Μηταράκης: Πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή – Διασύνδεση και ανανεώσιμες πηγές η λύση για τη Χίο

Στο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Χίο, υπό την συνδιοργάνωση των Κοινοφελών Ιδρυμάτων «Μαρία Τσάκος», «Γιάννης Λάτσης» και της…

mitarakis_main_again

Στο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Χίο, υπό την συνδιοργάνωση των Κοινοφελών Ιδρυμάτων «Μαρία Τσάκος», «Γιάννης Λάτσης» και της HELMEPA συμμετείχε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μηταράκης καλωσόρισε και χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα αυτής της διοργάνωσης. «Ενδιαφέρουσα η οπτική της Κλιματικής Αλλαγής ως ευκαιρία. Ευκαιρία να βελτιώσουμε την δική μας ποιότητα ζωής, αλλά κυρίως, την βιωσιμότητα του πλανήτη μας, για εμάς και τις επόμενες γενιές. Όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Χιώτης καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, η λύση δεν είναι σε άλλους πλανήτες αλλά εδώ, στη Γη μας. Η Κλιματική Αλλαγή, ή Κλιματική Κρίση, όπως πλέον έχει καθιερωθεί να λέγεται, είναι κάτι παραπάνω από βίωμα πλέον σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα για το νησί της Χίου, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως «για τη Χίο υλοποιούμε την ενεργειακή μετάβαση με την μελλοντική διασύνδεση, πρέπει όμως να αυξηθεί η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι σημαντικές για την αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες & Κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το νησί μας να φιλοξενούμε την πρωτοβουλία, το πιλοτικό πρόγραμμα, που διοργανώνουν τα Κοινωφελή Ιδρύματα «Μαρία Τσάκου», «Γιάννης Λάτσης» και η HELMEPA.

Ενδιαφέρουσα η οπτική της Κλιματικής Αλλαγής ως ευκαιρία. Ευκαιρία να βελτιώσουμε την δική μας ποιότητα ζωής, αλλά κυρίως, την βιωσιμότητα του πλανήτη μας, για εμάς και τις επόμενες γενιές. Όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Χιώτης καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, η λύση δεν είναι σε άλλους πλανήτες αλλά εδώ, στη Γη μας.

Η Κλιματική Αλλαγή, ή Κλιματική Κρίση, όπως πλέον έχει καθιερωθεί να λέγεται, είναι κάτι παραπάνω από βίωμα πλέον σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα.

Στόχοι που συζητούνται και αναθεωρούνται συστηματικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των κυβερνήσεων και ειδικά αυτών που έχουν την βούληση, όπως η ελληνική, για να προλάβουν τις συνέπειες και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός.

Το ζήτημα είναι ότι οι λύσεις έχουν κόστος. Μεγάλο κόστος. Ακόμα μεγαλύτερο όμως κόστος, τώρα, όχι μόνο στο μέλλον, έχει η αποτυχία να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις.
Φωτιές, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών.

Αλλά και για την παραγωγική ικανότητα. Γεωργία, τουρισμός ήδη πλήττονται. Σε αυτό το περιβάλλον, η χώρα μας, έχει διανύσει σημαντικό δρόμο προς την περιβαλλοντική εξυγίανση, με επενδύσεις και αύξηση του ενεργειακού αποτυπώματος στην πράσινη ανάπτυξη.

Για τη Χίο υλοποιούμε την ενεργειακή μετάβαση με την μελλοντική διασύνδεση, πρέπει όμως να αυξηθεί η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι σημαντικές για την αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.

Το σημερινό συνέδριο συμβάλλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, απαραίτητο για την στήριξη της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Σας ευχαριστώ.»