ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΝέες μειώσεις – απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Νέες μειώσεις – απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Νέες μειώσεις – απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Οι κατηγορίες φορολογουμένων που τις δικαιούνται

Νέες μειώσεις – απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τέλη Ιανουαρίου η καταβολή της μειωμένης δόσης
Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η τελευταία δόση

 

Ολοκληρώθηκαν προχθές οι επαληθεύσεις των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, αφού έγιναν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί που αφορούν όσους πλήρωναν κανονικά τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι σήμερα και αναρτήθηκαν στο taxis.

Αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στο Αγρίνιο που εντάσσονται στις κατηγορίες για τις οποίες προβλέπονται μειώσεις στις δόσεις του φόρου (οικονομική αδυναμία, άδεια ακίνητα κλπ) θα παρατηρήσουν μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ανάλογα με την κατηγορία.

Όσοι δικαιούνται εκπτώσεις θα πληρώσουν στα τέλη Ιανουαρίου τη μειωμένη δόση, που τους αναλογεί και στα τέλη Φεβρουαρίου την τελευταία δόση, ενώ για ορισμένους ο φόρος έπειτα από το συμψηφισμό θα είναι μηδενικός, δεδομένου ότι μέχρι τώρα πλήρωναν ολόκληρο το φόρο.

Παρόλα αυτά θα υπάρχουν και ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα διαπιστώσουν επιπλέον επιβάρυνση στα νέα εκκαθαριστικά μετά τη διόρθωση, τη συμπλήρωση και τη διασταύρωση των στοιχείων των ακινήτων τους. Διαπιστώθηκε, πως κάποιοι δεν δικαιούνται τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις, που τους είχαν χορηγηθεί με την προηγούμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα αυτοί να διαπιστώσουν αύξηση στις δόσεις με τα νέα εκκαθαριστικά.

Ειδικότερα μειωμένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για τις εξής κατηγορίες φορολογουμένων:

1. Κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και χωρίς ρεύμα. Θα έχουν έκπτωση 20% στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

2. Ημιτελή ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα. Θα έχουν έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ.

3. Ακίνητα για τα οποία κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ, εξαιτίας της λανθασμένης αναγραφής του ορόφου ή επειδή δεν συμπλήρωσαν καθόλου τον σχετικό κωδικό.

4. Έκπτωση 50% θα χορηγηθεί στον φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας, αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής του συνολικού φόρου και εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας δεν έχουν ή δεν ευθύνονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία.

5. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι φορολογούμενοι εφόσον:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία.

δ) Εφόσον ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα τέκνα έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Για τις μειώσεις-απαλλαγές στις δόσεις του ΕΝΦΙΑ σε όσους εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες, οι οποίες όμως για οποιονδήποτε λόγο δεν διαπιστώθηκαν στα νέα εκκαθαριστικά από τους δικαιούχους, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου Βασίλης Τσώτας τονίζει στην εφημερίδα «Σ»:

«Όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες και δεν έχουν παρατηρήσει τη μείωση στα νέα τους εκκαθαριστικά, πρέπει να έρθουν στην υπηρεσία για διευκρινήσεις, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε, για ποιο λόγο δεν έχουν επωφεληθεί ακόμη απ’ αυτή».

Μπάμπης Τσιρώνης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr