ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΜνημόνιο Συνεργασίας για εκπαίδευση 2.000 μαθητών ετησίως σε θέματα Ολυμπισμού, Ολυμπιακών Αξιών και Ολυμπιακών Αγώνων

Μνημόνιο Συνεργασίας για εκπαίδευση 2.000 μαθητών ετησίως σε θέματα Ολυμπισμού, Ολυμπιακών Αξιών και Ολυμπιακών Αγώνων

Μνημόνιο Συνεργασίας για εκπαίδευση 2.000 μαθητών ετησίως σε θέματα Ολυμπισμού, Ολυμπιακών Αξιών και Ολυμπιακών Αγώνων

Σε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, προχώρησαν ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Βρούτσης με τον πρόεδρο της ΔΟΑ, Ισίδωρο Κούβελο.

  • Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, αντικείμενο είναι «η δημιουργία προγράμματος εκπαίδευσης μαθητών/τριών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης της χώρας σε θέματα Ολυμπισμού, Ολυμπιακών Αξιών και Ολυμπιακών Αγώνων».

Η υπογραφή μνημονίου εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης δράσεων σε θέματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών και έρχεται να λειτουργήσει ενισχυτικά του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα για την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών στον Αθλητισμό.

Το πρόγραμμα αυτό το οποίο έχει σκοπό να μυήσει τα παιδιά στις αξίες του Ολυμπισμού και στα αθλητικά ιδεώδη, έχει σχεδιαστεί από τη ΔΟΑ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία, αξιοποιώντας και το εκπαιδευτικό υλικό της «Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης για Θέματα Ακεραιότητας και Θετικής Αθλητικής Συμπεριφοράς», στην οποία συμμετέχει το πρόγραμμα ΕΠΑΘΛΑ της ΓΓΑ/ΥΠΑΙΘΑ.

«Το πρόγραμμα αφορά 2000 παιδιά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα επισκεφτούν τους χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο στο πλαίσιο της Φυσικής Αγωγής και της Ολυμπιακής Παιδείας θα στηρίξει περισσότερο τις εκπαιδευτικές κατευθύνσεις που έχουμε θέσει, της ισότητας, της συμπερίληψης και γενικότερα της εκπαιδευτικής αλλαγής που όλοι θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης και κατέληξε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό το πρόγραμμα και θα χαρώ πολύ σύντομα να επισκεφτώ ξανά τις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας, πράγμα που έχω να κάνω από όταν ήμουν μαθητής», δήλωσε ο Κ. Πιερρακάκης.

Στη σημασία του προγράμματος αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γι’ αυτό που σήμερα είναι τόσο επίκαιρο στην κοινωνία. Η αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό, δεν έχει μόνο μέτρα κατασταλτικά, αλλά κάτι σημαντικότερο, τον πραγματικά υγιή αθλητισμό με αξίες. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα αναδείξουμε τις αξίες του αθλητισμού, θα εκπαιδεύσουμε τα νέα παιδιά στον αθλητισμό τον υγιή, που δημιουργεί συνείδηση, πειθαρχία, αρχές, σύσφιξη στο κοινωνικό σύνολο. Αυτόν τον αθλητισμό που ονειρευόμαστε, θέλουμε να τον κάνουμε πραγματικότητα στη μαθητική κοινότητα μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε. Είναι μια σημαντική ημέρα για ένα νέο ξεκίνημα για τον αθλητισμό και την ελληνική κοινωνία.»

Ο πρόεδρος της ΔΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πρόταση τους για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, γίνεται μετά από πολλά χρόνια, πραγματικότητα. «Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκινάει το 2024 με σκοπό να μυήσει τους μαθητές στην ολυμπιακή ιστορία, τις ολυμπιακές αξίες και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σε βάθος χρόνου αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της βίας, το φαινόμενο που μαστίζει τη χώρα μας και το οποίο αντιμετωπίζεται με χρόνια δράση, όπως είναι η εκπαίδευση. Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία θα υποδεχτεί όλα αυτά τα παιδιά κατά τη διάρκεια του έτους και τα επόμενα χρόνια, για να μπορέσουν τα ελληνόπουλα να αποκτήσουν γνώση της ολυμπιακής ιστορίας, των ολυμπιακών αξιών που γεννήθηκαν σε αυτή τη χώρα και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν διδάσκονται. Σαν πρόεδρος της ΔΟΑ, είμαι πάρα πολύ ευτυχής που ξεκινάει αυτό το πρόγραμμα για τα παιδιά. Είναι ότι πιο σπουδαίο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια», τόνισε.

Στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές:

• Να αποκτήσουν γνώσεις σχετικές με τον αθλητισμό, τον Ολυμπισμό και τις Ολυμπιακές αξίες.

• Να κατανοήσουν το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και τη διαχρονική τους αξία.

• Να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν κανόνες συμπεριφοράς έτσι ώστε να αναπτύξουν θετικές αξίες και στάσεις ζωής.

• Να μυηθούν σε θέματα εκστρατείας για την ακεραιότητα και τη θετική αθλητική συμπεριφορά.

• Να ενθαρρυνθούν ως προς τη μαζική συμμετοχή και την αγάπη τους για τον αθλητισμό, με στόχο τη δια βίου άσκηση.

• Να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και συμπεριφορές (σεβασμός αντιπάλου, σωστή αθλητική συμπεριφορά, εκπαίδευση θεατή, οφέλη της άσκησης, υγιεινός τρόπος ζωής κ.ά.).

• Να ευαισθητοποιηθούν σε έναν νέο τρόπο ζωής που θα βασίζεται στην απόλαυση της κίνησης, στη χαρά της προσπάθειας και στην ευγενή άμιλλα.

• Να υιοθετήσουν τον εθελοντισμό ως έκφραση κοινωνικής συμπεριφοράς.

• Να ενισχύσουν τους δεσμούς φιλίας, συνεργασίας, και ομαδικού πνεύματος, μέσα από ομαδικές δραστηριότητες.

• Να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την φαντασία τους μέσα από την συμμετοχή σε εικαστικές και κινητικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα αφορά 2.000 μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου / λυκείου ετησίως. Θα πραγματοποιείται δε σε 20 επισκέψεις διάρκειας τριών ημερών η καθεμιά.

Αρχικά, θα εφαρμοστεί πιλοτικά στα σχολεία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης και στη συνέχεια θα εξετασθεί η δυνατότητα επέκτασης στα σχολεία και των λοιπών Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

 

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ