ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & Υγεια“Μια νέα γενιά γαλουχείται χωρίς καπνό” τονίζει ο καθηγητής Μπεχράκης – Τι λέει πρόσφατη έρευνα για το κάπνισμα

“Μια νέα γενιά γαλουχείται χωρίς καπνό” τονίζει ο καθηγητής Μπεχράκης – Τι λέει πρόσφατη έρευνα για το κάπνισμα

“Μια νέα γενιά γαλουχείται χωρίς καπνό” τονίζει ο καθηγητής Μπεχράκης – Τι λέει πρόσφατη έρευνα για το κάπνισμα

Σημαντική μείωση των καπνιστών (καθημερινών και περιστασιακών) σε ποσοστό που κυμαίνεται από 21.9% μέχρι 38,3% είχαμε στην Ελλάδα την δεκαετία 2009-2019! Ακόμη ποιο θεαματική ήταν η μείωση του καπνίσματος, την ίδια περίοδο, στου νέους ηλικίας 16 με 24χρόνων, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 47,1 μέχρι 69,4! Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2021, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, σε ημερίδα του Υπουργείου που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Μπεχράκη τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η συστηματική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για τη διακοπή του καπνίσματος, μέσω της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE , έχει αποτελέσματα με σημαντική απήχηση κυρίως στους νέους.

«Το κύριο μήνυμα της σημερινής ημέρας, «ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ» είναι σαφές και περιεκτικό. Είναι το μήνυμα του πνεύματος ελευθερίας μέσα στο οποίο δομήθηκε και εξακολουθεί να λειτουργεί με επιτυχία, η πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE, ένα δύσκολο αλλά αποτελεσματικό πρόγραμμα για τη μείωση του καπνίσματος στη χώρα.

Είναι ένα μήνυμα που χωρίς εναντίωση με τον καπνιστή αλλά με την καλλιέργεια της ελεύθερης επιλογής, του μη καπνίσματος ως προτιμητέου τρόπου ζωής, γαλουχεί μια νέα γενιά χωρίς καπνό, μειώνει το κάπνισμα με κοινωνική αποδοχή, χωρίς φόβο, χωρίς καταπίεση, χωρίς άγχος και κυρίως χωρίς συγκρουσιακές διαδικασίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης.

Πανδημία και κάπνισμα 

«Φρένο» στην  περαιτέρω μείωση των καπνιστών στην χώρα μας έβαλε η πανδημία, χωρίς φυσικά να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH, η οποία πραγματοποιήθηκε 24 με 27 Μαΐου, για λογαριασμό της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Κάπνισμα, ΕΠΕ, ΕΑΕ, ΙΡΗ-AGG, EKE, EOO, η πανδημία συνδυάζεται με:

Ø Μικρού βαθμού αύξηση επιπολασμού καπνίσματος, ιδίως των περιστασιακών καπνιστών (Γράφημα 1)

Ø Ιδιαίτερη αύξηση επιπολασμού καπνίσματος στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή (Γράφημα 2)

Ø Μέτρια μεταβολή της καπνιστικής συμπεριφοράς και του τύπου των χρησιμοποιούμενων καπνικών προϊόντων (Γράφημα 3)

Γράφημα 1

 

 

Γράφημα 2

 

Γράφημα 3

 

Όσον αφορά τους καπνιστές (χρήστες καπνικών προϊόντων) η συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας είχε ως εξής:

 

 • Το 1/3 έκαναν χρήση στο εσωτερικό των σπιτιών στη διάρκεια της πανδημίας (Γράφημα 4)

 

Γράφημα 4

 

 •  Αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κίνδυνο ως προς τη νόσο COVID-19 (Γράφημα 5)

 

 

Γράφημα 5

 

 • Καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ, ιδιαίτερα οι άνδρες (Γράφημα 6)

 

 

Γράφημα 6

 

 • Επιλέγουν συχνότερα ανθυγιεινή διατροφή (Πίνακας 1)

 

Πίνακας 1

 

 • Υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους (Γράφημα 7)

 

 

Γράφημα 7

 

 • Λιγότερο συχνά ελέγχουν την υγεία τους κλινικά και εργαστηριακά (Γραφήματα 8, 9)

 

Γράφημα 8

 

Γράφημα 9

 

 •  Σε μικρότερο ποσοστό εμβολιάζονται έναντι της γρίπης, αλλά περισσότεροι σε σχέση με τους μη καπνιστές έχουν εμβολιαστεί έναντι του COVID-19 (Γράφημα 10)

 

Γράφημα 10

 

Τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος στην επιστημονική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στα μέτρα που προτείνει η εταιρεία του για τη διακοπή του καπνίσματος όπως:

 • Εκπαίδευση λειτουργών Υγείας,
 • Στοχευμένες παρεμβάσεις,
 • Προσαρμοσμένες πρακτικές διακοπής καπνίσματος,
 • Αντιμετώπιση ρύπανσης περιβάλλοντος,
 • Απαγόρευση καπνίσματος σε επιλεγμένους ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, αφού έκανε αναφορά στις δράσεις της εταιρείας, τόνισε τη σημαντική προσφορά των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, που λειτουργούν σε επτά νοσοκομεία της χώρας, στη μείωση των καπνιστών. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα ποσοστά επιτυχίας είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ποσοστό των καπνιστών που κόβουν το τσιγάρο στο τέλος της θεραπείας κυμαίνεται από 50 μέχρι 75% ενώ μετά τον πρώτο χρόνο της θεραπείας το ποσοστό είναι 25 με 51%.

Το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο 7.000.000 ανθρώπους τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Κανακάκης και εξήγησε ότι ότι η αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακών νοσημάτων λόγω του καπνίσματος επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των νοσημάτων αυτών:

 • Έμφραγμα μυοκαρδίου,
 • Αορτικά ανευρύσματα (κοιλιακά),
 • Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια,
 • Περιφερική αγγειοπάθεια,
 • Αιφνίδιος θάνατος

Τέλος η Ελεάνα Στουφή, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας αναφέρθηκε στις αθώες αλλά και στις επικίνδυνες βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στο στόμα.

Στις αθώες κατατάσσονται η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, μελάχρωση ούλων, ξηροστομία, λευκές γραμμώσεις, νικοτινική στοματίτις, κακοσμία, τριχωτή γλώσσα ενώ επικίνδυνες θεωρούνται η λευκοπλακία και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Μήνυμα Προέδρου Δημοκρατίας 

Την ημερίδα τίμησε  με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία στο μήνυμά της ανέφερε ότι «το κάπνισμα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ζωή» και πρόσθεσε ότι «η σημαντική μείωση του καπνίσματος είναι μια ενθαρρυντική νίκη αλλά όχι το τέλος της μάχης».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

 

“Επιλέγω να μην καπνίζω, επιλέγω να ζω. Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από την βλαβερή αυτή συνήθεια για πάντα» κατέληξε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Ο υπουργός Υγείας  Βασίλης Κικίλιας στο μήνυμα του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ψήφιση και εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

«Η προσπάθεια είναι συνεχής, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δημιούργησε προβλήματα, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη  Κεραμέως ανήγγειλε ότι από την ερχόμενη σχολική χρονιά σε όλα τα σχολεία της χώρας (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) θα λειτουργήσουν Εργαστήρια Δεξιοτήτων, προκειμένου τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής σε θέματα ρομποτικής, οικολογίας, εθελοντισμού, φυσικών καταστροφών, πρώτων βοηθειών, προστασία από εξαρτήσεις, συνέπειες από βλαβερές ουσίες, υγιεινός τρόπος ζωής.

Μηνύματα απηύθυναν ακόμη η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας Dr. David G. Horner, από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ανδρέας Ξανθός, από το ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Ανδρέας Πουλάς και εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης.

Κορονοϊός: 21 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 1.007 σε όλη την χώρα

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr