ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΜπαίνει τέλος στις ποινές με αναστολή για τους εμπρηστές δασών

Μπαίνει τέλος στις ποινές με αναστολή για τους εμπρηστές δασών

Μπαίνει τέλος στις ποινές με αναστολή για τους εμπρηστές δασών

Το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει ότι θα υπάρχουν πιο αυστηρές ποινές για περιβαλλοντικά εγκλήματα – Στη διαβούλευση η νέα διάταξη  μέσα στον Αύγουστο – Ποιες αλλαγές έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ – Το tweet του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα

Σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο θα βγει η νέα διάταξη για την τιμωρία των εμπρηστών δάσους. Όπως είναι γνωστό, η αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο.

Ως το 2019, ο εμπρησμός δάσους τιμωρείτο με ποινές από 5 ως 20 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή, αναλόγως με τα αποτελέσματα της φωτιάς

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν  ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που πέρασαν από τη Βουλή στην εκπνοή της κυβερνητικής θητείας της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εμπρησμός δάσους έπαψε να θεωρείται κακούργημα στην βασική του μορφή και υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 5 ετών, ενώ προηγουμένως οι ποινές που προβλέπονταν ήταν από 5 έως 10 έτη χωρίς αναστολή.

 Δείτε την σχετική ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα

Με τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει σήμερα (σ.σ του ΣΥΡΙΖΑ) για να φτάσει η ποινή στα 10 έτη κάθειρξης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι κινδύνεψε άνθρωπος ή ότι σκόπευε σε προσωπικό όφελος ο εμπρηστής, αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο τις περιπτώσεις πρόκλησης πυρκαγιάς από εγκληματική αμέλεια.

Για να φτάσει η ποινή έως τα 10- 15 έτη θα πρέπει να έχει προκληθεί θάνατος, ενώ για να καταδικαστεί ο εμπρηστής σε ισόβια πρέπει να έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και πολλοί άνθρωποι.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνιζαν πάντως  ότι πυρκαγιές που έλαβαν μεγάλη έκταση, όπως συνέβη με τις συγκεκριμένες αυτών των ημερών, τιμωρούνταν και τιμωρούνται ως κακουργήματα.

Πρόσθεταν δε , ότι με το νέο ποινικό κώδικα η απειλούμενη ποινή κλιμακώνεται προς τα επάνω και είναι πάντα κακουργηματική όταν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία ανθρώπου ή σημαντική βλάβη κοινωφελούς εγκατάστασης, ενώ φτάνει μέχρι και την ισόβια κάθειρξη- κάτι που δεν συνέβαινε πριν – όταν υπάρξει μεγάλος αριθμός θυμάτων.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν, πιο καθαρά από ό,τι με τον παλιό Κώδικα  που έκανε χρήση αόριστων όρων όπως «κακοβουλία»  τιμωρείται ως κακούργημα η πρόκληση πυρκαγιάς με σκοπό παράνομο περιουσιακό όφελος.

protothema.gr 

foto protothema.gr

Εντόπισαν ύποπτο για εμπρησμό στην Ηλεία – «Σταματούσε με το μηχανάκι και μετά φούντωνε φωτιά»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr