ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΝαυπακτία – Μεσολόγγι: Εθελοντική «ασπίδα» στα δάση

Ναυπακτία – Μεσολόγγι: Εθελοντική «ασπίδα» στα δάση

Ναυπακτία – Μεσολόγγι: Εθελοντική «ασπίδα» στα δάση

Ναυπακτία – Μεσολόγγι: Εθελοντική «ασπίδα» στα δάση, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία κάνει λόγο για το «άγρυπνo βλέμμα» για την περιοχή του Μεσολογγίου η ΕΟΕΔ και για το πως η Π.Υ. Ναυπάκτου απέκτησε φέτος 21 εθελοντές!

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ο ρόλος των εθελοντών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σημαντικός και ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας με τις «μητρικές» υπηρεσίες (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτος και Αμφιλοχία) να διαθέτουν τεράστιο τομέα ευθύνης. Ουκ ολίγες φορές, ιδίως αν υπάρχουν ταυτόχρονα συμβάντα, η ενίσχυση από τους εθελοντές είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Οι εθελοντές πυροσβέστες στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι κλήθηκαν και συνεχώς καλούνται να συνδράμουν αποδεικνύοντας ταυτόχρονα το σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν γενικότερα στη δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία.

Η «Σ» πρόσφατα παρουσίασε τη συμβολή και τον ρόλο, στην περιοχή του Αγρινίου, των δύο εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών, στην Παραβόλα και την Γαβαλού, που αλλεπάλληλες φορές έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους με την καθοριστική και σωτήρια παρέμβασή τους, όπως επίσης και του Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Ε.Ε.Δ), που ενισχύει εθελοντικά την Πυροσβεστική στο κομμάτι της έγκαιρης προειδοποίησης.

Στην περιοχή της Ναυπακτίας υπάρχει η Ελληνοαμερικανική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης, η οποία με ενέργειες της Διοίκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου έχει αποκτήσει όχημα και είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Μετά από πρωτοβουλία και μεγάλη προσπάθεια του Διοικητή της Π.Υ. Ναυπάκτου Θάνου Χριστοβασίλη η υπηρεσία στελεχώθηκε και από 21 εθελοντές, που θα ενεργούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους!

Συγκεκριμένα ο κ. Χριστοβασίλης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Ο Θάνος Χριστοβασίλης

«η πρώτη υπηρεσία που ξεκίνησαν οι εθελοντές ήταν στις 09/06/22. Έχουμε 21 εθελοντές, οι οποίοι θα συνδράμουν την υπηρεσία μας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Τα άτομα αυτά έχουν εκπαιδευτεί κανονικά, έχουν αποκτήσει όλες τις γνώσεις που πρέπει, αλλά αναμένουμε από την κεντρική υπηρεσία τον εξοπλισμό τους, ώστε να μπορούν να βγουν για περιπολίες και να είναι πλήρως ενεργοί στην υπηρεσία και στα συμβάντα που μπορεί να προκύψουν.

Προς στιγμήν είναι εντός υπηρεσίας και καλύπτουν τέτοιου είδους ανάγκες, καθώς σύμφωνα με το Αρχηγείο και την ενημέρωση που διαθέτω είναι θέμα χρόνου να αποκτήσουν τον εξοπλισμό τους. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους εθελοντές αυτούς και ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη, τόσο στην υπηρεσία της Ναυπάκτου, όσο και σε κάθε υπηρεσία στην Αιτωλοακαρνανία και στην υπόλοιπη Ελλάδα για νέους εθελοντές πυροσβέστες.

Η προσπάθειά μου θα συνεχιστεί για να ενισχυθεί η υπηρεσία με νέους εθελοντές πυροσβέστες, καθώς τα νέα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα υπάρχει ανάγκη να στελεχωθεί το σώμα με εθελοντές. Ο εθελοντισμός και η συνέπεια θα βγει σε καλό στους εθελοντές, καθώς παίρνουν μόρια και αργότερα, στο μέλλον, αυτό θα τους βοηθήσει να μονιμοποιηθούν στο σώμα, μετά την απαραίτητη διαδικασία (εποχικοί πυροσβέστες, πενταετούς).

Η Π/Υ θα έχει πολλές συνταξιοδοτήσει και οι θέσεις δεν γίνεται να καλυφθούν από τις πανελλήνιες. Ο εθελοντισμός είναι μεγάλη βοήθεια για την κάθε υπηρεσία. Οι ίδιοι οι διοικητές πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά στον «δρόμο» αυτό, καθώς ο εθελοντισμός στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει και θα πρέπει να προχωρήσει, όπως σε άλλες χώρες».

Στην περιοχή του Μεσολογγίου χρόνια τώρα η Εθελοντική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης (Ε.Ο.ΕΔ.) αποτελεί «ασπίδα» προστασίας για τους πολίτες, ενώ η ομάδα δρα σε όλη την Αιτωλοακαρνανία, αλλά  και σε όλη την χώρα και όπου την καλέσουν γενικότερα. Η ΕΟΕΔ έχει επί χρόνια αποδείξει την προσφορά της στην τοπική κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕΔ Διονύσης Τσιρόγλου μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Ο Διονύσης Τσιρόγλου

«στην αρχή της εκάστοτε αντιπυρικής περιόδου εκπαιδευόμαστε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία πάνω σε θέματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας. Μάλιστα, εδώ και τρία χρόνια τα μέλη μας έχουν εκπαιδευτεί από την Πυροσβεστική Ακαδημία Εθελοντικών Ομάδας. Είμαστε έτοιμη να τρέξουμε, όπου χρειαστεί για πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και όχι μόνο.

Από την έναρξη μέχρι και την λήξη της αντιπυρικής περιόδου (από 1η Μαΐου μέχρι και 31 Οκτωβρίου) η ομάδα μας στο διάστημα αυτό καθημερινά συνδράμει το έργο της πυροσβεστικής. Όταν η επικινδυνότητα είναι στο 3 (κάτι που πλέον συμβαίνει καθημερινά) έχουμε σε επιφυλακή κλιμάκιο, το οποίο είναι συνεχώς έξω και επιτηρεί τον ορεινό όγκο του Αρακύνθου σε διάφορα σημεία, ενώ σε ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5 συνδράμουμε με περισσότερη δύναμη την Πυροσβεστική και επιπλέον επιτηρούμε την κυκλοφορία οχημάτων σε διάφορα νευραλγικά σημεία της περιοχής μας.

Πλέον αποκτήσαμε και ένα διασωστικό πυροσβεστικό όχημα, το οποίο είναι χορηγία του Δημάρχου Μεσολογγίου Κώστα Λύρου, το έχουμε εξοπλίσει κατάλληλα και ήδη μετράμε 3 κατασβέσεις πυρκαγιάς. Τις προλάβαμε εξ’ αρχής σε συνεργασία με την πυροσβεστική.

Έχουμε ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την προστασία της περιουσίας και την μείωση των πυρκαγιών. Προσπάθειά μας είναι να δουλεύουμε κυρίως προληπτικά.

Έχουμε συνδράμει σε πολλά περιστατικά ακόμη και σε περιστατικά όπως στο Μάτι Αττικής, στην μεγαλύτερη δασική φωτιά σε έκταση πέρσι στα Γεράνια Όρη, σε πολλές φωτιές στην περιοχή μας συνεχώς και γενικά όποιος μας καλεί συνδράμουμε.

Σαν εθελοντές σε κάθε έκτακτη ανάγκη, είτε είναι φωτιά, είτε είναι σεισμός, είτε είναι πλημμύρα ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας. Το βασικότερο όμως είναι να προλαμβάνουμε. Δηλαδή δεν πρέπει να ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές, να μην κάνουμε καίμε ξερά χόρτα, καλάμια, σκουπίδια, να μην πετάμε τσιγάρα από το αυτοκίνητό μας, να μην αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, πάντα πρέπει να τηρούμε τις απαγορευτικές πινακίδες.

Χρειαζόμαστε να έρθουν νέοι εθελοντές, να τους εκπαιδεύσουμε και να συμμετάσχουν στην ομάδα μας ενεργά. Το να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο και να είσαι εθελοντής διασώστης είναι όμορφο και σε «γεμίζει». Τα ενεργά μέλη της ομάδας μας είναι 35 με 40 άτομα και συνεπώς η ενίσχυση τους με νέους εθελοντές θα είναι πολύ σημαντικό και η επιθυμία μας είναι ο κόσμος να αισθάνεται ασφαλής».

Επιπλέον ο κ. Τσιρόγλου τόνισε την σημαντικότητα του μηνύματος του 112 και την ανάγκη να μην το υποτιμά ο κόσμος, αλλά να το αντιμετωπίζει σοβαρά.

Συγκεκριμένα είπε: «είναι σημαντικό να μην υποτιμούμε το μήνυμα του 112. Κατά την περίοδο των πλημμυρών αντιληφτήκαμε πως υπάρχει κόσμος που όταν έλαβε στο κινητό του το μήνυμα αυτό δεν έδωσε καμία σημασία και γελούσε.

Η αντίδραση αυτή είναι λάθος και επικίνδυνη για την υγεία μας και την σωματική μας ακεραιότητα. Το μήνυμα αυτό έχει οδηγίες σημαντικές βάση της κατάστασης, που επικρατεί για την εκάστοτε περίπτωση που αποστέλλεται.

Είναι σημαντικό καθώς η πρόληψη είναι το σπουδαιότερο από την καταστολή. Στην περίπτωση της φωτιάς το θερμικό κύμα είναι πολύ πιο επικίνδυνο από την φωτιά, καθώς προηγείται πάρα πολύ απ αυτήν και προκαλεί λ.χ. δύσπνοια».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων που δρούσε και στην Αιτωλοακαρνανία (video + φωτο)

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ