Μητσοτάκης: Η υπόθεση Μπελέρη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας – Αλβανίας αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε απόψε στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από…

mitsotakis-rama-m

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε απόψε στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων είχε μια σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής.

Κλείσιμο
Αυτό βέβαια υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Και, πάντως, βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί ο σεβασμός των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος Δικαίου και ιδιαίτερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».