ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΝεα μέτρα για αγρότες από Ατάλ – To σχέδιο Ecophyto θα διακοπεί μέχρι να απλουστευτεί και να βρεθεί ένας άλλος δείκτης

Νεα μέτρα για αγρότες από Ατάλ – To σχέδιο Ecophyto θα διακοπεί μέχρι να απλουστευτεί και να βρεθεί ένας άλλος δείκτης

Νεα μέτρα για αγρότες από Ατάλ – To σχέδιο Ecophyto θα διακοπεί μέχρι να απλουστευτεί και να βρεθεί ένας άλλος δείκτης

Δύο από τα τέσσερα συνδικάτα καλούν ώστε να αναστείλουν τα μπλόκα. Το συνδικάτο FNSEA το οποίο είναι και το μεγαλύτερο καθώς και το JA καλούν να αναστείλουν οι αγρότες τα μπλόκα, με κύριο σύνθημα “το κίνημα δεν σταματάει αλλά αλλάζει”. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι υπάρχει «συγκεκριμένη πρόοδος» και ό,τι θα συνεχίσουν με αλλο τρόπο την κινητοποίηση ως την Αγροτική Έκθεση του Παρισιού που είναι και η σημαντικότερη του κλάδου.

To σχέδιο Ecophyto που στοχεύει στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων θα διακοπεί μέχρι να απλουστευτεί και βρεθεί ένας άλλος δείκτης. Παράλληλα, θα υπάρξει απαγόρευση εισαγωγής γεωργικών προϊόντων που ψεκάστηκαν με το εντομοκτόνο με ουσία thiacloprid, μια ουσία που επιτρέπεται στην Ευρώπη αλλά όχι στη Γαλλία.

Στην επόμενη συνεδρία Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Γαλλία θα προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκής συντονιστικής ελεγκτικής δύναμης για να καταπολεμήσει υγειονομικές απάτες σε όλη την επικράτεια των 27 σε συντονισμό με τις ελεγκτικές αρχές της κάθε χώρας, ώστε να δημιουργηθούν ομοιογενείς συνθήκες σε όλη την ΕΕ.

Εντωμεταξύ, ήδη μελετάται “ρήτρα διασφάλισης” έναντι των ουκρανικών προϊόντων. Από αυτήν τη χρονιά και σε βάθος χρόνου θα δοθούν 150 εκ. ευρώ προκειμένου να ανακουφίσουν φορολογικά και κοινωνικά τους κτηνοτρόφους που έχουν συγκεκριμένες ανάγκες.

Ακολούθως, θα γίνει μαζικός έλεγχος των αλυσίδων σουπερμάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων που παρακάμπτουν τον νόμο για τις δίκαιες απολαβές των αγροτών με την βοήθεια των κεντρικών πρακτορείων προμηθειών/αγορών εκτός συνόρων ή από αγορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο νόμος του 2018 αφορά κάθε προϊόν που πωλείται στη Γαλλία, ανεξάρτητα απο την προέλευσή του. Μάλιστα, αλυσίδες σουπερμάρκετ από όλη την Ευρώπη συμμαχούν, ώστε να ενισχύσουν την δύναμη τους, κάνοντας γιγαντιαίες παραγγελίες στους παραγωγούς αναγκάζοντας τους να συμπιέσουν τις τιμές. Χαρακτηριστικό πράδειγμα: αποτελεί η Carrefour που επίκειται να συμμαχίσει με τον Σκλαβενίτη, ώστε να παραγγέλλουν μαζί τόνους φρούτα και λαχανικά με αποτέλεσμα να γίνει οικονομία κλίμακας ζημιώνοντας, όμως, τελικά τους αγρότες.

Επιπροσθέτως, οι ετικέτες είναι παραπλανητικές, για παράδειγμα, ένα πακέτο μπισκότα αναφέρεται ως made in France αλλά τα υλικά προέρχονται από άλλη χώρα. Ήδη 10.000 έλεγχοι ξεκινούν προς τις βιομηχανίες τροφίμων με πρόστιμα που θα φτάνουν εως και 10% του τζίρου των διανομέων εάν παρακάμπτουν αυτόν το νόμο.

Όσον αφορά τις συντάξεις θα μελετηθούν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί αναφορικά με τις 25 καλύτερες δεδουλευμένες χρονιές, στο πλαίσιο της συνταξιοδότησης των αγροτών. Επιπλέον, θα υπάρξουν φορολογικές απαλλαγές για πώληση της αγροτικής επιχείρησης σε νέους επαγγελματίες όπως και κληρονομικές φορολογικές ελαφρύνσεις για να διατηρηθούν απο γενιά σε γενιά οι αγροτικές επιχειρήσεις. Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ό,τι το κόστος των μέτρων είναι πολύ σημαντικό αλλά θεωρεί οτι είναι πάνω απ’ολα επένδυση.

Πηγή: ertnews.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ