ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Μην αδιαφορείτε… μας αφορά όλους»

«Μην αδιαφορείτε… μας αφορά όλους»

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης κατά του AIDS

 

«Μην αδιαφορείτε… μας αφορά όλους»

 

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο δήμος Αγρινίου πραγματοποίησε ενημερωτικές εκδηλώσεις στην πόλη, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να τους ενημερώσει

 

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, νόσου που οφείλεται αποκλειστικά στον ιό HIV και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1981 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, ο δήμος Αγρινίου και η αρμόδια αντιδημαρχία διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση σε τρία σημεία της πόλης, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό και το κόκκινο έμβλημα ευαισθητοποίησης και υποστήριξης για όσους ζουν με AIDS. Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στον πεζόδρομο της Χαρ. Τρικούπη και το απόγευμα στον πεζόδρομο της Ηλία Ηλιού και στην πλατεία Σουλίου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κων/νος Καλαντζής δήλωσε: «Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενημέρωση κυρίως στην νεολαία μας, αλλά και σε όλους τους ενεργούς σεξουαλικά ανθρώπους. Οι Έλληνες το έχουν ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, δεν γίνονται αναφορές για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS και φυσικά αυτό είναι πολύ κακό. Τα κρούσματα σε ενήλικες είναι πολύ περισσότερα. Απ’ ότι φαίνεται οι νέοι προσέχουν πιο πολύ. Το μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε φέτος είναι ότι πρέπει να προσέχουμε πάντα και οι νέοι και οι μεγαλύτεροι γιατί το AIDS υπάρχει και θα υπάρχει. Ο στόχος είναι η ενημέρωση και η πρόληψη που είναι το καλύτερο. Ο δήμος Αγρινίου σήμερα κάνει την εκδήλωση για την ενημέρωση των πολιτών του Αγρινίου με στόχο καθαρά την ευαισθητοποίηση και την προστασία των πολιτών». 

Βασικά βήματα πρόληψης κατά του AIDS είναι η απαλοιφή του φόβου και της ντροπής, η παροχή πληροφόρησης δεξιοτήτων, υπηρεσιών υγείας, φιλικές προς τους νέους, παροχή συμβουλευτικής και ελέγχου για τον HIV, το οποίο είναι το τεστ για το AIDS, δημιουργία συνεργασίας για την πρόληψη και «χρησιμοποιώντας» νέων ατόμων που ήδη ζουν με το AIDS και παροχή πληροφοριών απ’ αυτούς για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, δημιουργία ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος, ουσιαστική βοήθεια προς τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και ανάπτυξη συνεργασιών για την παρακολούθηση της προόδου της καταπολέμησης του AIDS.

Στη φετινή εκστρατεία κατά του ιού του AIDS το μήνυμα είναι «μηδενίζουμε… τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις» με τους παρακάτω στόχους:

  • Έγκαιρη διάγνωση με συνέπεια την καλύτερη πρόγνωση και μείωση νέων μολύνσεων
  • Μείωση του αριθμού ατόμων που δε γνωρίζουν την οροθετικότητά τους από HIV ή μόλυνση από άλλο ΣΜΝ
  • Αναχαίτιση του επιπολασμού του ιού του AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών

Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν εάν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες προστασίας.

Ο HIV (ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (-AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

Αντίστοιχη εκδήλωση διοργάνωσε και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανάλλαγων Φοιτητών Ιατρικής (Hel MSIC) με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ε.) του παραρτήματος της Πάτρας.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr