ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΜικροποσά αντί ενισχύσεων για τους αγρότες

Μικροποσά αντί ενισχύσεων για τους αγρότες

Δεύτερη δόση-«χαρτζιλίκι» μπήκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Μικροποσά αντί ενισχύσεων

για τους αγρότες

Ακόμη δεν έφτασαν οι εξισωτικές του 2014, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Μάλλον… για κάλαντα έπρεπε να πάνε χθες, παραμονή Χριστουγέννων, οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αντί να περιμένουν την κατάθεση των ποσών από τα ιστορικά δικαιώματα, αφού περισσότερα χρήματα θα έβγαζαν με το τρίγωνο παρά περιμένοντας με τις ώρες στις ουρές των τραπεζών για να δουν τα φιλοδωρήματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα ποσά τα οποία κατατέθηκαν χθες στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είναι σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά περικομμένα και σε κάθε περίπτωση οι περικοπές υπερβαίνουν το «προβλεπόμενο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση 8,5%. Οι εξισωτικές αποζημιώσεις του 2014 ακόμη δεν έχουν καταβληθεί παρά τις σχετικές υποσχέσεις ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.

Τα «κουτσουρεμένα» ποσά βέβαια δεν αποτελούν πρωτοτυπία μόνο για τους Αιτωλοακαρνάνες αγρότες, αλλά όλοι οι αγρότες της Ελλάδας είδαν χθες κατά περίπτωση τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται κατά πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο. Βέβαια για αυτό είχαν ήδη προϊδεαστεί από την πρώτη δόση που κατατέθηκε πριν από λίγους μήνες, η οποία επίσης δεν αντιστοιχούσε σε αυτά που περίμεναν αφού ήταν επίσης… λειψή. Τα χρήματα αυτά τα ανέμεναν οι αγρότες για να περάσουν τις γιορτινές ημέρες και να καλύψουν τις ανάγκες τους, όμως όπως φαίνεται κάθε άλλο παρά χαρμόσυνα είναι τα μαντάτα τα οποία έλαβαν.

Πέρα όμως από τα μικροποσά των ιστορικών δικαιωμάτων, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι υπήρχε υπόσχεση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι κατ’ εξαίρεση φέτος, θα καταβληθούν εις διπλούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις. Οι εξισωτικές ή και «ορεινά» όπως τα αποκαλούν οι αγρότες, αφορούν κυρίως αυτούς που δραστηριοποιούνται σε μειονεκτικές περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα οι ορεινές. Κατά κανόνα τα χρήματα αυτά δίνονται με έναν χρόνο καθυστέρηση, δηλαδή εισπράττουν κάθε φορά τα χρήματα που αφορούν την περασμένη χρονιά.

Φέτος όμως, κυρίως εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι κυρίως από τον καταρροϊκό πυρετό, κατ’ εξαίρεση θα λάμβαναν όλο το ποσό του 2013 αλλά και του 2014. Πολλοί μάλιστα είδαν και εκλογική σκοπιμότητα πίσω από αυτή την υπόσχεση του αρμόδιου υπουργού να «τρέξει» την διαδικασία πληρωμής, χωρίς όμως να παραγνωρίζονται και οι πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Η δέσμευση όμως έμεινε στον αέρα, αφού ακόμη τα χρήματα αυτά δεν έχουν καταβληθεί, επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει και τα χρονικά περιθώρια όλο και στενεύουν. Με την χώρα και το κυβερνητικό επιτελείο να βρίσκονται στα πρώτα στάδια ενός προεκλογικού πυρετού, μάλλον κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

«Ούτε καν αυτά που υπόσχονται δεν μπορούν να τηρήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σπύρος Κοτοπούλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος παρατηρεί ότι η νέα χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, εξαιτίας της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής και οδηγούνται εκτός της παραγωγικής διαδικασίας».

Πάντως μόνο ως κακό αστείο μπορεί να εκλάβει κανείς αυτό στο οποίο υπόκεινται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, καθώς τα χρήματα αυτά τα περίμεναν πως και πως τόσες οικογένειες. Όχι μόνο όμως δεν πήραν τα ποσά που περίμεναν, κάτι για το οποίο ήταν ήδη υποψιασμένοι από την προηγούμενη κουτσουρεμένη δόση, αλλά δεν βλέπουν να έρχονται και οι εξισωτικές του 2014, χρήματα στα οποία πολλοί υπολόγιζαν για να κάνουν τον οικονομικό τους προγραμματισμό. Ας εύχονται οι υπεύθυνοι οι εκλογές να μην είναι σύντομα, γιατί αντί για ευχές για το νέο έτος, θα εισπράξουν… «μαύρο».

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr