Νέα πρόσκληση διαλόγου στους αγρότες από την Κυβέρνηση – Την Τρίτη οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους
Νέα πρόσκληση να συνεχιστεί ο διάλογος απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης προς τους αγρότες ενώ την Τρίτη στη Νίκαια θα αποφασίσουν τα επόμενα…
Νέα πρόσκληση να συνεχιστεί ο διάλογος απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης προς τους αγρότες ενώ την Τρίτη στη Νίκαια θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους.
Πάντως, αυτό που σχολιάζουν έως τώρα οι αγρότες είναι ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν επαρκούν, αν και όπως είπαν, κατανοούν το γεγονός ότι οι εξαγγελίες των μέτρων αφορούν κυρίως τη βαριά πληγείσα Θεσσαλία, πλην όμως -όπως ανέφεραν- χρειάζονται κι εκείνοι περισσότερη ενίσχυση για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτή την ώρα μεγάλο συλλαλητήριο, έξω από τον χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούν οι αγρότες, στο πλαίσιο της 30ης έκθεσης Agrotica. Μέσα στον μήνα θα γίνουν ανακοινώσεις για μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ για τους αγρότες, έκανε γνωστό μέσω της ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.
Με τα 300 τρακτέρ να παραμένουν έξω από την AGROTICA οι αγρότες προσπαθούν να αποτιμήσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Η ενέργεια είναι ένα από τα κεντρικά θέματα των αγροτικών διεκδικήσεων. Aπό τη μία πλευρά είναι τα συσσωρευόμενα ενεργειακά χρέη από ΤΟΕΒ και από αγρότες και από την άλλη το υψηλό κόστος του ρεύματος
Τα μέτρα μείωσης του κόστους στο αγροτικό ρεύμα περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό την επιδοτούμενη διείσδυση της καθαρής ενέργειας στο χωράφι, αλλά και την τακτοποίηση των παλιών ενεργειακών χρεών.
«Αυτή η κυβέρνηση αυτά που λέει τα κάνει, αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός θα εφαρμοστούν και η επόμενη υπόσχεσεη ποια είναι; όπως περιγράφεται στο πρόγραμμά μας όλα όσα λέμε και για την προστασία των προϊόντων τους και για την έμφαση που δίνουμε στις ΚΑΠ και στην ευρωπαϊκή πολιτική θα τα κάνουμε πράξη. Θεωρώ λοιπόν ότι με διάλογο μπορούμε να πάμε παρακάτω. Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές» » τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Έκπτωση 10% και ρύθμιση χρεών
Ο μεγαλύτερος ενεργειακός πάροχος προχωρά σε ειδική έκπτωση προς τους αγρότες της τάξης του 10% για τους κρίσιμους καλλιεργητικούς μήνες τότε που εντατικοποιείται η άντληση αρδευτικού νερού εκτοξεύει τους λογαριασμούς ρεύματος
«Από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο που είναι οι ποτιστικοί μήνες» όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Όσον αφορά στα παλιά χρωστούμενα των αγροτών προς τους ενεργειακούς παρόχους μέσω των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων τα οποία αγγίζουν τα 87 εκατομμύρια ευρώ θα γίνει 5ετής διακανονισμός, ενώ ειδικά για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας το χρέος θα αναλάβει κατά 75% το κράτος.
Φωτοβολταϊκά για μείωση κόστους κατά 30%
Μέσω 3 διαφορετικών προγραμμάτων οι αγρότες όλης της επικράτειας θα αποκτήσουν πρόσβαση στην καθαρή και φθηνή ενέργεια.
Ειδικά για τους αγρότες που ανήκουν σε συνεταιρισμούς και για εκείνους που ασκούν συμβολαιακή γεωργία θα επιδοτηθεί κατά προτεραιότητα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρία. Θα εγκατασταθούν και θα ηλεκτριστούν σε δυο χρόνια από σήμερα και θα διασφαλίσουν φθηνότερο ρεύμα για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Κατά τον κ. Σκυλακάκη «θα διατίθεται με τη μορφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων έτσι ώστε να πετύχουμε μια μείωση αγροτικού ρεύματος κατά 30%».
Σε πολύ θετική κατεύθυνση το μέτρο για τα φωτοβολταϊκά σχολίασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου, Κώστας Παπαβασίλείου.
«Να στηριχτούν με αυτό το μέτρο, να επιδοτηθούν, να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε τα φωτοβολταϊκά για να έχουμε εξοικονόμηση» τόνισε η Διαμάντω Κρητικού από τον Αγροτικό Σύλλογο Αμυνταίου.
Μιάμιση τεραβατώρα ενέργειας καταναλώνουν για αγροτική χρήση που κοστίζει 225 εκατ. ευρώ. οι αγρότες. Για αυτό το λόγο θα ενεργοποιηθεί παράλληλα και το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» που προβλέπει μέσω της σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων την παροχή δωρεάν πράσινης ενέργειας από ήλιο και άνεμο στους δικαιούχους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων παρέχοντας μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος άντλησης του αρδευτικού νερού. Οι αγρότες θα καταναλώνουν ρεύμα από το δίκτυο το οποίο στη συνέχεια θα συμψηφίζεται με την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.
«Θα έρθουμε και θα καλύψουμε με φθηνή πράσινη ενέργεια ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών καταναλώσεων» δήλωσε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Τέλος για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει, άμεσα, νέο πρόγραμμα με τίτλο: «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό θα διατεθεί κατά προτεραιότητα στους αγρότες ηλεκτρικός χώρος συνολικά 1350MW, ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών από 10kW σε 50kW. «Εμείς θέλουμε αγροτικό πετρέλαιο στην κάνουλα. Δεν μπορεί να κάνει ο άλλος κρουαζιέρα με 50 και 70 λεπτά και εγώ να ποτίζω με πετρέλαιο 1.70» δήλωσε στην κάμερα αγρότης από τον Προμαχώνα Σερρών.
«Ουσιαστικά είναι ούτε μια σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων Συνεχίζουμε κινητοποιήσεις κανονικά» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης, εκπρόσωπος των αγροτών στο μπλόκο των Δερβενίων.
Ν. Παπαθανάσης: Μέσα στο μήνα ανακοινώσεις για μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ για τους αγρότες
Το αγροτικό ζήτημα αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης γι΄αυτό και ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μία σειρά μέτρων προκειμένου να ανακουφίσει τους αγρότες, τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Newsroom. Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι μέσα στο μήνα πρόκειται να ανακοινωθεί πρόγραμμα για δανειοδότηση των αγροτών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης τους.
Όπως είπε ο υπουργός πρόκειται για μικροδάνεια μέχρι 25.000 ευρώ και 50% του δανείου θα είναι άτοκο, για να μπορέσουν οι αγρότες «να αντιμετωπίσουν κάποια ζητήματα και να κάνουν κάποιες μικρές -αν θέλετε- επενδύσεις στην αγροτική επιχειρηματικότητα». Επεσήμανε πως «έχει ξαναγίνει αυτό απλά το φέρνουμε πολύ πιο ενισχυμένο, πιο μπροστά το αυτό και πιο μπροστά».
Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι μέσα στο μήνα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει να «τρέχει» το πρόγραμμα αυτό.
Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε πλέγμα δράσεων για τον πρωτογενή τομέα. Το κόστος των νέων μέτρων, που επικεντρώνονται στη μείωση του ενεργειακού κόστους, εκτιμάται στα 232 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που επισημαίνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ήδη ανακοινώθηκε ένα πακέτο μέτρων και δε θα υπάρξουν άλλα, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα.
Πηγή: ertnews.gr