ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΝέα καταγγελία για τη ΜΕΘ Αγρινίου από τα Γιάννενα: «Καμία προκήρυξη, δύο μήνες μετά την παραίτηση της διευθύντριας»

Νέα καταγγελία για τη ΜΕΘ Αγρινίου από τα Γιάννενα: «Καμία προκήρυξη, δύο μήνες μετά την παραίτηση της διευθύντριας»

Νέα καταγγελία για τη ΜΕΘ Αγρινίου από τα Γιάννενα: «Καμία προκήρυξη, δύο μήνες μετά την παραίτηση της διευθύντριας»

Νέα καταγγελία από τα Γιάννενα για τη ΜΕΘ Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”. «Καμία προκήρυξη, δύο μήνες μετά την παραίτηση της διευθύντριας». Εντείνονται οι αντιδράσεις σύμφωνα με την “Συνείδηση” για τις μετακινήσεις εντατικολόγων στο Αγρίνιο

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Εντείνονται οι αντιδράσεις στα Γιάννενα για τις μετακινήσεις εντατικολόγων προκειμένου να παραμείνει ανοικτή η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου. Το «εντέλλεσθε» της 6ηΥΠΕ αφορά 10 εφημερίες το μήνα που δεν μπορούν να καλυφθούν από τους δύο εναπομείναντες γιατρούς της Μονάδας του Αγρινίου. Η τοπική Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών στην Ήπειρο αντέδρασε άμεσα στο εντέλλεσθε της 6ης ΥΠΕ, θέτοντας ζήτημα για την ασφαλή λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου από τη στιγμή που εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, που απαιτεί ο νόμος. Στο πλευρό των εντατικολόγων στέκεται και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών καταγγέλλοντας την απόφαση της 6ης ΥΠΕ και την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας.

Οι αντιδράσεις ωστόσο πέρα από τους υγειονομικούς στα Γιάννενα  παίρνουν και πολιτικό χαρακτήρα με το βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Τσίμαρη με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον οποία ζητά να μάθει τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται το Υπουργείο να  καλύψει  τις κατεπείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου Αγρινίου χωρίς επιπτώσεις και νέα κενά στα νοσοκομεία από τα οποία θα αντληθεί προσωπικό για την ενίσχυσή του. Επίσης να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις ιατρών ΜΕΘ από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, Μίλτος Ζαμπάρας και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για άρνηση να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό.

«Εντέλλεσθε για το Αγρίνιο περίπτωση του “πάμε κι όπου βγει”»…

Τόσο το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και το Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» έχουν κληθεί από την 6η ΥΠΕ να παρέχουν έξι και τέσσερις, αντίστοιχα, εντατικολόγους για την κάλυψη των εφημεριών στην πολύπαθη μονάδα του νοσοκομείου Αγρινίου.

«Ήδη, γιατροί από το ΠΓΝΙ έχουμε μετακινηθεί το προηγούμενο διάστημα σε Κέρκυρα και Άρτα, ενώ την περίοδο της πανδημίας αναπτύξαμε νέες κλίνες στις ΜΕΘ. Δηλαδή, έχουμε βάλει πλάτη στο σύστημα και δεν αρνούμαστε να εφημερεύσουμε. Όμως, μας καλούν να εφημερεύσουμε σε ένα τμήμα, που δεν υπάρχει επιστημονικά υπεύθυνος εντατικολόγος, με εξειδίκευση, σε ένα τμήμα που λειτουργεί χωρίς Διευθυντή. Μετά την κοινοποίηση εγγράφων για την εφημέρευση, καλούμαστε να γίνουμε μηχανοδηγοί σε μια αμαξοστοιχία χωρίς σταθμάρχη. Είναι άλλη μια περίπτωση του “πάμε κι όπου βγει”. Είμαστε όμως όλοι συνυπεύθυνοι σε αυτή την ιστορία. Η ΜΕΘ του Αγρινίου δυνητικά μπορεί να δεχθεί ασθενείς από όλη την Ελλάδα, μπορεί να δεχθεί και εμάς ως ασθενείς. Δε θεωρούμε σωστό, εύρυθμο, επιστημονικά και νομικά, ότι η ΜΕΘ αυτή μπορεί να συνεχίσει έτσι τη λειτουργία της», τόνισε ο Επιμελητής Α’ στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Νίκος Λαγός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μπάμπη Παππά. «Επίσης, δεν έχουμε δει, δύο μήνες μετά την παραίτηση της διευθύντριας, καμία προκήρυξη, δεν έχουν ζητηθεί επικουρικοί γιατροί. Δηλαδή, η μετακίνηση ξεκινά από 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως πότε;», σημείωσε ο κ. Λαγός, τονίζοντας πως οι κλινικές θέλουν θεράποντες γιατρούς και όχι εφημερεύοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικότερα για την ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στα Γιάννενα επισημαίνεται από τους υγειονομικούς ότι έχει 3 κενές οργανικές θέσεις ιατρών (σε σύνολο 15) και 7 κενές θέσεις ειδικευόμενων (σε σύνολο 9), με αποτέλεσμα να καλύπτεται οριακά το πρόγραμμα εφημεριών.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την 6η ΥΠΕ για τις μετακινήσεις των εντατικολόγων

Ως παράνομη καταγγέλλει την απόφαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) να μετακινεί γιατρούς από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των δύο Νοσοκομείων Ιωαννίνων, προς τη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Η ΜΕΘ Αγρινίου χωρίς καν επιστημονικά υπεύθυνο, με μόλις δύο μόνιμους γιατρούς και με κάλυψη του 1/3 των εφημεριών από γιατρούς που μετακινούνται από άλλα νοσοκομεία, δεν πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας και εκθέτει τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε κίνδυνο» προειδοποιεί η ΟΕΝΓΕ, ζητώντας με ανακοίνωσή της την ανάκληση των μετακινήσεων εντατικολόγων από τα Γιάννενα στο Αγρίνιο.

«Είναι γνωστό ότι για την ασφαλή λειτουργία μίας ΜΕΘ απαιτείται εξοικείωση του προσωπικού με τον εξοπλισμό της (αναπνευστήρες, monitor, συσκευές αιμοδιήθησης, κλπ.) αλλά και ενδελεχής γνώση της πορείας της πολυήμερης συχνά νοσηλείας των ασθενών, κάτι που δε διασφαλίζεται με προσωπικό που αναλαμβάνει έργο μίας εφημερίας. Η ΜΕΘ Αγρινίου χωρίς καν επιστημονικά υπεύθυνο, με μόλις δύο μόνιμους γιατρούς και με κάλυψη του 1/3 των εφημεριών από γιατρούς που μετακινούνται από άλλα νοσοκομεία, δεν πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας και εκθέτει τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε κίνδυνο» τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Η ΟΕΝΓΕ ζητεί να ανακληθεί η εντολή για μετακινήσεις γιατρών στη ΜΕΘ Αγρινίου και να καλυφθούν άμεσα με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, τα κενά. Τέλος, προειδοποιεί ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες για την προστασία γιατρών και ασθενών.

«Η προσήλωση της κυβέρνησης στην εγκληματική πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία και τη ζωή μας σαν κόστος και στην υλοποίηση των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων, έχει οδηγήσει το δημόσιο σύστημα υγείας σε τραγικά αδιέξοδα. Είναι συνειδητή επιλογή αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, οι μετακινήσεις από τη μία δομή στην άλλη για να μπαλώνονται τρύπες» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ναύπακτος: Ένα εκατ. ευρώ στον τυχερό του Εθνικού Λαχείου που επέλεγε τον ίδιο αριθμό επί χρόνια

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ