Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Κ»: Ο Ανδρουλάκης μπορεί να φέρει τον Τσίπρα από το παράθυρο

Τέλος στα σενάρια µιας πιθανής συνεργασίας µε το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να βάζει ο πρωθυπουργός µε τη σηµερινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή» λέγοντας πως "Ο Ανδρουλάκης μπορεί να φέρει τον Τσίπρα από το παράθυρο". Ο κ. Μητσοτάκης καταλογίζει στον Νίκο Ανδρουλάκη «προσωπική εμμονή» εναντίον του και «συμπαράταξη με τον ΣΥΡΙΖΑ». Επιμένει ότι η μόνη πρόταση διακυβέρνησης είναι η αυτοδυναμία του κόμματός του και χαρακτηρίζει «αχταρμά» τα σενάρια συνεργασίας που προτείνει ο κ. Τσίπρας.

8e46bbf4fd9451d603e6831e8c6a87d4_unnamed-1-960x600

Τέλος στα σενάρια µιας πιθανής συνεργασίας µε το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να βάζει ο πρωθυπουργός µε τη σηµερινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή» λέγοντας πως "Ο Ανδρουλάκης μπορεί να φέρει τον Τσίπρα από το παράθυρο". Ο κ. Μητσοτάκης καταλογίζει στον Νίκο Ανδρουλάκη «προσωπική εμμονή» εναντίον του και «συμπαράταξη με τον ΣΥΡΙΖΑ». Επιμένει ότι η μόνη πρόταση διακυβέρνησης είναι η αυτοδυναμία του κόμματός του και χαρακτηρίζει «αχταρμά» τα σενάρια συνεργασίας που προτείνει ο κ. Τσίπρας.

– Κύριε πρόεδρε, βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και ενώ έχετε θέσει τον στόχο της αυτοδυναμίας για τις δεύτερες κάλπες, δεν έχετε θέσει τον πήχυ για την 21η Μαΐου. Με τι ποσοστό θα πείτε το βράδυ των εκλογών πως έχετε πετύχει τον στόχο σας;

– Κατ’ αρχάς να σας επισημάνω ότι δεν μιλώ για πρώτη και δεύτερη κάλπη. Εχουμε εκλογές στις 21 Μαΐου και επιδιώκουμε σε αυτές το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα θα καθορίσει και τις εξελίξεις στη συνέχεια. Δεν θέτω αριθμητικό πήχυ. Ο στόχος είναι η αδιαμφισβήτητη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας με καθαρή διαφορά από τον δεύτερο, ώστε την επόμενη μέρα να μην υπάρχει αμφιβολία για το ποιος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της νέας τετραετίας. Αλλωστε, όσοι παρακολούθησαν το ντιμπέιτ είδαν ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης, εκτός από την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Ηταν εκεί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υποτιθέμενοι κυβερνητικοί εταίροι της λεγόμενης «προοδευτικής διακυβέρνησης» για την οποία μιλάει ο κ. Τσίπρας.

Βγάλατε κάποιο συμπέρασμα για το ποια ακριβώς είναι η πρότασή του; Είναι σαφές νομίζω. Αντί για σταθερότητα και πρόοδο θα είχαμε μια βαβέλ, έναν αχταρμά, που μέσα από παζάρια και διαρκείς κομματικές διαπραγματεύσεις θα οδηγούσε σε αστάθεια και παραλυσία.

– Eχετε πει ότι στόχος σας είναι ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης σε δεύτερες εκλογές, με τον νόμο που εσείς ψηφίσατε. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα διερευνήσετε τη δυνατότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ την 22α Μαΐου; Γιατί να πάμε σε δεύτερες εκλογές αν προκύψει άθροισμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τις πρώτες;

– Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλες στιγμές στη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης έχει το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν και εκεί συναντιέται με τον κ. Τσίπρα. Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό πρέπει να το ξέρουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Αν βγαίνουν οι αριθμοί, τότε μπορεί να δουν να επιστρέφει και με τη δική τους ψήφο ο κ. Τσίπρας «από το παράθυρο».

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει οδηγήσει το κόμμα του σε θέσεις που το φέρνουν πιο κοντά στον κ. Τσίπρα: από την άρνηση της αξιολόγησης στο Δημόσιο, μέχρι τα «ναι μεν αλλά» στη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, μέχρι την καταψήφιση της μεταρρύθμισης του ΕΦΚΑ για ταχύτερη απονομή συντάξεων. Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη θα είχαμε καθήλωση στις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, αντί για την επιτάχυνσή τους, αφού δείχνει να επιστρέφει στις παλιές λογικές του κρατισμού.

Κι όλα αυτά αποτυπώνονται και στην καθημερινή πολιτική πρακτική του. Βλέπετε ότι από το πρωί μέχρι το βράδυ καταγγέλλει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά, όταν γύρω του ακούγονται θέσεις που έχουν πληρώσει ακριβά και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Αλλαγές νομισμάτων, κρατικοποιήσεις τραπεζών και οργανισμών και νέους φόρους. Για να μη μιλήσω και για τις απολύσεις δικαστών που διαλαλεί ο κ. Πολάκης. Δεν έχω, συνεπώς, και πολλά πράγματα να συζητήσω μαζί του.

– Έχετε προσάψει στον κ. Ανδρουλάκη ότι «έχει προσωπικό θέμα μαζί σας». Έχει άδικο να αισθάνεται δυσπιστία, αφού εσείς ο ίδιος έχετε παραδεχθεί ότι ήταν λάθος η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ; Εχετε επιδιώξει να του εξηγήσετε προσωπικά αυτό το λάθος;

– Το ότι έχει προσωπικό θέμα μαζί μου έχει φανεί εξαρχής. Άλλωστε, απέφευγε να με συναντήσει πολλούς μήνες πριν προκύψει το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Δεν ξέρω για ποιους λόγους, αλλά θέλει να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός. Θα μπορούσε, λέει, να συνεργαστεί με τη Ν.Δ., αλλά όχι με μένα. Αυτό δεν δείχνει, άραγε, προσωπική εμμονή; Σκεφθείτε να έλεγα εγώ, «μπορώ να συνεργαστώ με το ΠΑΣΟΚ υπό την προϋπόθεση να μην είναι αρχηγός ο κ. Ανδρουλάκης». Είναι λάθος, όμως, προσωπικές ατζέντες να παρασύρουν μια ολόκληρη παράταξη σε λάθος δρόμο. Και, μάλιστα, σε μονοπάτια εντελώς αντίθετα από αυτά που έχουν δείξει ότι επιθυμούν η βάση και οι ψηφοφόροι της.

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δείχνει να επιστρέφει στις παλιές λογικές του κρατισμού. Δεν έχω, συνεπώς, και πολλά πράγματα να συζητήσω μαζί του.
– Αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανιστεί πιο διαλλακτικός μετά τις εκλογές και άρει τον όρο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, εσείς θα ανταποκριθείτε;

– Μου λέτε, δηλαδή, ότι θα γίνει ξαφνικά αξιόπιστος ένας συνομιλητής που θα έχει αλλάξει τη βασική θέση του μέσα σε 24 ώρες; Κοιτάξτε. Οπως σας είπα, το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δυστυχώς συμπαρατάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, προφανώς, μέσα σε τρεις ημέρες. Αν βγαίνουν οι αριθμοί, θα προσπαθήσει να τα βρει με τον κ. Τσίπρα.

 

 

kathimerini.gr