ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠαιδειαΓιατί δεν μπαίνουν κάμερες στα σχολεία;

Γιατί δεν μπαίνουν κάμερες στα σχολεία;

Γιατί δεν μπαίνουν κάμερες στα σχολεία;

Φύλακες όχι κάμερες χρειάζονται τα σχολεία, λέει ο πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ στην εφημερίδα “Συνείδηση”. Ωστόσο ο Δήμος Αγρινίου έχει ολοκληρώσει τις περισσότερες μελέτες για την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στα σχολεία και μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να τοποθετηθούν

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας:

Μεγάλο προβληματισμό έχουν δημιουργήσει στη σχολική κοινότητα του Αγρινίου, αλλά και γενικότερα στην τοπική κοινωνία, τα περιστατικά βανδαλισμών σε σχολεία της πόλης.

Τα δύο πιο πρόσφατα ήταν στον παιδικό σταθμό στα Αη Βασιλιώτικα και στο 1ο ΓΕΛ, όπου εκεί οι υπεύθυνοι εντόπισαν και τα εργαλεία των βανδαλισμών:  σφυριά και τσαπιά!

Το φαινόμενο, δυστυχώς, δεν είναι καινούργιο, ωστόσο τα πρόσφατα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βανδαλισμών έχουν θορυβήσει αρκετά, τόσο τους εκπαιδευτικούς, όσο και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, αναφορικά με την ασφάλεια των σχολείων.

Το ζήτημα της τοποθέτησης καμερών ασφαλείας έχει τεθεί καιρό νωρίτερα και πλέον οι απαραίτητες ενέργειες βρίσκονται σε τελικό στάδιο και πιθανότατα, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Χρήστο Ζαρκαβέλη περίπου στα τέλη του Ιουνίου θα έχουν τοποθετηθεί κάμερες στα σχολεία που έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» των βανδάλων.

Παράλληλα και μέχρι να συμβεί αυτό ο Δήμος Αγρινίου ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό να τοποθετεί προβολείς στα σχολεία, ενώ μέλημά του, εκτός των καμερών και των προβολέων, ήταν και η τοποθέτηση συναγερμού.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αγρινίου Χρήστος Ζαρκαβέλης τόνισε:

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Χρήστος Ζαρκαβέλης

«το φαινόμενο αυτό παρουσιάστηκε την τελευταία χρονιά κυρίως, αλλά υπήρξαν και αντίστοιχες περιπτώσεις κατά την διάρκεια του lockdown.

Στη σχολική επιτροπή έχουμε συζητήσει το θέμα για την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία, όπου πιστεύουμε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα το κάνουμε πράξη, θα βάλουμε κάμερες στα σχολεία.

Το 1ο ΓΕΛ διέθετε κάμερες, τις κατέστρεψαν, αλλά δεν ήταν σε λειτουργία, καθώς δεν μπορεί να κάνει χρήση ο διευθυντής του σχολείου, αλλά θα πρέπει να κάνει κάποιος από το δήμο Αγρινίου, που θα διαχειρίζεται όλο το σύστημα. Ήμαστε πολύ ενοχλημένοι και εξοργισμένοι από την κατάσταση αυτή.

Μιλάμε για δημόσια περιουσία που καταστρέφεται και για παραβατικότητα σε σχολεία. Αυτοί που καταστρέφουν τα σχολεία μας, που είναι «πηγή» γνώσης, ελευθερίας, κοινωνικοποίησης και έκφραση ελευθερίας δεν σέβονται τίποτε απ΄ αυτά.

Είναι δύσκολο να αντικρίζουμε τέτοιες εικόνες, όπως στο 1ο Λύκειο τώρα, το 5ο Γυμνάσιο νωρίτερα, κάποιες φορές στο 4ο Γυμνάσιο και κάποιες άλλες φορές σε κάποια περιφερειακά σχολεία όπως το 10ο δημοτικό, στο 16ο δημοτικό ή στον παιδικό σταθμό στα Αη Βασιλιώτικα, όπως την Δευτέρα που έκοψαν τα κάγκελα της περίφραξης.

Έχουμε κάνει μελέτες για την τοποθέτηση καμερών, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της μελέτης από δύο σχολεία και σε συνεργασία με την Αστυνομία και βάσει των αρχών των προσωπικών δεδομένων θα προχωρήσουμε στην τοποθέτηση και την λειτουργία τους.

Οι κάμερες θα λειτουργούν μετά την λήξη των μαθημάτων. Θέλουμε αν όχι να εξαλείψουν να περιορίσουμε στο ελάχιστο το φαινόμενο αυτό. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι στο 1ο ΓΕΛ εντοπίσαμε σφυριά, τσαπιά που σημαίνει πως υπάρχει θυμός. Δεν ξέρω το λόγο αλλά είναι ανησυχητικό.

Κι όμως υπάρχει τόσο (ανεξήγητο) μίσος
από το 1ο Λύκειο

Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί μιλάμε για κάμερες σε σχολικό περιβάλλον που υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν τα προσωπικά δεδομένα, επομένως κάνουμε βήματα σταθερά ώστε να φτάσουμε στην τοποθέτηση καμερών χωρίς πρόβλημα.

Είναι έσχατη λύση, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Υπάρχει ήδη έτοιμη η μελέτη για τις κάμερες στο 4ο Γυμνάσιο, στο 12ο  δημοτικό, στα Παπαστράτεια σχολεία και θα κάνουμε μελέτη για το 5ο γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο για να τοποθετηθούν και να τεθούν άμεσα σε λειτουργία.

Δεν απαιτείται πλέον στο σημείο που βρισκόμαστε πολύ χρόνος. Πιστεύω πως στις αρχές του καλοκαιριού, προς το τέλος του Ιουνίου συγκεκριμένα, θα υπάρχουν οι κάμερες στα σχολεία και θα είναι σε λειτουργία.

Παράλληλα, ήδη έχουν αυξηθεί οι περιπολίες της αστυνομίας από τα σχολεία, σε κάποια σχολεία υπάρχει και η επίβλεψη από security και είμαστε σε εγρήγορση, ενώ η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Αγρινίου έχει λάβει εντολή να φωτίσει περισσότερα τα σχολεία.

Σε κάποια σχολεία ήδη έχουν τοποθετηθεί προβολείς, σε άλλα θα τοποθετηθούν, ενώ μέλημά μας είναι πέραν των καμερών και της φωταγώγησης και να τοποθετηθούν συναγερμοί στα σχολεία. Δεν γίνεται ο δήμος και ο φορολογούμενος πολίτης να επωμίζεται το βάρος ζημιών που προκαλούν εξωσχολικοί».

Β. Τσούκας: Όχι κάμερες, σχολικοί φύλακες χρειάζονται

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλης Τσούκας ανέφερε:

Ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλης Τσούκας

«καταδικάζουμε όλες αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές σε κάθε σχολική δομή, είτε αφορά παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, είτε γυμνάσια και λύκεια. Τα αίτια είναι πολλά και η φύση τους είναι κοινωνική. Το ζήτημα αυτό το έχουμε θέσει εδώ και χρόνια.

Η Πολιτεία δηλαδή πρέπει να μεριμνήσει για να υπάρχει 24ωρη φύλαξη των σχολικών μονάδων, όχι με κάμερες, αλλά με την παρουσία προσώπου, φύλακα.

Από την νομική σύμβουλο της ΟΛΜΕ έχει εκφραστεί προβληματισμός και υπάρχει και γνωμοδότηση διότι το φαινόμενο των βανδαλισμών συμβαίνει σε σχολεία όλης της χώρας.

Για κάθε χρήση κάμερας χρειάζεται άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, αλλά και το υλικό της κάμερας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ως αποδεικτικό στοιχείο σε μια δικαστική διαδικασία.

Η άποψή μας, η οποία είναι ομόφωνη, είναι ότι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων είναι η ύπαρξη φυλάκων στα σχολεία.

Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μέριμνα σοβαρή από το Υπουργείο Παιδείας σε συνέργεια με τους Δήμους.

Οι κάμερες μπορεί να καταστραφούν ή να χρησιμοποιηθούν και για άλλο λόγο απ’ αυτόν που τοποθετήθηκαν.

Πρέπει να υπάρξουν κονδύλια, να αξιοποιηθούν προγράμματα του ΕΣΠΑ κλπ, να αξιοποιηθούν τα οκτάμηνα, ώστε να υπάρξουν φύλακες στα σχολεία».

Καταστροφική μανία ανηλίκων και στο Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου

Συνελήφθησαν παιδιά και γονείς

από το 1ο λύκειο

Ανήλικοι προξένησαν σημαντικές ζημιές στο Γυμνάσιο του Αγίου Κωνσταντίνου, στο Αγρίνιο, και  συνελήφθησαν. Με την κατηγορία της  παραμέλησης συνελήφθησαν και εννέα γονείς.

Ένα νέο επεισόδιο προστέθηκε στο σίριαλ των βανδαλισμών σε σχολικά συγκροτήματα της πόλης, με πιο πρόσφατο αρνητικό παράδειγμα αυτό στο 1ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου που χθες δε λειτούργησε, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προξένησαν άγνωστοι.

Στην περίπτωση του σχολικού συγκροτήματος του Αγίου Κωνσταντίνου, την περασμένη Κυριακή, ανήλικοι προξένησαν ζημιές σε τζαμαρίες αλλά δεν πρόλαβαν να διαφύγουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν οκτώ συλλήψεις ανηλίκων από 12-16 ετών, εκ των οποίων ορισμένοι Ρομά, ενώ για την παραμέλησή τους συνελήφθησαν εννέα γονείς.

Όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του Εισαγγελέα.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Μεσολόγγι: 450.000 ευρώ επιπλέον ο… λογαριασμός των απορριμμάτων

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr