Νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ για την ελιά Καλαμών - Προαναγγέλλουν νέα προσφυγή αντιδρώντας οι Μεσσήνιοι

Νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ για την ελιά Καλαμών - Προαναγγέλλουν νέα προσφυγή αντιδρώντας οι Μεσσήνιοι, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της: 

Νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ για την ελιά Καλαμών - Προαναγγέλλουν νέα προσφυγή αντιδρώντας οι Μεσσήνιοι

Νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ για την ελιά Καλαμών - Προαναγγέλλουν νέα προσφυγή αντιδρώντας οι Μεσσήνιοι, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της: 

Μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (σχετικά με τις ελιές Καλαμών), που ακύρωσε την με αριθμό 331/20735/7.2.2018 απόφαση του ΥπΑΑΤ (Β΄ 648), ως μη νομίμως αιτιολογημένη λόγω έλλειψης της ουσιαστικής τεχνικής κρίσης των αρμοδίων οργάνων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς προέβη, ύστερα από τη θετική εισήγηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ), σε εκ νέου έκδοσή της (ΦΕΚ Β/4641/2-9-2022).

Ειδικότερα, μετά από αίτημα του διατηρητή της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία “KALAMON”, δηλαδή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, η ανωτέρω Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού στις 9/8/2022 κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».

Η απόφαση αυτή δίνει το δικαίωμα στους εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών να χρησιμοποιούν νόμιμα την ονομασία που εδώ και δεκαετίες έχει κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι τις εξαγωγές 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως καθώς και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων παραγωγών και εργαζόμενων, ικανοποιώντας ουσιαστικά το αίτημα των περιοχών εκτός Μεσσηνίας (Λακωνία, Αρκαδία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα και Φθιώτιδα), όπου παράγεται το 97% του προϊόντος. Έτσι λοιπόν η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση στις εν λόγω περιοχές.

Εκ νέου αντιδράσεις στη Μεσσηνία

Εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις προκάλεσε όμως η απόφαση Γεωργαντά στη Μεσσηνία και τους τοπικούς. Η πρώτη αντίδραση ήταν ότι η νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ ισχυροποιεί την προηγούμενη απόφαση Αποστόλου – που «έπεσε» στο ΣτΕ- γιατί υπάρχει πλέον και η σχετική γνωμοδότηση της Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού, η οποία έλειπε από την προηγούμενη απόφαση.

Με απογοήτευση και αγανάκτηση υποδέχθηκε –σε ανακοίνωσή του- τη νέα απόφαση ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ).

«Όπως και το 2016 και το 2018 δεν το βάλλαμε κάτω έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε προσηλωμένοι στο αγώνα μας, για επέκταση της ζώνης – επικαιροποίηση προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, αλλά και με τη νομική μας ομάδα, τον αγώνα για την εκ νέου ανατροπή της ανιστόρητης και εθνικά επιζήμιας απόφασης Γεωργαντά και να αποδοθούν ευθύνες όπου αλλού υπάρχουν» αναφέρει χαρακτηριστικά

Χαρακτηρίζοντας ειρωνικά άξιο συνεχιστή του προκατόχου του τον Γ. Γεωργοντά ο ΣΥΜΕΠΟΠ προσθέτει ότι «ο ΥπΑΑΤ και όσοι νομίζουν ότι δικαιώνονται ή πανηγυρίζουν, δυστυχώς για δεύτερη φορά, έπεσαν στην γνωστή πλάνη όσων προπαγάνδιζαν καταστροφές και απώλειες με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δίνοντας συνέχεια στο έγκλημα που σχετίζεται με την απελευθέρωση της προστασίας (όπως προκύπτει μέσα από τη διατύπωση του ΦΕΚ) αδυνατώντας να εφαρμόσουν ακόμα και το άρθρο 42 του Κανονισμού, που μνημονεύουν και επιτρέποντας στην ουσία στον οποιοδήποτε καλλιεργεί ελιά Καλαμών να την διακινεί με την ονομασία Kalamata.

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

Ο Δήμος Αγρινίου στη ΔΕΘ