ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτισμος«Μια μπομπίνα αναμνήσεις» – Η ιστορική διαδρομή του κινηματογράφου στο Αγρίνιο (εικόνες)

«Μια μπομπίνα αναμνήσεις» – Η ιστορική διαδρομή του κινηματογράφου στο Αγρίνιο (εικόνες)

«Μια μπομπίνα αναμνήσεις» – Η ιστορική διαδρομή του κινηματογράφου στο Αγρίνιο (εικόνες)

Ο Δήμος Αγρινίου και ο Αγρινιώτης Χρήστος Μαγκλίνης παρουσιάζουν απόψε στον θερινό κινηματογράφο «Ελληνίς» την ιστορική διαδρομή του κινηματογράφου στο Αγρίνιο, η οποία πρόκειται να συγκινήσει τους μεγαλύτερους και να πληροφορήσει τους νεότερους  για την τοπική ιστορία του κινηματογράφου

Στον θερινό κινηματογράφο «Ελληνίς» ξεδιπλώνεται η ιστορία του κινηματογράφου στο Αγρίνιο, όπως επίσης παρουσιάζεται και η εξέλιξή του από το 1920, που έγιναν τα πρώτα «βήματά» του μέχρι και το 1970 οπότε δημιουργήθηκε ο πρόδρομος της Κινηματογραφικής Λέσχης Αγρινίου, το Κινηματογραφικό Εργαστήρι!

Μέσα από το ντοκιμαντέρ του Αγρινιώτη Χρήστου Μαγκλίνη με τίτλο: «Μια μπομπίνα αναμνήσεις» γίνεται καταγραφή της πορείας του κινηματογράφου στην πόλη μέσα από τις τοποθετήσεις διαφόρων προσώπων που σχετίζονται με την εξέλιξη αυτή, παρουσιάζοντας ο καθένας την εμπειρία του και την δική του οπτική.

Στο ντοκιμαντέρ αυτό δεν αποτυπώνεται, όπως ανέφερε στο sinidisi.gr ο Χρήστος Μαγκλίνης, μόνο η ιστορία του κινηματογράφου, αλλά η ιστορία του είναι μόνο μια «συνιστώσα».

Μέσα από το ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται αναμνήσεις, ο τρόπος που βίωσαν οι Αγρινιώτες τον κινηματογράφο από εποχή σε εποχή, το πώς βίωσαν την εξέλιξη του κινηματογράφου άνθρωποι που δούλεψαν στις κινηματογραφικές αίθουσες, είτε τεχνικοί, είτε αιθουσάρχες ή ακόμη και απόγονοι αυτών των  ανθρώπων, οι οποίοι μεταφέρουν τα όσα είχαν ακούσει και γνωρίζουν.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν επίσης πρόσωπα που αγαπούσαν τον κινηματογράφο και συνεισέφεραν σε όλα τα χρόνια και κυρίως από την δημιουργία του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου και έπειτα μέχρι και σήμερα!

Όπως αναφέρει  ο δημιουργός του, στο ντοκιμαντέρ, που επί της ουσίας είναι η καταγραφή της κινηματογραφικής εξέλιξης και εμπειρίας στο Αγρίνιο, «καταθέτουν τις αναμνήσεις τους διάφορα πρόσωπα σχετικά με τα δικά τους βιώματα, τα οποία όμως συνθέτουν μια συνολική εικόνα για τον κινηματογράφο και την ιστορία του στο Αγρίνιο.

Παρουσιάζεται πώς ήταν τα χρόνια που ο κινηματογράφος έκανε τα πρώτα βήματά του στο Αγρίνιο, το 1920 δηλαδή, πώς ήταν κατά το 1930 που παρουσιάστηκαν οι πρώτες κινηματογραφικές αίθουσες στο Αγρίνιο και κυρίως το 1960 και 1970 που ο κινηματογράφος μεσουρανούσε στην πόλη».

Ειδική αναφορά γίνεται στο ντοκιμαντέρ στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι, που ήταν ο προάγγελος της σημερινής Κινηματογραφικής Λέσχης, ενώ στην δουλειά που παρουσιάζει ο Χρήστος Μαγκλίνης περιγράφεται η ιστορία των δύο δημοτικών κινηματογράφων του Αγρινίου, του «Άνεσις» και του «Ελληνίς», όπως επίσης παρουσιάζεται το «αποτύπωμα» που άφησαν στην πόλη κάποια πρόσωπα που σχετίζονταν ή σχετίζονται άμεσα με τον κινηματογράφο, τα οποία τον αγάπησαν πολύ και προσέφεραν πολλά στο κοινό του Αγρινίου μέσα από το δικό τους μετερίζι και γενικότερα με αυτό που επέλεξαν να κάνουν!

Η σντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου μιλώντας στo sinidisi.gr για το ντοκιμαντέρ «Μια μπομπίνα αναμνήσεις» ανέφερε: «Ο Αγρινιώτης Χρήστος Μαγκλίνης μιλάει με ανθρώπους που είχαν σχέση με τον κινηματογράφο, όπως ιδιοκτήτες αιθουσών, τεχνικούς, ανθρώπους που συμμετείχαν στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι ή συμμετείχαν και συμμετέχουν στην κινηματογραφική λέσχη η οποία δημιουργήθηκε μετά το Κινηματογραφικό Εργαστήρι.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση που θα συγκινήσει τους Αγρινιώτες και τις Αγρινιώτισσες, καθώς, εκτός από τη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει για το ντοκιμαντέρ η δουλειά αυτή έγινε από ένα νεαρό Αγρινιώτη και σχετίζεται με τον τόπο του. Ο Χρήστος Μαγκλίνης ξεκίνησε από ένα σεμινάριο σκηνοθεσίας και εξελίχθηκε πάρα πολύ. Μέσα από το ντοκιμαντέρ πολλά και διάφορα πρόσωπα μιλούν, κάνουν την δική τους προσέγγιση στο κινηματογράφο και την ιστορία του στο Αγρίνιο καταθέτοντας δικές τους εμπειρίες».

 

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Χονδρός

Πιο κοντά στην απόφαση για υποψήφια δήμαρχος Καρπενησίου η Αλεξία Μπακογιάννη

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr