Μικρές διακυμάνσεις στις αγορές – Στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής η προσοχή

Μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα (19/3) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην…

xrimatistirio-1-1-1

Μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα (19/3) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν προσφέρονται για άμεση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, οι οποίοι στις προβλέψεις τους δίνουν 99% πιθανότητα ότι η Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), στη συνεδρίαση του Μαρτίου, έ-βαλε τέλος στην πολιτική αρνητικών επιτοκίων, για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, αυξάνοντας το επιτόκιο αναφοράς από -0,1% σε ένα εύρος από 0% έως 0,1%, σηματοδοτώντας μια ιστορική αλλαγή πολιτικής.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει οριακή άνοδο κατά 0,04%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,42%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,74%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,63% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 0,08%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα περίπου 180 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1403,47 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό μόλις 1,31%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Μικρές πτωτικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,43%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 2 bps στο 3,66%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα, επίσης, κατά 2 μονάδες, στο 3,22% ενώ, αντίθετα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,41%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λόγω της πιθανής επιβράδυνσης της ζήτησης σε ορισμένους τομείς, π.χ αερομεταφορές, καθώς και της προοπτικής αύξησης της προσφοράς από τη Ρωσία.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 0,17%, στα 82,58 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη πτώση 0,19%, βρίσκεται στα $ 86,72.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρή άνοδο έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας ενώ έχει σημαντικά κέρδη στην ισοτιμία με το γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0855 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό ανέρχεται στα 150,48 γιεν/δολ.

Πηγή: ertnews.gr