Νέα μόδα παρενόχλησης και εκμετάλλευσης στα παιδιά: Το "εικονικό" ψηφιακό υλικό

Τα παιδιά με τα κινητά τους έχουν κι έναν νέο εχθρό, το εικονικό, το ψηφιακό υλικό που έχει φέρει νέα μόδα παρενόχλησης κι εκμετάλλευσης.
Στην Ελλάδα, κατά το 2024, οι καταγγελίες για υλικό παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης και για οικονομικές απάτες αντιστοιχούσαν στο 77% του συνόλου των αναφορών που έλαβε η SafeLine.gr. και σημείωσαν αύξηση 26% σε σχέση με το 2023.
Η SafeLine.gr είναι από τους πρώτους οργανισμούς που έλαβε αναγνώριση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), κάτι που ενισχύει την δυνατότητά της να συμβάλλει καθοριστικά στην ταχεία αφαίρεση παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο, προστατεύοντας παιδιά και ενήλικες από τις παγίδες του ψηφιακού εγκλήματος.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυξάνεται η ανησυχία των χρηστών αλλά και η αποτελεσματικότητα καταγραφής και παρέμβασης. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι σχεδόν οι μισές αναφορές αφορούσαν ψηφιακά παραγόμενο περιεχόμενο, όπως manga και anime, μέσα και από την νέα τάση να φαίνονται οι χρήστες σαν κόμικς, φανερώνοντας μια νέα, ανησυχητική διάσταση του προβλήματος: Τη χρήση τεχνολογίας για τη δημιουργία εικονικού υλικού, το οποίο παρότι δεν αφορά πραγματικό θύμα, παραμένει παράνομο και επιβλαβές.
Πάντως, παρατηρήθηκε αύξηση άνω του 40% στις καταγγελίες που προωθήθηκαν από τη SafeLine στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενισχύοντας τον ρόλο τέτοιων οργανισμών ως αξιόπιστων και ουσιαστικών συνεργατών των διωκτικών αρχών.
Εφημερίδα Συνείδηση