ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Μικρό καλάθι» στις ενδιάμεσες εκπτώσεις – Περιμένοντας τους Αγρινιώτες

«Μικρό καλάθι» στις ενδιάμεσες εκπτώσεις – Περιμένοντας τους Αγρινιώτες

«Μικρό καλάθι» στις ενδιάμεσες εκπτώσεις – Περιμένοντας τους Αγρινιώτες

«Μικρό καλάθι» στις ενδιάμεσες εκπτώσεις κρατάνε οι έμποροι της πόλης σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, βάση του δημοσιεύματός της και των όπως είπαν έμποροι που μίλησαν επώνυμα και ανώνυμα προκύπτει πως  η τοπική αγορά περιμένει τους Αγρινιώτες να ψωνίσουν. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα έχει ως εξής: 

Μετά το «φιλί ζωής» που πήραν την εορταστική περίοδο κυρίως από τους ετεροδημότες, οι έμποροι του Αγρινίου περιμένουν τους Αγρινιώτες για να «δουλέψουν» οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, ωστόσο κρατούν «μικρό καλάθι»…

Από την Τρίτη 3/5 ξεκίνησαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, χωρίς να υπάρχει μεγάλη προσδοκία από τον εμπορικό κόσμο του Αγρινίου.

Οι περισσότεροι «κρατούν μικρό καλάθι» και αναμένουν να δουλέψουν σε συγκρατημένο βαθμό κυρίως με τις Αγρινιώτισσες και τους Αγρινιώτες, καθώς κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, από τις γιορτές του Πάσχα και έπειτα δούλεψαν κατά 50% τουλάχιστον με ετεροδημότες.

Η εορταστική περίοδος ήταν «φιλί της ζωής» για την τοπική αγορά, η οποία έρχονταν από μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα της πόλης δούλεψαν αυξάνοντας τους τζίρους τους μέχρι και 20%, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που απλά αισθάνθηκαν ικανοποίηση από το τζίρο που είδαν στο ταμείο τους.

Για την τρέχουσα εκπτωτική περίοδο η εκτίμηση που υπάρχει στον εμπορικό κόσμο είναι πως θα ψωνίσουν οι ντόπιοι προϊόντα που είχαν εντοπίσει κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ανέμεναν να «δουν» πως θα εξελιχθούν τα έξοδα από το Πάσχα και έπειτα, ώστε να ξέρουν τι οικονομικές δυνατότητες έχουν για να ψωνίσουν κατά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Ωστόσο, ανέκαθεν υπήρχε στο Αγρίνιο και η άποψη πως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν ωφελούν ούτε τους εμπόρους, ούτε τους καταναλωτές και γι αυτό πολλοί είναι εκείνοι οι έμποροι που επέλεξαν να μην συμμετάσχουν, καθώς δεν είναι και υποχρεωτικό το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Ο Γιώργος Καμμένος ανέφερε:

«Μικρό καλάθι» στις ενδιάμεσες εκπτώσεις - Περιμένοντας τους Αγρινιώτες
Ο Γιώργος Καμμένος

«ο πασχαλινός τζίρος φέτος κινήθηκε καλά, καθώς είχαμε πολλούς επισκέπτες. Έστω και την τελευταία στιγμή η αγορά κινήθηκε. Σε σχέση με πέρυσι το ποσοστό της αύξησης της δουλείας είναι από 10% έως και 20%, εξαρτάται φυσικά και το είδος του εμπορεύματος του εκάστοτε μαγαζιού. Σε σχέση όμως με το 2019 η κίνηση ήταν πτωτική. Οι τζίροι του 2019 δεν μπορούν πλέον να «πιαστούν».

Αυτές τις ημέρες και λόγω του ότι οι τιμές ήταν και παραμένουν καλές, λόγω εορτών δεν γίνονταν έρευνα αγοράς. Το 50% της κίνησής στο εμπορικό τομέα του Αγρινίου ήταν από ετεροδημότες, θεωρώ πως οι Αγρινιώτισσες και οι Αγρινιώτες θα ψωνίσουν τώρα στις ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις πάντα δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσε κανείς, ενώ δεν υπάρχουν και οι εκπτώσεις που περιμείνει ο κόσμος, είναι μικρότερα τα ποσοστά της έκπτωσης, δεν είναι δηλαδή σαν τις εκπτώσεις του Ιουλίου που το ποσοστό της έκπτωσης είναι τουλάχιστον 50% ή 60%. Πιστεύουμε όμως πως με τα δεδομένα που υπάρχουν θα πάνε κάπως καλά τα πράγματα, δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες, αλλά έχουμε αισιοδοξία».

Ο Λυσίμαχος Σύρμος σημείωσε:

«Μικρό καλάθι» στις ενδιάμεσες εκπτώσεις - Περιμένοντας τους Αγρινιώτες
Ο Λυσίμαχος Σύρμος

«κατά την εορταστική περίοδο υπήρχε κίνηση στην πόλη, καθώς ήρθαν πολλοί ετεροδημότες. Η τοπική αγορά τονώθηκε, μακάρι να είναι και στη συνέχεια έτσι τα πράγματα. Η κίνηση κυμάνθηκε μεταξύ 10% και 20% πάνω σε σχέση με πέρσι την αντίστοιχη περίοδο.

Είχαμε δύο χρόνια να δούμε τόσο κόσμο στην πόλη. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις πιστεύω πως κακό κάνουν στην αγορά, δεν θα πρέπει να υπάρχουν και εγώ δεν τις εφαρμόζω, εφόσον δεν είναι υποχρεωτικό το μέτρο αυτό, καθώς μαθαίνεις λάθος τον καταναλωτή και του προκαλείς σύγχυση. Οι εκπτώσεις θα έπρεπε να είναι όπως ήταν κάποτε, όπου ο καταναλωτής περίμενε τις εκπτώσεις τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο. Τα δεκαήμερα κλπ είναι προς λάθος κατεύθυνση».

Ο Θανάσης Τσούνης τόνισε:

«Μικρό καλάθι» στις ενδιάμεσες εκπτώσεις - Περιμένοντας τους Αγρινιώτες
Ο Θανάσης Τσούνης

«κατά την εορταστική περίοδο τα εμπορικά καταστήματα της πόλης δούλεψαν καλά, πήραν μια ανάσα καλή σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους. Κυκλοφορούσε στην πόλη αρκετός κόσμος και ανάλογη ήταν σχεδόν η εικόνα και τα καταστήματα. Μετά από μια περίοδο που πέρασε και ήταν από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών, από λίγο έως πολύ όλα τα μαγαζιά δούλεψαν.

Πιστεύω πως από 15% μέχρι και 30% αυξήθηκε η δουλειά κατά τις γιορτές και μετά, φάνηκε η διαφορά. Οι εποχικές εκπτώσεις που ξεκίνησαν από τις πρώτες ημέρες του Μαΐου περιμένουμε προς το παρόν να δούμε πως θα εξελιχθούν. Περιμένουμε κυρίως να έρθουν να ψωνίσουν οι ντόπιοι, καθώς μέσα στις γιορτές δουλέψαμε κυρίως με ετεροδημότες.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα μειωθεί το ενδιαφέρον για τα ψώνια και τις προσφορές μας. Τώρα υπάρχει το περιθώριο να ψωνίσει ο καταναλωτής ότι είχε δει το προηγούμενο διάστημα, το ήθελε και ήθελε όμως να δει και πως θα «τρέξουν» τα έξοδα μέχρι και το τέλος του Απριλίου».

Ο Κωνσταντίνος Τσακανίκας δήλωσε:

«Μικρό καλάθι» στις ενδιάμεσες εκπτώσεις - Περιμένοντας τους Αγρινιώτες
Ο Κωνσταντίνος Τσακανίκας

«τα εμπορικά καταστήματα του Αγρινίου όλο το προηγούμενο διάστημα, από τις γιορτές του Πάσχα και έπειτα δούλεψαν καλά, αλλά όχι όπως το 2019. Σε σχέση με πέρυσι όμως την αντίστοιχη χρονική περίοδο η πόλη δούλεψε στα ίδια επίπεδα.

Η εκπτωτική περίοδος που ξεκίνησε από την αρχή του μήνα δεν έδειξε ακόμη κάτι, αλλά προσδοκούμε σε κάτι καλύτερο. Τι δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων υπήρχε δουλειά, έπειτα επανήλθαμε στο προηγούμενα επίπεδα, αλλά επειδή ακόμη είμαστε στην αρχή της περιόδου αυτής αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί, καθώς είδαμε και τις δύο περιπτώσεις, είδαμε δηλαδή και κίνηση και να μην υπάρχει κίνηση.

Ο κόσμος είναι φοβισμένος από το ρεύμα, την ακρίβεια και τα ζητήματα της καθημερινότητας».

Βαριά η σκιά του πληθωρισμού

Βαριά ρίχνει τη σκιά του ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με τα μεν νοικοκυριά να βλέπουν το πραγματικό τους εισόδημα να μειώνεται και να φοβούνται πλέον, υπό τον φόβο ενός νέου σπιράλ ύφεσης, την ανεργία, τις δε επιχειρήσεις να βλέπουν όχι μόνο τα περιθώρια κέρδους να συμπιέζονται από την αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας, αλλά να καταγράφεται και μείωση του όγκου πωλήσεων.

Το χειρότερο είναι ότι το φαινόμενο δεν είναι πρόσκαιρο, με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) να επισημαίνει στην έρευνα  ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα κατρακύλησε τον Απρίλιο στις 105 μονάδες, από τις 112,1 μονάδες τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών.

Στον κλάδο στον οποίο αποτυπώνεται άμεσα αρχικά η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών και στη συνέχεια και η μείωση του πραγματικού εισοδήματος, το λιανεμπόριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε για τέταρτο συνεχή μήνα, στις 85 μονάδες.

Η επιδείνωση είναι αποτέλεσμα κυρίως της χειροτέρευσης των προσδοκιών σε όλους τους κλάδους, με εξαίρεση μόνο τον κλάδο οχημάτων – ανταλλακτικών που απλώς διορθώνει την πολύ άσχημη πορεία του.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ: Με κωδικούς TaxisNet η αίτηση στο power pass, ποιοι το χάνουν

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr