ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜπορεί να αναβιώσει η Γεωργική Έκθεση Αγρινίου;

Μπορεί να αναβιώσει η Γεωργική Έκθεση Αγρινίου;

Μπορεί να αναβιώσει η Γεωργική Έκθεση Αγρινίου;

Μπορεί να αναβιώσει η Γεωργική Έκθεση Αγρινίου; Η Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας στο Κεφαλόβρυσο θυμίζει ότι έχει ξεχαστεί η παραγωγή γύρω από τον πιο μεγάλο δήμο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Από τις 30 Σεπτεμβρίου και έως 2 Οκτωβρίου 2022, στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η «Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας», με την στήριξη της Περιφέρειας κάτι το οποίο είναι σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή.

Στην έκθεση συμμετέχουν επιχειρήσεις Αγροτικών Προϊόντων και Μηχανημάτων και αναμένεται να προσελκύσει πλήθος ενδιαφερομένων, καθώς και να αποτελέσει σημείο συνάντησης για αγρότες, κτηνοτρόφους, εξειδικευμένο εμπορικό κοινό, καταναλωτές και φίλους της γεύσης από τη Δυτική Ελλάδα και ευρύτερα.

Κάτι τέτοιο όμως για μια δεκαετία από το 1984 και μετά γινόταν στο Αγρίνιο ως το αγροτικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Γιατί αυτό έπαψε να συμβαίνει; Γιατί προτιμήθηκε φέτος το Κεφαλόβρυσο μακριά από αστικό/εμπορικό κέντρο;

Υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τις εκθέσεις που γινόταν στον ανοιχτό χώρο του Πάρκου Αγρινίου κι αν για πολλά χρόνια το Πάρκο έμεινε κλειστό και υποβαθμισμένο απομένει να δούμε αν κάτι τέτοιο μπορεί να επανέλθει, όχι μόνο για να τονώσει την κίνηση στην πόλη, αλλά και για να την ξανασυνδέσει με την αγροτική παραγωγή.

Περίπτερα οι δήμοι και σχέδια για επέκταση της «Ελαίας»

Οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξουν πολλοί παραγωγοί και επιχειρήσεις από το Αγρίνιο στην έκθεση, αλλά και ότι θα στηθεί περίπτερο από το δήμο για να εκπροσωπηθεί η περιοχή. Αυτό θα συμβεί με όλους τους δήμους, έχει δοθεί σημαντική διευκόλυνση από την Περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάνο Μαρνέζο, η έκθεση «Ελαία» είχε φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο και τουλάχιστον στον τομέα της ελιάς έδινε εξωστρέφεια στο Αγρίνιο, αλλά μετά από δύο χρόνια πανδημία πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός από την αρχή.

«Υπάρχουν σκέψεις και για κάτι που θα παραπέμπει σε έκθεση σαν την παλιά Γεωργική που γινόταν στο Αγρίνιο, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα και με στόχευση. Πάντως, ναι, η έκθεση στο Κεφαλόβρυσο έκανε και πολλούς από εμάς να σκεφτούμε τη εποχή που το Αγρίνιο ήταν το επίκεντρο για τον αγροτικό κόσμο και να αναρωτηθούμε γιατί αυτό άλλαξε τόσο δραματικά», εξηγεί.

Ο αρμόδιος στα γεωργικά θέματα από την Περιφέρεια κ. Σάββας Βλάχος εξηγεί, πάντως, ότι το Κεφαλόβρυσο επιλέχτηκε, γιατί υπάρχει ο τοπικός σύλλογος ελιάς που είχε την αρχική ιδέα και αποφασίστηκε να δοθεί μια Παναιτωλοακαρνανική μορφή, ώστε να μην υπάρξουν διαφωνίες και έριδες για τον χώρο.

« Το Πάρκο του Αγρινίου ήταν στο κέντρο των στις σκέψεών μας, αλλά φέτος δεν ήταν έτοιμο να υποδεχθεί κόσμο. Μετά σκεφτήκαμε το Αεροδρόμιο αλλά είχε σημαντικά λειτουργικά προβλήματα. Από του χρόνου είναι βέβαιο ότι θα φιλοξενηθεί ανάλογη μεγάλη Έκθεση στο Αγρίνιο από την Περιφέρεια, αρκεί να έχουμε χώρο. Φέτος κάθε περίπτερο θα έχει 150 και πλέον τετραγωνικά δικά του, πάμε σε 30 στρέμματα και δεν θα φτάσουν», επισημαίνει ο κ. Βλάχος.

Η περιοχή μας είναι αγροτική και πέρα από την ενημέρωση των αγροτών για τα νεότερα δεδομένα που αφορούσαν τις καλλιέργειες (μηχανήματα, λιπάσματα, τυποποίηση, διαλέξεις κλπ) υπάρχουν οι διάφορες μονάδες παραγωγής και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων που θέλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Ο συγκεκριμένος θεσμός στο Αγρίνιο έπαψε να λειτουργεί σε μία κρίσιμη εποχή που θα μπορούσε να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις μετά το σταμάτημα της καπνοκαλλιέργειας και να στρέψει τους νεότερους αγρότες σε άλλες αποδοτικές λύσεις.

Φυσικά δεν έχει κανείς τίποτε εναντίον της έκθεσης που θα γίνει στο Κεφαλόβρυσο, κάθε άλλο! Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα όπως: Γαλακτοκομικά, εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, Μελισσοκομικά, Ζυμαρικά, Κρασιά, Ποτά, Γλυκίσματα και Σοκολάτα, Βιολογικά Προϊόντα, Αρωματικά Φυτά, Ελληνικούς Ξηρούς Καρπούς, Καλλωπιστικά Φυτά, Παστέλια και πολλά ακόμα!

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό και παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου -σε συνεργασία με καταξιωμένους Chefs- θα δημιουργήσει και θα προσφέρει παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα πιάτα για όλους τους επισκέπτες.

Η Έκθεση επιμερίζεται σε  μεγάλες θεματικές ενότητες με αστρονομία και πιάτα της Αιτωλικής γης αλλά και ευρύτερα της μεσογειακής κουζίνας μαζί με παραγωγούς από όλη την Δυτική Ελλάδα και παρουσιάσεις εξοπλισμού.

Όλα αυτά μαζί με γευσιγνωσία και με προτάσεις ακόμη και για παιδικό πρωινό από προϊόντα της ευρύτερης περιοχής. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ειδικοί αλλά και λάτρεις της αγροτικής γης, θα μοιραστούν μαζί μας προϊόντα, τεχνικές και όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα που αφορά τον αγροτικό εξοπλισμό.

Το ωράριο είναι Παρασκευή 30/09/22 | 16:00-21:00 και Σαββατοκύριακο 12:00-21:00.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Τσακωτούς έκανε τους κλέφτες ζευγάρι από το Θέρμο μέσα στο αυτοκίνητό του!

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ