ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΜικρή αναθέρμανση στην αγορά ακινήτων στο Αγρίνιο – Περισσότερες οι νέες μισθώσεις

Μικρή αναθέρμανση στην αγορά ακινήτων στο Αγρίνιο – Περισσότερες οι νέες μισθώσεις

Μικρή αναθέρμανση στην αγορά ακινήτων στο Αγρίνιο – Περισσότερες οι νέες μισθώσεις

Μικρή αναθέρμανση στην αγορά ακινήτων στο Αγρίνιο – Περισσότερες οι νέες μισθώσεις σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία λένε ιδιοκτήτες και σύμβουλοι ακινήτων ότι: «κινητικότητα στο κέντρο, παίζουν ρόλο οι αναπλάσεις» 

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Σε γενικές γραμμές οι εκτιμήσεις από την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα κάνουν λόγο για αυξημένη δραστηριότητα και για ενοικιάσεις εμπορικών καταστημάτων, απλώς στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα αυτό ισχύει στις δημοφιλείς εμπορικές «πιάτσες» και στα εμπορικά κέντρα, ενώ στην περίπτωση π.χ. του Αγρινίου αφορά σε περιοχές του κέντρου που είναι κοντά σε πεζόδρομους και αναπλάσεις.

Ο Στράτος Καλύβας

Αυτή είναι μια διαπίστωση που κάνουν και οι περισσότεροι σύμβουλοι ακινήτων (μεσίτες) στην περιοχή. «Υπάρχει αναθέρμανση στις μισθώσεις στο Αγρίνιο και γενικότερα στην Αιτωλοακαρνανία, απλά στο Αγρίνιο είναι εμφανής η διαφορά στο κέντρο όπου υπάρχουν οι αναπλάσεις και οι πεζοδρομήσεις. Εκεί φαίνεται να υπάρχει μια τάση που θα δούμε πόσο θα κρατήσει», εξηγεί στη «Συνείδηση» ο σύμβουλος ακινήτων Στράτος Καλύβας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση στην αγορά έχει μεγάλη σχέση. «Δραστηριοποιούμαι και σε αρκετά μακρινές από το Αγρίνιο περιοχές όπως η Βόνιτσα, το Μενίδι κλπ και διαπιστώνω ότι πλέον καταναλωτές από αυτά τα μέρη έρχονται στο Αγρίνιο για ψώνια, κάτι που δεν γινόταν παλιά, πήγαιναν στην αγορά της Άρτας. Βλέπουν κάτι διαφορετικό τώρα κι έρχονται, προκαλώντας κινητικότητα. Μπορώ να πω, χαρακτηριστικά, για έναν κεντρικό δρόμο του Αγρινίου όπου οι μαγαζάτορες μέχρι πρόσφατα ήταν αναφανδόν κατά των πεζοδρόμων αλλά τώρα, βλέποντας τι συμβαίνει, συσπειρώνονται για να ζητήσουν πεζοδρόμηση και στον δικό τους δρόμο», επισημαίνει.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Proprius, εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων, που επικαλείται η «Καθημερινή», κατά το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκαν 40 νέες συμφωνίες στις κύριες αγορές της Αθήνας, αριθμός που ήταν κατά 20% υψηλότερος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, όμως, καταγράφηκε μείωση των νέων μισθώσεων κατά 25%. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η Proprius κάνει λόγο για πάνω από 60 εκ. νέες συμφωνίες, εκ των οποίων οι 40 αφορούσαν ακίνητα στην Αττική! Αντίστοιχα, οι επενδύσεις που έγιναν στον τομέα των εμπορικών ακινήτων κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απριλίου – Ιουνίου 2023, υπολογίζονται σε 40 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι αντανακλά τη γενικότερη στάση αναμονής που τηρούν οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές, λόγω των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων δανεισμού.

Ο Χρήστος Καμποσιώρας

«Δεν μπορώ να πω ότι έχει μπει η Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο σε κάποια τέτοια αναπτυξιακή πορεία, αυτό ίσως ισχύει για τις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων, όμως είναι γεγονός ότι υπάρχει κινητικότητα», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Καμποσιώρας.

«Υπάρχει μια αυξητική τάση σε νέες μισθώσεις και μια κινητικότητα που έχει να κάνει με τις αλλαγές στο κέντρο, τις πεζοδρομήσεις κλπ. Αυτό μένει να σταθεροποιηθεί, όμως η γενική εικόνα είναι ότι το εμπόριο κινείται περισσότερο, ειδικά αν σκεφτείς ότι πέρασε ένα πολύ σκληρό καλοκαίρι από πλευράς καιρού για το Αγρίνιο. Προσωπικά θεωρώ ότι βοήθησε πολύ η απόφαση των περισσότερων εμπόρων να κρατήσουν τα μαγαζιά τους τα Σάββατα ανοιχτά, για όσο το δυνατόν περισσότερο. Το θέμα είναι να δούμε άνοδο σε εμπορικό ενδιαφέρον και στην περιφέρεια του δήμου», συμπληρώνει.

Τα μεγέθη είναι αυξημένα όπου υπάρχει ανάπτυξη βάσει εισοδημάτων

Η γενικότερη εικόνα για την χώρα δείχνει, πάντως, μια σημαντική διαφορά για περιοχές όπως το Αγρίνιο σε σχέση με τους προορισμούς, τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με παραγωγική δυναμική.

Σύμφωνα με αναφορές του αθηναϊκού Τύπου είναι θέμα εταιρειών: κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών εγκαινιάστηκαν, επίσης, το μεγαλύτερο κατάστημα της αλυσίδας ταχυφαγείων στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ένα κατάστημα της αλυσίδας οικιακών, επιφάνειας 1.450 τ.μ., στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σε εμπορικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη απέκτησε παρουσία η Tesla, ενώ η Pepco προσέθεσε τρία καταστήματα σε πόλεις της περιφέρειας.

Ασφαλώς, ένα ζήτημα είναι και το τι θα γίνει με τα ενοίκια, όπου καταγράφεται σταθεροποιητική τάση, αλλά στις πολύ εμπορικές περιοχές παρατηρούνται ελαφρώς υψηλότερες τιμές σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι εκτιμήσεις λένε ότι παρότι η ζήτηση από τους μισθωτές είναι έντονη, φαίνεται πως τα ενοίκια δεν πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα.

Στην περιοχή του Αγρινίου, ειδικά, πρέπει να ολοκληρωθούν οι αναπλάσεις και οι πεζοδρομήσεις, ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ακριβές και τις φθηνές περιοχές για μίσθωση.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κακοκαιρία «Daniel»: Απίστευτες εικόνες – Γέφυρα διαλύεται μέσα σε δευτερόλεπτα (vid)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ