ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΜόσιαλος: Γιατί χρειαζόμαστε ανάμιξη των εμβολίων

Μόσιαλος: Γιατί χρειαζόμαστε ανάμιξη των εμβολίων

Μόσιαλος: Γιατί χρειαζόμαστε ανάμιξη των εμβολίων

Τι εξετάζεται για την τρίτη δόση του εμβολίου – Μελετάται ανάμιξη AstraZeneca με Pfizer ή Moderna.

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη μάχη κατά των απειλητικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού και με την τρίτη δόση του εμβολίου να συστήνεται για ισχυρότερη θωράκιση, ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνει, σε νέα ανάρτησή του στο Facebook, ότι η «ανάμιξη εμβολίων αναμένεται να εγείρει ευρύτερη ανοσολογική απόκριση και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τις αναδυόμενες και τις υπάρχουσες παραλλαγές».

Παρουσιάζοντας τις επιλογές που εξετάζονται για την πιθανότητα που θα χρειαστεί τρίτη δόση ο κ. Μόσιαλος, γράφει τα εξής:

– 2 δόσεις AstraZeneca και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna
– Ανάμιξη AstraZeneca με Pfizer ή Moderna: δηλαδή, πρώτη δόση ΑΖ, 2η δόση Pfizer ή Moderna, 3η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια Pfizer ή Moderna ή με το νέο εμβόλιο της Moderna που στοχεύει στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

3 δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer
– 2 δόσεις Moderna και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna
– Mια δόση με το εμβόλιο της J&J και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna
– 2 δόσεις Pfizer, μια δόση Moderna και το αντίστροφο 2 δόσεις Pfizer ή Moderna και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna

– 2 δόσεις Pfizer ή Moderna και μια δόση με το εμβόλιο της Novavax. (Να θυμίσουμε πως το εμβόλιο της Novavax δεν ανήκει στην κατηγορία mRNA ή ιικού φορέα· αυτό το είδος εμβολίου περιέχει τμήματα πρωτεΐνης που υπάρχει μόνο στον κορωνοϊό).

«Οι επιστημονικές έρευνες καταγράφουν ενθαρρυντικά στοιχεία τόσο για τη διάρκεια της φυσικής ανοσίας μετά από λοίμωξη, αλλά και της μελλοντικής προστασίας από τα εμβόλια.

Όπως ακούμε όμως συχνά, και λαμβάνοντας υπόψιν το πρόβλημα των μελλοντικών αναδυόμενων μεταλλάξεων και του ζητήματος της παραγωγής των εμβολίων, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως στο μέλλον ίσως κάνουμε αναμνηστικές δόσεις.

Και η αναμνηστική δόση που ίσως λάβουμε, ίσως να είναι με διαφορετικό εμβόλιο από αυτό που μας χορηγήθηκε αρχικά, ή με τρίτη δόση του εμβολίου που έχουμε κάνει», επισημαίνει ακόμη ο καθηγητής.

Τη σιδηροδρομική Ιονία διατηρεί στην ατζέντα ο Φαρμάκης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr