ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΜόσιαλος: Γιατί κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά από τον κορωνοϊό

Μόσιαλος: Γιατί κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά από τον κορωνοϊό

Μόσιαλος: Γιατί κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά από τον κορωνοϊό

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics γράφει για το ιικό φορτίο και το ρόλο του στην εκδήλωση της νόσου – Δείτε την ανάρτησή του

Ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο Facebook απαντά στο ερώτημα αναφορικά με το γιατί κάποιοι νοσούν πιο σοβαρά από άλλους από τον κορωνοϊό. Στην ανάλυσή του αναφέρει ότι τον πλέον σημαντικό ρόλο παίζει το ιικό φορτίο το οποίο, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, φαίνεται να επηρεάζει την σοβαρότητα της νόσου από ασθενή σε ασθενή. Ο κ. Μόσιαλος τονίζει για ακόμα μια φορά τη σημασία των ατομικών μέτρων προφύλαξης όπως μάσκες, αποστάσεις κλπ λέγοντας ότι τα όπλα που έχουμε είναι βαρετά αλλά πολύ αποτελεσματικά…

Ολόκληρη η ανάρτηση του Μόσιαλου:

Μερικοί φίλοι με ρώτησαν για το συσχετισμό μεταξύ του ιικού φορτίου του κορωνοϊού και της λοίμωξης. Ή έχεις λοίμωξη ή δεν έχεις. Χαριτολογώντας μάλιστα κάποιοι σχολίασαν πως δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχει ‘ολίγον έγκυος’.

Ας δούμε λίγο αυτό το σημείο. Λοίμωξη θα έχουν όλοι αν κολλήσουν, όπως λέμε, τον ιό. Αλλά, το ‘πόσο βαριά έχουμε κολλήσει’, δηλαδή αν το ιικό φορτίο που φέρουμε στον οργανισμό μας είναι χαμηλό, τότε είναι πολύ πιο πιθανό η λοίμωξη να είναι ηπιότερη. Δηλαδή να μη χρειαστεί να μπει κάποιος στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Αν είναι μεγάλο, τότε ίσως χρειαστεί να νοσηλευτεί, και δυστυχώς ορισμένοι από τους ασθενείς που θα νοσηλευτούν θα χρειαστούν αναπνευστική στήριξη, και από αυτούς κάποιοι θα διασωληνωθούν.

Ας το πάμε και ένα βήμα παραπέρα: πως μειώνεται το ιικό φορτίο; Αν κρατάμε -γενικά- αποστάσεις από άλλους ανθρώπους που πιθανώς να έχουν κολλήσει και να είναι ασυμπτωματικοί, τότε περιορίζεται η ποσότητα του ιού στον οποίο θα μπορούσαμε ένα εκτεθούμε. Αυτό ισχύει και για τους φορείς και για τους ασθενείς.

Η ποσότητα του ιού που μπορεί να μας κάνει να κολλήσουμε τον ιό, περιορίζεται επίσης αν φοράμε μάσκες, και εάν σε κλειστούς χώρους έχουμε συνεχή ροή φρέσκου αέρα. Επιπλέον, αν πλένουμε τα χέρια μας συχνά τότε πάλι περιορίζουμε τις πιθανότητες να κολλήσουμε. Γιατί, όπως λέμε, ο ιός μπορεί να ‘καθίσει’ πάνω στις επιφάνειες, και ακουμπώντας αντικείμενα που έχουν ακουμπήσει άλλοι πιθανώς να μολυνθούμε. Βέβαια η έκβαση της νόσου δεν εξαρτάται μόνο από το ιικό φορτίο, αλλά και από τα γενετικά χαρακτηριστικά μας, τα υποκείμενα νοσήματα και άλλους παράγοντες. Αλλά, ο περιορισμός του ιικού φορτίου είναι ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του ιού.

Επομένως, ας τα ξαναπούμε. Κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκα, πλένουμε τα χέρια μας συχνά και έχουμε καλό εξαερισμό σε κλειστούς χώρους. Ξέρω ότι γίνομαι βαρετός με το να επαναλαμβάνω συνέχεια αυτές τις απλές οδηγίες. Αλλά αυτά είναι τα όπλα που έχουμε τώρα. Βαρετά αλλά πολύ αποτελεσματικά. Η Νέα Ζηλανδία, η Κορέα, και το Βιετνάμ είναι πολύ βαρετές χώρες γιατί τα εφάρμοσαν συστηματικά και έχουν σχεδόν εξαλείψει την πανδημία.

protothema.gr

ΔΕΗ: Ανακοίνωσε εκπτώσεις για οικιακούς πελάτες, επιχειρήσεις και ευάλωτους καταναλωτές

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr