ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια«Leader»: Λίγες οι εντάξεις στην Αιτωλοακαρνανία – Μονομερείς αλλαγές για αγροτουρισμό και μεταποίηση

«Leader»: Λίγες οι εντάξεις στην Αιτωλοακαρνανία – Μονομερείς αλλαγές για αγροτουρισμό και μεταποίηση

«Leader»: Λίγες οι εντάξεις στην Αιτωλοακαρνανία – Μονομερείς αλλαγές για αγροτουρισμό και μεταποίηση

Μονομερείς αλλαγές στο «Leader» για αγροτουρισμό και μεταποίηση. «Ήρθαν κι έδεσαν» όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία λίγες ούτως ή άλλως οι εντάξεις στην Αιτωλοακαρνανία, τα χρήματα που θα χαθούν πάνε προς Θεσσαλία…

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η πρόσφατη μεταβολή των όρων του προγράμματος Leader που μπορεί να επιφέρουν απένταξη για τοπικές επιχειρήσεις, επανέφεραν στο προσκήνιο ένα θέμα που απασχολεί τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά θα έπρεπε να τις απασχολεί πολύ περισσότερο. Κι αυτό γιατί, όπως φαίνεται, άλλες περιοχές καταφέρνουν να επωφελούνται από προγράμματα Αγροτουρισμού και Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων σε βαθμό πολλαπλάσιο από τις επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Παναγιώτης Τσιχριτζής

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ανακινήθηκε από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και τον πρόεδρό του Π. Τσιχριτζή ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα έφτασε σε υψηλά κλιμάκια στην κυβέρνηση.

Όπως λένε οι γνωρίζοντες, το ζήτημα είναι απλό στην βάση του καθώς όσες επενδυτικές προσπάθειες έχουν ενταχθεί στο Leader για τον Αγροτουρισμό και την Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων και δεν θα πληρούν κάποιες νέες προϋποθέσεις που μπήκαν πρόσφατα, απλώς θα απενταχθούν και τα χρήματα θα κατευθυνθούν αλλού, σχεδόν σίγουρα θα πάνε προς τη Θεσσαλία. Τι πιο αναμενόμενο;

Τέθηκε μια νέα συγκεκριμένη προθεσμία, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2025, η οποία αρχικά αφορούσε την 30ή Νοεμβρίου και μετά από πολλές αντιδράσεις πήγε στο τέλος του Φεβρουαρίου που διανύουμε. Σύμφωνα με αυτή την νέα προθεσμία όποιος δεν έχει προχωρήσει στο 10% όσων έχει δεσμευθεί ή δεν μπορεί να φέρει μέχρι το τέλος της εγγυητικές ότι θα ολοκληρώσει την διαδικασία θα χάσει την χρηματοδότηση.

Πρόκειται δηλαδή για μια μονομερή μεταβολή της σύμβασης, χωρίς να υπάρχει νομική τεκμηρίωση και με ένα χρονικό περιθώριο που τέθηκε χωρίς κάποια εξήγηση με την οποία αυτό ορίστηκε. Από εκεί και πέρα, βέβαια, η πρακτική που υπήρχε μέχρι πρότινος ήταν ελαστική ως προς τους όρους του προγράμματος για να βοηθηθούν περισσότερες επιχειρήσεις να ενταχθούν ειδικά λόγω των απανωτών κρίσεων(υγειονομική, εισβολή στην Ουκρανία και κρίσης πληθωρισμού).

«Καμία επιχείρηση στο μέλλον δεν θα επιθυμεί να συμμετάσχει σε προγράμματα που υλοποιούνται μέσω των ΟΤΔ- Αναπτυξιακών εταιρειών, αφού θα φοβούνται την μονομερή μεταβολή των όρων. Δημιουργείται ένα τελείως ανασφαλές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις αφού δεν θα γνωρίζουν από εδώ και πέρα πότε θα αλλάζετε τους όρους ενός προγράμματος και τι επιβάρυνση θα έχει για αυτούς κάτι τέτοιο», ανέφερε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μ. Ζαμπάρας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε για σχετική ερώτηση που έκανε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο όρος να έχεις φτάσει στο 10% της επένδυσης 1,5 χρόνο πριν την λήξη του προγράμματος δεν μπορεί να θεωρηθεί και τόσο δυσβάσταχτος όρος ενώ και οι εγγυητικές είναι μια διαφορετική και δυσλειτουργική περίπτωση.

Το θέμα δεν αφορά τις λίγες επιχειρήσεις που θα πάρουν το πρόγραμμα ή τις, επίσης λίγες, που θα απενταχθούν. «Πρέπει να προστατευθούν όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα από μεταβολές που δεν στηρίζονται σε νομικό πλαίσιο και δεν αιτιολογούνται οι όροι που αλλάζουν. Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις που θέλουν να μετέχουν ή ήδη μετέχουν σε τέτοια προγράμματα θα έπρεπε να είναι περισσότερες και οι επιχειρηματίες να δείχνουν συνέπεια», ανέφερε στην «Σ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Π. Τσιχριτζής.

Η σύγκριση της Αιτωλοακαρνανίας με άλλες περιοχές δείχνει πολλά

Στο ίδιο διάστημα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης ενδιαφέροντος του προγράμματος LEADER για τις περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών, όπου όμως φαίνεται ότι το ενδιαφέρον και τα λεφτά που θα διατεθούν είναι πολλαπλάσια από αυτά που αφορούν στην Αιτωλοακαρνανία.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτές τις δύο περιοχές από τα 25 επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν, εγκρίθηκαν ως παραδεκτά τα 19 με συνολικό ύψος επένδυσης τα 5 εκατ. ευρώ και με τη δημόσια συμμετοχή να ανέρχεται στα 2,939 εκατ. ευρώ, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία τα χρήματα δεν υπερβαίνουν το 1 εκ. ευρώ και αφορούν σε 4 ή 5 εταιρίες, με άλλες 3 ή 4 να πρόκειται να απενταχθούν αν δεν αλλάξει κάτι, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αυτές οι επενδυτικές προτάσεις σχετίζονται με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και την Αγροτουριστική δραστηριότητα σε μονάδες εστίασης και διαμονής. Οι εγκεκριμένες προτάσεις που θα υλοποιηθούν θα είναι εκτός του αστικού ιστού των δύο πόλεων. Η δημόσια συμμετοχή στα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται κατά περίπτωση από 65% – 70% και η εταιρεία που αξιολογεί τα επενδυτικά σχέδια έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα στο ΥΠΑΑΤ προκειμένου «να αξιοποιηθούν πρόσθετοι πόροι από υπερδέσμευση χρημάτων του προγράμματος προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλα τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια».

Αυτό σημαίνει τόνωση μη αστικών περιοχών, που φαίνεται ότι δεν απασχολεί και τόσο πολύ τις επιχειρήσεις και όσους κάνουν επενδυτικά σχέδια στην δική μας περιοχή…

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε μαθητή σχολείου του Δήμου (ηχητικό)

 

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ