ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜόνο στο Πανεπιστήμιο Πατρών μείωσε του εισακτέους το Υπουργείο Παιδείας

Μόνο στο Πανεπιστήμιο Πατρών μείωσε του εισακτέους το Υπουργείο Παιδείας

Μόνο στο Πανεπιστήμιο Πατρών μείωσε του εισακτέους το Υπουργείο Παιδείας

Δύο Τμήματα χωρίς εισακτέους και δύο με «προσωρινή» έδρα

Το βράδυ της Πέμπτης το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το αριθμό των εισακτέων ανά Τμήμα, το συντελεστή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής για κάθε Τμήμα, που θα εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά.Με την απόφαση του Υπ. Παιδείας μειώνονται κατά 555 οι θέσεις σε σύγκριση με τον περσινό χρόνο, ενώ μεταφέρονται 1.040 θέσεις από τα κεντρικά ΑΕΙ σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέχει την… πρωτιά στη μείωση του αριθμού εισακτέων με -7,37% (από 7.020 πέρσι, φέτος οι θέσεις μειώνονται στις 6.283), λόγω της μηδενικής εισαγωγής στα τέσσερα προαναφερθέντα Τμήματα, βάσει της σχετικής πρότασης της Συγκλήτου του Ιδρύματος. Ο λόγος για τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ) στο Αγρίνιο, Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι, καθώς δύο ακόμη Τμήματα στην Ηλεία, που δεν θα έχουν εισακτέους. Πράγμα που σημαίνει ότι για τα Τμήματα αυτά θα προχωρήσει το σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών, που προβλέπει τη συγχώνευση του ΔΕΑΠΤ στο Αγρίνιο με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και τη συγχώνευση του Τμήματος Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι με το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.

Έτσι επί του παρόντος τουλάχιστον φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει η προτεινόμενη μεταφορά του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο στην Πάτρα και η de facto κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος που προβλέπονταν να συγχωνευθεί με Τμήμα που θααα.. ιδρυθεί το 2023, είτε να μεταφερθεί στην Πάτρα. Στην απόφαση του Υπουργείο Παιδείας τα συγκεκριμένα Τμήματα φέρονται ακόμη με έδρα το Αγρίνιο. Ωστόσο δεν αποκλείεται σύντομα να τεθεί θέμα μεταφορά τους, βάσει των αποφάσεων της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών. Εξάλλου, η υπουργική απόφαση ελήφθη έχοντας στα υπ’ όψιν της απόφαση της Συγκλήτου «επί του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών», αλλά και τη θετική εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης επί του συγκεκριμένου σχεδίου. Πράγμα που σημαίνει ότι το… θέμα υφίσταται ακόμη… Εξάλλου, σε αυτό συνηγορεί και η χθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου.

Συρίγος : Να ξεφύγουμε από την λογική ότι έχουμε ένα απομονωμένο τμήμα μόνο του σε μια πόλη

Στα 4 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία συγχωνεύτηκαν, αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο mega και στην εκπομπή «κοινωνία ώρα mega» . «Είναι τμήματα με πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγές, ήταν πολύ αδύναμα τμήματα, με βάση 0,6. Έμπαινες σε αυτά γράφοντας 3 λευκές κόλλες και σε μια κόλλα έγραφες 3 γραμμές. Πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική ότι έχουμε ένα απομονωμένο τμήμα μόνο του σε μια πόλη. Πρέπει να υπάρχουν 2-3 τμήματα, για να υπάρχει διεπιστημονικότητα» σημείωσε, εξηγώντας ότι τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε αυτά θα μπορούν είτε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είτε να μετεγγραφούν σε νέα τμήματα.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αγγ. Συρίγος στο Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι, που ήταν από τα Τμήματα με βάση κάτω από τη μονάδα. Ωστόσο η αναφορά του υφυπουργού Παιδείας στα απομονωμένα τμήματα υποδηλώνει σαφώς ότι μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων ανά Τμήμα θα ακολουθήσουν οι μεταφορές Τμημάτων, που προτείνονται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως για παράδειγμα η μεταφορά του Ιστορικού – Αρχαιολογικού από το Αγρίνιο στην Πάτρα.
«Όχι σε κάθε χωριό πανεπιστήμιο. Γιατί δεν προσφέρεις πανεπιστημιακή μόρφωση έτσι. Αλλά αφού κάποια πράγματα ξεκίνησαν, η λογική της κατεδάφισης δεν είναι καλή. Και για την τοπική κοινωνία και για όσους σπούδασαν εκεί. Αντί να κατεδαφίσεις μπορείς να μεταμορφώσεις» επισήμανε από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος που συμμετείχε στην ίδια εκπομπή κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για την πατροκεντρική πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η περίπτωση του ΔΕΑΠΤ, που αδικείται
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι επιλέχθηκε το Τμήμα ΔΕΑΠΤ στο Αγρίνιο να μην έχει εισακτέους είναι προβληματικό και αυτό γιατί το Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι είχε σχεδόν μηδενική βάση (κάτω από 1.000 μόρια) και μέχρι πρόσφατα κανένα μέλος ΔΕΠ. Το ΔΕΑΠΤ όμως έχει πιστοποιημένο πρόγραμμα σπουδών, προσφέρει intergrated master στους αποφοίτους του, μεταπτυχιακό και διαθέτει 11 μέλη ΔΕΠ… Μάλιστα έχει αξιολογηθεί από πρόσφατη μελέτη ως το τρίτο καλύτερο μεταξύ 34 περιφερειακών τμημάτων οικονομικής κατεύθυνσης. Και παρόλο που δεν είναι το Τμήμα του Αγρινίου με τη χαμηλότερη βάση καταργείται δια της συγχωνεύσεως.

Οι αριθμοί των εισακτέων
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) –
ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 200
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 174
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 280
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) –
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 250
ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 190
ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΠΥΡΓΟΣ) –
ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΑΜΑΛΙΑΔΑ) –

Οι συντελεστές για την ελάχιστη βάση εισαγωγής των Τμημάτων
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 0,82
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 0,80
ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 0,80
ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ 1284 ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 0,80
ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ 1287 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 0,82

Θ. Κουτσουπιάς : Παραμένουμε στρατευμένοι στην προσπάθεια επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

Με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα του Πανεπιστημίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

Η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να υιοθετήσει το Στρατηγικό Σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών, πράγμα που συνεπάγεται ένα ακόμη πλήγμα για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία, είναι σαφές ότι από την Ένωση Αγρινίου καταδικάζεται ως απαράδεκτη και προσβλητική και θα πρέπει, έστω και την ύστατη ετούτη ώρα, να αποτραπεί.
Δυστυχώς, η διαχρονική και σταθερά κλιμακούμενη απαξίωση της περιοχής μας, βρίσκει αθέατους αρωγούς όλους εκείνους που με την αδιαφορία και τη σιωπηλή αποδοχή της όλης μεθόδευσης, γίνονται συνένοχοι σε ένα ακόμη έγκλημα, που πονάει τον τόπο και πληγώνει τους ανθρώπους μας.

Ως πρόεδρος του Συνεταιρισμού που έχει εμπράκτως στηρίξει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας, έχει δε την απολύτως θετική εμπειρία της συνεργασίας μαζί του σε ερευνητικά και καινοτόμα προγράμματα, δηλώνω ότι παραμένουμε στρατευμένοι στην προσπάθεια επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, φυσικά με έδρα το Αγρίνιο και με ανάπτυξη υποδομών, Σχολών και Τμημάτων με προσανατολισμό την αγροτική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

 

Δημήτρης Παπαδάκης – “Εφημερίδα Συνείδηση”

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr