
«Μήλον της έριδος» το λάδι καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη και τα κόστη για την αγορά του αυξημένα. «Για τις ελιές γιατί δεν ενδιαφέρθηκε κανείς όταν ήταν 70 λεπτά;» λένε οι παραγωγοί στην Αιτωλοακαρνανία
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας για τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα για την τιμή του ελαιολάδου
Μεγάλη η συζήτηση που έχει ανοίξει στην αγορά, τοπική και εγχώρια, για την τιμή του λαδιού, η οποία έχει «σκαρφαλώσει» στα ύψη, φέρνοντας τα νοικοκυριά σε ακόμη δυσκολότερη θέση από αυτή που ήδη είναι, λόγω της γενικευμένης ακρίβειας.
Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες φαίνεται ότι συνεχίζουν να προτιμούν το ανώνυμο – χύμα ελαιόλαδο σε σχέση με το τυποποιημένο. Ωστόσο η τιμή στον «παραδοσιακό» 16λιτρο τενεκέ καταγράφει ρεκόρ, καθώς εφέτος έχει φτάσει στα 180-185 ευρώ από 90-100 ευρώ πέρσι.
Στη Βουλή, στο πλαίσιο τροπολογίας μέσω της ποίας επιχειρείται η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας παρενέβη και τοποθετήθηκε για την τιμή του ελαιολάδου τονίζοντας: «γιατί στο λάδι έχουμε 8 ή 9 ευρώ; Φταίει η ελληνική κυβέρνηση; Όχι. Αυτή είναι η τιμή σε επίπεδο Ευρώπης. Εάν βάλουμε μία διατίμηση 3 ευρώ, για παράδειγμα, στην τιμή του λαδιού στον παραγωγό, τι θα γίνει; Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι την Ελλάδα. Θα πουληθεί και θα εξαχθεί στην Ισπανία την Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες. Δυστυχώς έτσι δουλεύει η ελεύθερη αγορά. Άρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το λάδι; [..] Να ελέγξουμε τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον παραγωγό, εάν εκμεταλλευτούν την κρίσιμη κατάσταση και προσθέσουν κέρδος παραπάνω από αυτό που είχανε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό ελέγχουμε».
Οι παραγωγοί ωστόσο λένε ότι με την μειωμένη φετινή παραγωγοί και τα αυξημένα κόστη παραγωγής είναι αδύνατον να μην αυξηθεί η τιμή του προϊόντος, ενώ η αισχροκέρδεια κατά τους ίδιους εντοπίζεται στα επόμενα στάδια, όταν το προϊόν φύγει από τα χέρια τους.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας μιλώντας στη «Σ» ανέλυσε το ζήτημα αυτό, τονίζοντας πως δεν διαθέτουν λάδι ούτε οι ελαιοπαραγωγοί, αλλά «στάθηκε» και στο ζήτημα της ελιάς για το οποίο όμως δεν υπήρχε αντίστοιχη κινητοποίηση, διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «υπάρχει μεγάλη αδικία και στηρίζονται μόνο οι μεγάλοι και οι παραγωγοί μένουν πάντα απ’ έξω».
Συγκεκριμένα ο κ. Ακρίδας επεσήμανε: «ο κ. Σκρέκας ενδιαφέρθηκε τώρα που ακρίβυνε το λάδι να κοιτάξει πως ανέβηκε η τιμή, πως διαμορφώνεται η τιμή στα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και πως θα το ελέγξει. Για τις ελιές γιατί δεν ενδιαφέρθηκε κανείς όταν ήταν 70 λεπτά; Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να δει σε τι τιμή αγοράζονταν από τον παραγωγό και που έφτανε τελικά η τιμή στο ράφι. Εκεί δεν υπήρχε ενδιαφέρον, γιατί οι έμποροι αγόραζαν φθηνά και πουλούσαν ακριβά και το πλήγμα το είχε μόνο ο παραγωγός. Τώρα που δεν υπάρχει λάδι στην αγορά και ούτε οι ελαιοπαραγωγοί έχουν λάδι, τώρα ψάχνουν να βρουν που υπάρχει αισχροκέρδεια, αυτό γίνεται και έτσι το λέω εγώ, αισχροκέρδεια.
Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) ότι χρειάζεται ενίσχυση από το Κράτος, γιατί είναι ακριβό το προϊόν και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Όταν αγόραζε 70 λεπτά το 70% της παραγωγής ήταν όλα καλά… Υπάρχει μεγάλη αδικία και στηρίζονται μόνο οι μεγάλοι και οι παραγωγοί μένουν πάντα απ’ έξω.
Οι περισσότερες ποσότητες λαδιού έφυγαν από τους παραγωγούς με τιμή 4,5 ευρώ ή το πολύ 5 ευρώ. Βρέθηκαν κάποιοι συνεταιρισμοί να πουλήσουν 7 ή 8 ευρώ δεν έγινε και κάτι. Δεν έπεσαν τα χρήματα στους παραγωγούς, οπότε το Υπουργείο πρέπει να ψάξει που πηγαίνουν τα λάδια και ποιοι βγάζουν τα χρήματα. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει καθόλου λάδι στην αγορά και να είναι και φθηνό; Μας ζητάνε λάδι εδώ στην περιοχή μας και δεν τους δίνουμε γιατί δεν έχουμε. Ποιος την ανέβασε την τιμή του λαδιού; Οι Έλληνες έμποροι; Αν έρχονταν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί να αγοράσουν λάδι στην Ελλάδα θα ανέβαινε ποτέ η τιμή; Θα πωλούνταν 3,5 και 4 ευρώ.
Στο παρελθόν, πριν 20 και 30 χρόνια, το λάδι είχε την τιμή που είχε και ένα δοχείο τυρί. Τώρα το τυρί έφτασε να κοστίζει 14 ευρώ και το λάδι 10 ευρώ και έγινε χαμός. Το λάδι είναι αναγκαίο όπως και το ψωμί, αλλά δεν γίνεται με τα κοστολόγια που υπάρχουν το λάδι να είναι φθηνό. Η τιμή όλων των εφοδίων είναι ψηλά και λάδι στην αγορά δεν υπάρχει, άρα δεν είναι επόμενο να ανέβει και η τιμή του; Είναι ένα αγαθό που το χρειάζονται όλα τα νοικοκυριά, αλλά δεν υπάρχει και λάδι στους ελαιοπαραγωγούς. Δεν υπάρχει σοδιά και αυτό θα έχει αντίκτυπο, καθώς η τιμή του θα ανέβει κι άλλο. Στην περιοχή μας δεν ασχολούμαστε πολύ με το λάδι, αλλά ασχολούμαστε με τις βρώσιμες ελιές και ότι ποσότητες λαδιού έχουμε είναι αποκλειστικά για τις οικογένειές μας, το πολύ για ένα φίλο. Δεν διαθέτουμε άλλες ποσότητες λαδιού».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση
Αγρίνιο: Θλίψη για το θάνατο του Σπύρου Λαϊνά σε ηλικία 45 ετών