ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΜικρομεσαίοι: Μετά τη ΔΕΘ πιο δύσκολος ο χειμώνας – Στο έλεος των αυξήσεων

Μικρομεσαίοι: Μετά τη ΔΕΘ πιο δύσκολος ο χειμώνας – Στο έλεος των αυξήσεων

Μικρομεσαίοι: Μετά τη ΔΕΘ πιο δύσκολος ο χειμώνας – Στο έλεος των αυξήσεων

Μετά τη ΔΕΘ πιο δύσκολος ο χειμώνας. όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως είναι στο έλεος των αυξήσεων οι μικρομεσαίοι, ενώ φέρνει το παράδειγμα των κομμωτηρίων του Αγρινίου: Μόνο ο λογαριασμός ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 70%, ενώ πολλοί επαγγελματίες του κλάδου είναι υπό σκέψη αν θα συνεχίσουν να διατηρούν ή όχι τα κομμωτήριά τους

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στο έλεος των αυξήσεων βρίσκονται τα κομμωτήρια ανά την Ελλάδα, όπως επίσης στην Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο. Μόνο και μόνο το πιστολάκι μαλλιών έχει αποδειχθεί πως είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές και φυσικά ένα κομμωτήριο δεν έχει μόνο αυτό.. Τα έξοδα ενός κομμωτηρίου με ότι σχετίζεται με το ρεύμα έχουν εκτοξευτεί, με τους επαγγελματίες του κλάδου να αναζητούν εσπευσμένα λύσεις και συνεχώς να διαπιστώνουν πως δεν υπάρχουν!

Στο Αγρίνιο, σύμφωνα με την Πρόεδρο Κομμωτών Αγρινίου και Περιχώρων Μαρία Σωτηροπούλου, η κατάσταση με τα τρέχοντα έξοδα ενός κομμωτηρίου έχει δυσκολέψει τόσο πολύ, ώστε ουκ ολίγοι επαγγελματίες σκέφτονται αν θα συνεχίσουν ή όχι να ασκούν το επάγγελμα, ενώ άλλοι σκέφτονται αν θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και καταφύγουν σε άλλες λύσεις, ασκώντας το επάγγελμα στο «φάσμα» της παραοικονομίας!

Μόνο και μόνο ο λογαριασμός του ρεύματος έχει αυξηθεί σύμφωνα με την κα. Σωτηροπούλου κατά 70%, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνονται πως δεν είναι λύση να αυξήσουν τις τιμές τους, καθώς ο κόσμος που είναι ήδη δυσαρεστημένος από την γενική οικονομική του κατάσταση και ανταποκρίνεται με μεγάλη δυσκολία στις υποχρεώσεις του, θα αναγκαστεί να κόψει τα περεταίρω έξοδα, χωρίς αυτό να γνωρίζουν που θα τους οδηγήσει, δεδομένου πως ο αθέμιτος ανταγωνισμός συνεχώς «ανθίζει»!

Ακόμη, ανέμεναν στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, όπου εντάσσονται και τα κομμωτήρια, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο, με την απογοήτευση να περισσεύει στους επαγγελματίες των επιχειρήσεων αυτών.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών – κομμωτριών Αγρινίου και Περιχώρων Μαρία Σωτηροπούλου μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Μικρομεσαίοι: Μετά τη ΔΕΘ πιο δύσκολος ο χειμώνας - Στο έλεος των αυξήσεων
Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Κομμωτών – Κομμωτριών και Πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών – Κομμωτριών Αγρινίου και Περιχώρων Μαρία Σωτηροπούλου

«κάθε παρέμβαση που στοχεύει στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών είναι θετική και δημιουργεί ελπίδα για την αγορά. Εκτιμώ όμως πως αυτή την στιγμή οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις που αγωνίζονται για να συνεχίσουν να λειτουργούν δεν είχαν από τον Πρωθυπουργό κάποια στήριξη, ούτε στο θέμα της ενέργειας, ούτε γενικότερα στο θέμα της οικονομίας. Πιστεύω πως θα έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις για γενναιότερες παρεμβάσεις, ώστε να δοθεί το πεδίο οι επιχειρήσεις αυτές να είναι βιώσιμες ή να μετατραπούν σε βιώσιμες, καθώς ο φετινός χειμώνας φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος.

Ο κλάδος μας πραγματικά βασίζεται στην ενέργεια, στο ρεύμα και δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη, είμαστε στο έλεος του Θεού. Χρησιμοποιούμε ρεύμα στα κομμωτήρια για κάθε χρήση, από τον θερμοσίφωνα, τις ηλεκτρικές μηχανές, το σεσουάρ, μέχρι και το πιστολάκι μαλλιών, το οποίο είναι απαραίτητο μέχρι και για το πιο απλό κούρεμα και συνάμα είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές γενικότερα.

Το κόστος ανέβηκε κατά 70% για τις επιχειρήσεις μας από τότε που ξεκίνησαν οι αυξήσεις στην ενέργεια. Θεωρούμε πλέον πως δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, αλλά επιβίωσης των επιχειρήσεών μας. Θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη, είχαμε την ελπίδα πως θα ακούσουμε κάτι. Η αύξηση της τάξεως του 70% αφορά μόνο το ρεύμα, υπάρχουν και τόσα άλλα έξοδα σε ένα κομμωτήριο, όπως και σε κάθε επιχείρηση. Οι εξαγγελίες δεν μας κάλυψαν, δεν έγινε κάτι ούτε για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που στοχεύαμε τόσο καιρό και ήταν και παραμένει πάγιο αίτημα όλων των επιχειρήσεων. Το μόνο θετικό είναι για τις επιστρεπτέες προκαταβολές οι οποίες ίσως στο μέλλον αποδειχθούν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο χωρίς μεσάζοντες, χωρίς τις τράπεζες.

Όλοι αναμέναμε να ακούσουμε κάτι για τις επιχειρήσεις μας. Πολλοί συνάδελφοι κομμωτές και κομμώτριες στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία σκέφτονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή να αλλιώς να το πάρουν απόφαση πως θα αυξάνονται συνεχώς τα χρέη τους προς πάσα κατεύθυνση. Είναι σε μεγάλο δίλημμα, το οποίο είναι δίκοπο μαχαίρι. Με την μεγάλη ανάπτυξη της παραοικονομίας που υπάρχει στο επάγγελμά μας που αγγίζει και το 70%, πολλοί στην περιοχή μας σκέφτονται να κλείσουν το κομμωτήριο τους και να μεταπηδήσουν στην παραοικονομία, καθώς πλέον είναι θέμα επιβίωσης.

Στον αντίποδα υπάρχει η σκέψη να αυξήσουμε τις τιμές, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνουμε κάτι τέτοιο, γιατί υπάρχει και ο αθέμιτος ανταγωνισμός και μια πιθανή αύξηση στις τιμές των κομμωτηρίων θα ήταν σα να οδηγούμε εμείς οι ίδιοι τους πελάτες μας στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που δεν μας επιτρέπουν να αυξήσουμε τις τιμές μας».

Απογοήτευση στους μικρομεσαίους μετά τη ΔΕΘ

Χατζηθεοδοσίου : Περιμέναμε την κατάργηση του μνημονιακού τέλους επιτηδεύματος

Παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης περίμενε να ακούσει, αλλά δεν άκουσε τελικά η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας από τον πρωθυπουργό από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

Έντονος είναι ο προβληματισμός των μικρομεσαίων, καθώς, όπως τονίζει σχετικά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σχολιάζοντας το περιεχόμενο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, «για πρώτη φορά σε ΔΕΘ δεν ακούστηκαν ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξή τους. Δεν είδαμε δηλαδή να εφαρμόζεται στην πράξη η δέσμευση που είχε δώσει η κυβέρνηση, τόσο προεκλογικά όσο και αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης».

Μικρομεσαίοι: Μετά τη ΔΕΘ πιο δύσκολος ο χειμώνας - Στο έλεος των αυξήσεων
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

«Περιμέναμε» προσθέτει ο κ. Χατζηθεοδοσίου «παρεμβάσεις ενεργειακής υποστήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αγωνίζονται να παραμείνουν σε λειτουργία. Μία συνολική ρύθμιση για τις οφειλές που διαρκώς αυξάνονται εξαιτίας της ακρίβειας και του περιορισμού της κατανάλωσης. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός μνημονιακού μέτρου που λειτουργεί ως “χαράτσι” για τους επαγγελματίες». «Γενικότερα» συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ «δεν ακούσαμε μέτρα που έχουν ως στόχευση τη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πρώτο χρόνο και την ανάπτυξή τους σε δεύτερο.

Εφόσον δεν ληφθούν -έστω και τώρα- αποφάσεις για πιο γενναίες παρεμβάσεις, ώστε να αποκτήσουν προοπτικές βιωσιμότητας χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι για αυτές απλώς δύσκολος, αλλά ο τελευταίος που θα λειτουργήσουν. Και αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους τους επιχειρηματίες αλλά όλη την κοινωνία, καθώς θα πληγεί η απασχόληση, αλλά και η πορεία των δημοσίων εσόδων», καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

«Όχι food pass μόνο για τις αλυσίδες τροφίμων» – Διαμαρτύρονται και οι κρεοπώλες του Αγρινίου

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ