ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΝαυπακτοςΝαυπάκτου Ιερόθεος: Μόνο με την υπακοή στις Συνοδικές αποφάσεις μπορούμε να αποφύγουμε τα δύο άκρα μέσα στην Εκκλησία

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Μόνο με την υπακοή στις Συνοδικές αποφάσεις μπορούμε να αποφύγουμε τα δύο άκρα μέσα στην Εκκλησία

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Μόνο με την υπακοή στις Συνοδικές αποφάσεις μπορούμε να αποφύγουμε τα δύο άκρα μέσα στην Εκκλησία

Μόνο με την υπακοή στις Συνοδικές αποφάσεις μπορούμε να αποφύγουμε τα δύο άκρα μέσα στην Εκκλησία αναφέρει σε κήρυγμά του ο Ιερόθεος Ναυπάκτου ενώ επισημαίνει πως η μέση οδός οδηγεί σε λογικότητα, Εκκλησιαστικότητα και Πνεύμα Θεού.

Για τα δύο άκρα που επικρατούν μέσα στην Εκκλησία μίλησε σε τμήμα του λόγου του,ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.Ιερόθεος ως Τοποτηρητής στη Θεία Λειτουργία με αφορμή την εορτή του Αγ.Αθανασίου πολιούχου της Αμφιλοχίας.

Ο κ. Ιερόθεος περιέγραψε τη σημερινή Εκκλησιαστική πραγματικότητα η οποία διέπεται πολλές φορές από δύο άκρα. Το ένα είναι της Σχετικοκρατίας, ότι δηλαδή τα πάντα είναι σχετικά (όλες οι θρησκείες πιστεύουν τον ίδιο Θεό) και το άλλο της Απολυτότητας και του Φανατισμού. Και πολλές φορές όσοι βρισκόμαστε μέσα στην Εκκλησία, πέφτουμε μέσα σ ’αυτά τα δύο άκρα. Είτε είναι Επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί, πιστοί. Από τη μία πλευρά υπάρχει η θεωρία ότι όλοι είμαστε ίδιοι χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως “οικουμενισμός” ή Σχετικισμός και από την άλλη, μερικοί ομιλούν με τρόπο απόλυτο και Ζηλωτικό, χωρίς να ακούν τον άλλον τι λέει. Και είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να ακούς τον άλλον τι λέει.

Παραθέτοντας ο κ. Ιερόθεος προσωπικό του βίωμα μέσα από τη συγγραφή των δεκάδων βιβλίων του που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έχει γίνει η αφορμή να ταξιδεύει στις χώρες αυτές και να συζητά όχι μόνο με ομοδόξους, αλλά και με ετεροδόξους ή άθεους και αναρχικούς. Και ο καθένας απ’ αυτούς -σημείωσε ο κ. Ιερόθεος- τελικά να έχουν αναζητήσεις και να μην υπάρχει απαραίτητα επιθετικότητα πίσω από τις αμφισβητήσεις τους. Εμείς μπορούμε να το εκλάβουμε ως επιθετικότητα λόγω των διαφόρων μας “κόμπλεξ ”αλλά και της άγνοιάς μας γύρω από το τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο τρόπος για να ξεφύγουμε από τα δύο αυτά άκρα (της Απολυτότητας και του Φανατισμού, αλλά και της Σχετικοκρατίας) είναι να ΑΚΟΥΜΕ την Εκκλησία η οποία εργάζεται ΣΥΝΟΔΙΚΑ. Το Πολίτευμα της Εκκλησίας είναι Συνοδικό και Ιεραρχικό, κατά τα πρότυπα της Πολιτείας. Τα μέλη της συνέρχονται, συζητούν και καταλήγουν σε μία απόφαση η οποία μπορεί να είναι ομόφωνη ή πλειοψηφική και στην οποία όλοι θα πρέπει να υπακούουν. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Δεν μπορεί ένας Επίσκοπος να κάνει ότι θέλει.

Η υπακοή λοιπόν στις Συνοδικές αποφάσεις θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τα δύο άκρα Σχετικοκρατίας και της Απολυτότητας. Να ακολουθούμε το μέσο δρόμο που δείχνει λογικότητα, Εκκλησιαστικότητα και πνεύμα Θεού και Εκκλησιαστική ζωή.

Πηγή: nafpaktianews.gr

Τρίκαλα: Με τηλεφωνική απάτη και ένα κλικ έκλεψαν 15.000 ευρώ από ξενοδόχο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →