ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜόνο τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca διαθέσιμα στην Αιτωλοακαρνανία

Μόνο τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca διαθέσιμα στην Αιτωλοακαρνανία

Μόνο τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca διαθέσιμα στην Αιτωλοακαρνανία

6,2% κάτω από το μέσο όρο οι εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία

Μεθαύριο Σάββατο ανοίγει και η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30 με 34 ετών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης για την πορεία των εμβολιασμών πανελλαδικά.

Από προχθές, Τετάρτη, άνοιξε επίσης και η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 35 με 39 ετών με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson). Είχε προηγηθεί το άνοιγμα την περασμένη εβδομάδα για την ηλικιακή ομάδα 40-44, ενώ στόχος είναι μέχρι τις 7 Ιουνίου, να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες πολίτες της Ελλάδας.

Στην Αιτωλοακαρνανία όμως, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα, τα διαθέσιμα εμβόλια για τις ηλικιακές ομάδες που έχουν το δικαίωμα να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους είναι μόνο της Pfizer και της AstraZeneca! Και δυστυχώς πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι καλώς ή κακώς αναζωπυρώνει η συζήτηση για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca και τις πιθανές παρενέργειές του.

Πάντως όταν με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το πανελλαδικό ποσοστό όσων έχουν λάβει έστω μία δόση του εμβολίου είναι στο 32%, η Αιτωλοακαρνανία υστερεί κατά 6,2%, αφού το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 25,8%

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για το εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και οι παραδόσεις των εμβολίων γίνονται κανονικά, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, συνεπώς οι Αιτωλοακαρνάνες και οι κάτοικοι άλλων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας έχουν σημαντικές πιθανότητες τους επόμενους μήνες να έχουν και την επιλογή για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, χωρίς αυτό να είναι γνωστό πότε θα γίνει.

Σχετικά με το εμβόλιο της Moderna, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα έχουν μεγάλο περιθώριο, καθώς οι παραγγελίες της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες μέχρι στιγμής.

Οι επιστήμονες στην Αιτωλοακαρνανία συμβουλεύουν όλους όσους ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 30 και 39 να κάνουν το εμβόλιο, τεκμηριώνοντας επιστημονικά τους λόγους.

mpakopoylos
Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μπακόπουλος

Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μπακόπουλος τόνισε: «οι ηλικίες μεταξύ 30 και 39 είναι πολύ κρίσιμες όσον αφορά την ανοσολογική τους κατάσταση, διότι είναι οι ηλικίες που ναι μεν δεν νοσούν βαριά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα συμβεί ή δεν συμβαίνει, καθώς έχουμε τέτοια παραδείγματα, αλλά εύκολα μπορεί να διασπείρουν τον ιό. Επρόκειτο για ασυμπτωματικούς φορείς που μεταφέρουν και διασπείρουν τον ιό στην οικογένειά και γενικότερα στην κοινότητα. Δεν είναι μόνο κοινωνικό το θέμα, να εμβολιαστούν για να προστατέψουν δηλαδή το κοινωνικό σύνολο, εννοείται και αυτό παίζει ρόλο, αλλά επειδή στις ηλικιακές αυτές ομάδες οι άνθρωποι έχουν μεγάλη κινητικότητα, πολλές επαφές είναι σημαντικό να εμβολιαστούν για να προστατευτούν, να προστατέψουν τους δικούς τους ανθρώπους και να μην προκληθεί διασπορά του ιού και γι’ αυτό είναι διπλός ο ρόλος του εμβολιασμούς τους. Στην Αιτωλοακαρνανία τα διαθέσιμα εμβόλια δεν είναι τέσσερα, αλλά δύο, της Pfizer και της AstraZeneca. Το γεγονός ότι τα Johnson & Johnson και το Moderna δεν υπάρχουν στο νομό δεν είναι κάτι, σε πάρα πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα δεν υπάρχουν τα Johnson, διότι είναι έτσι η κεντρική στρατηγική, η οποία σωστά το κατεύθυνε αυτή την εποχή στα νησιά τα συγκεκριμένα μονοδοσικά εμβόλια. προκειμένου οι περιοχές αυτές που είναι δυσπρόσιτες οι εμβολιαστούν ευκολότερα, το Μoderna είναι ακριβώς ίδια σαν της Pfizer, δεν διαφοροποιούνται σχεδόν καθόλου, επομένως εφόσον υπάρχει το Pfizer στο νομό είναι σαν να υπάρχουν και τα δύο, είναι θέμα διαθεσιμότητας και μόνο».

pantelis-papathanasis-300x169-1
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης δήλωσε: «το Μoderna δεν υπάρχουν σε πάρα πολλές επαρχιακές πόλεις, διότι η προμήθεια που έχει κάνει το ελληνικό κράτος δεν είναι μεγάλη, αλλά υπάρχει επαρκείς ποσότητα εμβολίων της Pfizer και της Astrazeneca. Είναι πολύ ενθαρρυντικό που μπορούν να δηλώσουν για τον εμβολιασμό τους οι νεότερες ηλικίες. Οι ηλικιακές ομάδες μεταξύ 30 και 39 είναι οι πιο παραγωγικές ηλικίες της χώρας και χρειάζεται να εμβολιαστούν για να αποκτήσουν ανοσία και να επανέλθουμε όλοι μαζί στην κανονικότητά μας. Το γεγονός ότι οι ηλικίες αυτές δεν νοσούν κατά κανόνα σοβαρά, δεν είναι λόγος να το αμελήσει κάποιος και να μην κάνει το εμβόλιο, γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν και πόσο σοβαρά θα νοσήσει, αν είναι ασυμπτωματικός, τι συμπτώματα θα έχει ο ιός και τι θα αφήσει στην υγεία του. Γι’ αυτό ο εμβολιασμός είναι λύση και γι αυτό καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κεφάλαια επανεκκίνησης στην εστίαση: Ο τζίρος «κόβει» τους περισσότερους στο Αγρίνιο

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr