ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜηδενικά τα ποσοστά γρίπης στην Αιτωλοακαρνανία

Μηδενικά τα ποσοστά γρίπης στην Αιτωλοακαρνανία

Μηδενικά τα ποσοστά γρίπης στην Αιτωλοακαρνανία

Μηδενικά τα ποσοστά γρίπης

Ο covid και η «Όμικρον» έχουν «εξαλείψει» τη γρίπη

Τι αναφέρει ο Πνευμονολόγος Γιώργος Κατσουράκης σχετικά με τον covid και την γρίπη

Τα δύο προηγούμενα χρόνια η πτώση του ποσοστού νόσησης από τη γρίπη ξεπερνούσε κατά πολύ ακόμη και το 90% και αυτό φάνηκε ακόμη και στην Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο!

Ο λόγος που δεν είχε παρουσιαστεί η γρίπη σε μεγάλο βαθμό, όπως γνωρίζαμε από το παρελθόν, ήταν η τήρησης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του covid-19.

Αυτό οδήγησε τους γιατρούς να μιλάνε για περιορισμένα ποσοστά νόσησης από την γρίπη, όπως συμβαίνει και σήμερα!

Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής οι μελέτες για την περίοδο του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου «δείχνουν» σχεδόν μηδενικά ποσοστά γρίπης στον ελλαδικό χώρο, όπως επίσης και στην Αιτωλοακαρνανία ειδικότερα!

Ακόμη και τις ημέρες του νέου έτους που διανύουμε δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι και οι επιστήμονες συνεχίζουν να μιλούν για μηδενικά ποσοστά νόσησης.

Ο  πνευμονολόγος Γιώργος Κατσουράκης εξηγεί στη «Σ» όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο κανείς σε συνάρτηση με τον covid και την γρίπη, ζητήματα υγείας που απασχολούν συνεχώς.

Ξεκινούν απότομα τα συμπτώματα της γρίπης, ενώ του covid αναπτύσσονται σιγά – σιγά

Ο κ. Κατσουράκης τονίζει: «πριν αρχίσει η μετάλλαξη omicron, περίπου δηλαδή τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, υπήρχε μια έντονη ανησυχία για πιθανή ανάκαμψη της γρίπης. Πέρυσι λόγω μάσκας και καραντίνας η εποχική γρίπη είχε σχεδόν εξαλείφει.

Από τη γρίπη κάθε χρόνο νοσούν και «φεύγουν» από τη ζωή περίπου 600.000 με 650.000 παγκοσμίως.

Κατά το 2020 και 2021 ουσιαστικά η γρίπη εξαφανίστηκε από το μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη. Πραγματοποιούνταν τεστ για να εξακριβωθεί αν υπάρχει ή όχι και προέκυψαν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που έλεγαν πως σχεδόν είχε εξαφανιστεί.

Ο πνευμονολόγος Γιώργος Κατσουράκης

Από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι και το τέλος του 2021 τα περιστατικά της γρίπης ήταν από ελάχιστα έως μηδενικά και αυτό, όπως προαναφέραμε οφείλεται στην καραντίνα, στη χρήση μάσκας και στο ό,τι δεν πραγματοποιούνταν μετακινήσεις πληθυσμών.

Η γρίπη συνήθως εμφανίζεται μετά τις γιορτές και διαρκεί μέχρι και το Πάσχα. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής τα δεδομένα είναι ότι δεν υπάρχουν νοσούντες από γρίπη.

Αυτό προέκυψε από τεστ που έγιναν για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει σε συνάρτηση με την γρίπη φέτος.

Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν κρούσματα γρίπης ούτε στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά ούτε και στο Αγρίνιο και αν υπάρχουν είναι από ελάχιστα έως σχεδόν μηδενικά.

Αυτή την περίοδο τα συμπτώματα γρίπης και covid συγχέονται, διότι και στις δύο περιπτώσεις εμφανίζεται πυρετός, βήχας, μυαλγίες, μπούκωμα στη μύτη, δύσπνοια, έντονη ενόχληση ή πόνος στο λαιμό.

Η μια διαφορά είναι ότι τα συμπτώματα της γρίπης έχουν οξεία έναρξη, ξεκινάνε απότομα, ενώ τα συμπτώματα του covid αναπτύσσονται σιγά – σιγά, ενώ η γρίπη το αργότερο θα κρατήσει πέντε το πολύ επτά ημέρες.

Ακόμη και το απλό κρυολόγημα έχουμε φτάσει σε σημείο να έχει σχεδόν ξεπεραστεί. Όσοι θα παραπονεθούν για παρόμοια συμπτώματα με αυτά που προαναφέραμε πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν covid, αλλά αν είναι θωρακισμένοι και προσέχουν δεν θα ασθενήσουν σοβαρά.

Για το 2022 δεν υπάρχουν δεδομένα γρίπης, αν και η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί το ζήτημα, καθώς στην παρούσα φάση και υπό κανονικές συνθήκες είναι η περίοδος της γρίπης.

Επίσης ο εμβολιασμός του κόσμου βοηθάει αρκετά και αυτό φάνηκε, όπως και τα παραπάνω που αναφέρουμε που προέκυψαν από μελέτες».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”     

Κορονοϊός: 296 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 20.107 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr