ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΜωβ Μέδουσες: Εμφανίστηκαν στις ελληνικές παραλίες – Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Μωβ Μέδουσες: Εμφανίστηκαν στις ελληνικές παραλίες – Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Μωβ Μέδουσες: Εμφανίστηκαν στις ελληνικές παραλίες – Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Λίγες εβδομάδες απέχουμε από την έναρξη του καλοκαιριού και οι μωβ μέδουσες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες – Έχουν ήδη παρατηρηθεί στο Ιόνιο Πέλαγος και πιο συγκεκριμένα στους Παξούς και στην Κέρκυρα, αλλά και σε κάποιες μεμονωμένες παραλίες της Αττικής αλλά και της νότιας Πελοποννήσου.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν:

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έχει προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).

Ένα τσιμπιδάκι.

Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).

Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).

Αντιισταμινικό χάπι.

Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort

Τα βήματα φροντίδας

Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας

Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

Mην τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Πηγή: ethnos.gr

Κρήτη: «Με βίαζαν 5 άτομα, σχεδόν κάθε βράδυ» λέει ο 17χρονος (βίντεο)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ