
«Θεωρούσαμε ότι το να δίνουμε επιδόματα είναι ένα asset, αλλά δεν είναι έτσι, πρέπει να στρέψουμε τον κόσμο στην παραγωγή» εκτίμησε ο νέος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας, μιλώντας στο “Δυτικά FM 92,8” για τα αίτια της εκλογική ήττας
Λίγες μέρες μετά τον… «πολιτικό σεισμό» που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, ο νεοεκλεγείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία, Μίλτος Ζαμπάρας μίλησε στο «Δυτικά FM 92,8» κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος, δίνοντας παράλληλα το σύνθημα για ανασύνταξη και ανασυγκρότηση του κόμματος.
«Χάσαμε, ηττηθήκαμε και μάλιστα μια βαριά ήττα, πρέπει να το πούμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, γιατί πρέπει να σκύψουμε πάνω από το αποτέλεσμα και να δούμε τι έφταιξε» ανέφερε αρχικά ο Μίλτος Ζαμπάρας μιλώντας στην εκπομπή του Δημήτρη Παπαδάκη και εκτίμησε πως επειδή το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανασυγκροτηθεί για να μπορέσει να ανεβάσει τα ποσοστά του. Υπογράμμισε μάλιστα ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να «τρέξουν» ακόμη περισσότερο στη προεκλογική περίοδο που ξεκινά για να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατήσει δυνάμεις και ει δυνατόν να τις αυξήσει. «Πρέπει να κάνουμε ένα σοβαρό απολογισμό για τα αίτια της ήττας» εκτίμησε ο Μίλτος Ζαμπάρας και υπογράμμισε ότι αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο στα κομματικά όργανα, αλλά και δημόσια γιατί «δεν πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι».
Η εκτίμηση του νεοεκλεγέντος βουλευτή είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχασε» σε αυτές τις εκλογές τρεις κοινωνικές ομάδες: τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα και τον κόσμο των επαγγελματιών και του εμπορίου.
Στο σημείο αυτό ο Μίλτος Ζαμπάρας έκανε ειδική αναφορά στις αντιδράσεις που προκάλεσαν παραμονές των εκλογών τα λεγόμενα του Γ. Κατρούγκαλου. «Δεν ήταν βέβαια αυτή η επίσημη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δικαιολογημένα δημιουργήθηκε μια σύγχυση στο κόσμο» ανέφερε ο Μίλτος Ζαμπάρας και πρόσθεσε πως αναφορικά με όσους λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα και ένα σχέδιο για να στρέψει ιδίως το νέο κόσμο στην παραγωγή και όχι στο επίδομα. Εμείς θεωρούσαμε ότι το να δίνουμε επιδόματα είναι ένα asset, αλλά δεν είναι έτσι. Προφανώς υπάρχει κόσμος που θα πρέπει να στηριχθεί, όμως εμείς θα πρέπει να δώσουμε ένα σήμα ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να κινηθούμε στη λογική της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
«Η ΝΔ» πρόσθεσε ο Μίλτος Ζαμπάρας «που παρουσιάζεται ως φιλοεπενδυτικό κόμμα μας έχει “ταράξει” στα pass. Αυτό επηρέασε ένα μέρος του κόσμου, αλλά εμείς στον αντίποδα αυτής της λογικής, θα πρέπει να πείσουμε την κοινωνία ότι για να βγει από το τέλμα θα πρέπει να παράξει».
Κληθείς να σχολιάσει το αν η αντιπολίτευση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα ήταν σε κάποια σημεία υπερβολική και ιδίως σε θέματα, που είχαν αφετηρία εξωγενείς παράγοντες και κρίσεις όπως η πανδημία, ο Μίλτος Ζαμπάρας εκτίμησε πως αντιθέτως η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ήταν ακόμη πιο έντονη «γιατί έγιναν πάρα πολλά λάθη από τη κυβέρνηση και εγκληματικά λάθη, όπως στη διαχείριση της πανδημίας, που είχαμε 37.000 νεκρούς. Δηλαδή εμείς τι έπρεπε να λέμε ότι πάνε όλα καλά; Ότι υπάρχουν ΜΕΘ στην Αιτωλοακαρνανία; Είχαμε το χρόνο από τη στιγμή που δεν εμφανίστηκε στη χώρα μας το πρώτο κύμα της πανδημίας, να προετοιμαστούμε, αλλά αυτό δεν έγινε».
«Είμαστε πρώτα από όλα βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας»
Ο Μίλτος Ζαμπάρας και η εκλογή του στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ίσως ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη αυτής της εκλογικής αναμέτρησης σε τοπικό επίπεδο, γιατί μπορεί να έχει αναπτύξει τα έχει αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια μια έντονη κομματική – πολιτική δραστηριότητα, καταφέρνοντας μάλιστα πέρυσι να εκλεγεί δεύτερος από όλη τη Δυτική Ελλάδα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο μη έχοντας πίσω του κάποια μακρά πολιτική διαδρομή, κατάφερε εκπροσωπώντας τη νέα γενιά του κόμματος να εκλεγεί πρώτος βουλευτής με την πρώτη του συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών.
Μιλώντας για την υποψηφιότητά του και το πώς αυτή «πέρασε» στους πολίτες, ο ίδιος αναμενόμενα έβαλε θετικό πρόσημα, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν έπεσα ως κομήτης στην πολιτική, είμαι ενεργός πολίτης από τα 18 μου και προσπαθώ μέσα σε όλες τις άλλες δραστηριότητες που έχω, γιατί δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και προσπαθώ να βιοποριστώ μέσα από το επάγγελμά μου, και στην «χαραμάδα» του χρόνου μου ασχολούμαι με την πολιτική, έτσι αισθάνομαι προς ώρας, γιατί θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αλλάξω και θα παραμείνω αυτός που είμαι».
Εξήγησε μάλιστα πως ένας από τους λόγους που ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί πιο ενεργά με την πολιτική είναι το γεγονός ότι «έχουμε μείνει πίσω ως νομός και θέλω να συμβάλω, ώστε να γίνουν πράγματα για τον τόπο μας». Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται το ρόλο του βουλευτή ως «εκφραστή» όλων των πολιτών του νομού. «Μπορεί να πήραμε κάποιες χιλιάδες σταυρούς, αλλά θα πρέπει να επιδιώκουμε να εκφράσουμε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες. Είμαστε βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας και με αυτή τη λογική θα πρέπει να είμαστε την επόμενη ημέρα εδώ δίπλα στην κοινωνία, τον κόσμο και τα προβλήματά του» είπε χαρακτηριστικά.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”