθεί μέχρι τότε και η δήλωση εισοδήματος. Η αντίδραση του κλάδου ήταν άμεση, δεν ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο σε αυτό το χρονικό διάστημα, τη στιγμή που το σύστημα είναι πεσμένο και το Σαββατοκύριακο που πέρασε το taxis net ήταν κλειστό. Με παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας η διαταγή αυτή άλλαξε και αφορούσε την υποβολή μόνο του Ε3, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατον, διότι δεν είναι δυνατό να ετοιμαστούν οι δηλώσεις αυτές, είναι μικρά τα χρονικά περιθώρια. Αναμένουμε από το Υπουργείο μια νέα προθεσμία.

Έχουμε βάλει στο τραπέζι ως κλάδος προϋποθέσεις για το Ε3 στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις δηλαδή να απασχολούν ένα εργαζόμενο με πλήρη απασχόληση ή δύο με μερική απασχόληση, οι επιχειρήσεις βέβαια δεν είναι πάρα πολλές, που εντάσσονται στο πρόγραμμα, είναι ορισμένες όπως η εκμετάλλευση ταξί, τα φορτηγά αυτοκίνητα, η παραγωγή παγωτών κλπ, αλλά το σημαντικό για εμάς είναι πως τα Ε3 αυτά δεν μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τις 17/6. Ζητάμε η προθεσμία των αιτήσεων αυτών να μεταφερθεί ως τις 28/8. Η διαταγή γράφει πως εφόσον γίνουν οι αιτήσεις θα οριστούν οι προϋποθέσεις και θα υποβληθούν τα δικαιολογητικά, άρα δεν μπορούμε να ξέρουμε για τον αριθμό των επιχειρήσεων στην Αιτωλοακαρνανία, όπως επίσης δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσες επιχειρήσεις διαθέτουν εργαζόμενους των κάθε ΚΑΔ.

Σχετικά με τον covid – 19 και τις δηλώσεις εισοδήματος οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν πόσα ακριβώς χρήματα εισέπραξαν από τις αποζημιώσεις, καθώς το σύστημα δεν τα εμφανίζει και μετά από απαίτηση του κλάδου, μόλις πριν λίγες ώρες, εμφανίστηκαν από το Υπουργείο τα στοιχεία των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για το 2020. Σχετικά με τη μείωση των ενοικίων η εφαρμογή που άνοιξε αφορά τον μήνα Απρίλιο, προς το παρόν δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τον Μάιο, συνεπώς, όσοι έχουν μειώσεις ενοικίων να κάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες μέσω του λογιστή τους».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”      

ΕΟΔΥ: Που θα γίνουν αύριο τα δωρεάν rapid test στην Αιτωλοακαρνανία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr