ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΜια ΔΕΥΑ στη Δυτική Ελλάδα;

Μια ΔΕΥΑ στη Δυτική Ελλάδα;

Μια ΔΕΥΑ στη Δυτική Ελλάδα;

Συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, αλλά πόσο μεγάλες; Μια ΔΕΥΑ στη Δυτική Ελλάδα; Ο κανόνας «ένα» ανά Περιφέρεια είναι πιθανό να ισχύσει και στις ΔΕΥΑ, φέρνοντας πολλές επιφυλάξεις στην Αυτοδιοίκηση όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Πριν από περίπου ένα μήνα στην Πανελλήνια Σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, επιβεβαίωσε ότι στη Δυτική Ελλάδα, όπως και σε μερικές ακόμη περιοχές της χώρας, θα εφαρμοστεί το «μοντέλο» του ενός φορέα σε περιφερειακό επίπεδο.

Αυτό το «μοντέλο» είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της διαχείρισης των υδάτων και των δικτύων ύδρευσης μέσα από το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που προωθεί τις συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και θα παρουσιαστεί στις αρχές της νέας χρονιάς.

Στην περίπτωση των απορριμμάτων υπάρχει βέβαια η δικαιολογία ότι κάποιοι ΦΟΔΣΑ, όπως συμβαίνει στην Αιτωλοακαρνανία, είναι ανενεργοί, στην περίπτωση όμως των ΔΕΥΑ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και για τα οικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν και για το πόσο μεγάλες από άποψη χωρικής αρμοδιότητας μπορεί να είναι οι νέες Επιχειρήσεις Ύδρευσης.

Θα μπορούσε, δηλαδή, η ύδρευση και η αποχέτευση στη Δυτική Ελλάδα από το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας μέχρι το Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων να υπαχθούν σε ένα ενιαίο φορέα; Και πόσο λειτουργικό θα είναι ένα τέτοιο σχήμα, ιδίως σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όταν π.χ. ακόμη και όχι και τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν προβλήματα στην ύδρευση ημιορεινών και ορεινών χωριών;

Ο Γιώργος Παπαναστασίου

«Θα μπορούσε» απάντησε στη «Σ» ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, ερμηνεύοντας τις κυβερνητικές προθέσεις και εξηγώντας παράλληλα ότι ο ίδιος έχει πολλές επιφυλάξεις για ένα τέτοιο εγχείρημα, από τη στιγμή μάλιστα που το νομοσχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα. «Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι κινείται στην κατεύθυνση των συγχωνεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου τονίζοντας όμως ότι ακόμη δεν έχουν τεθεί τα χωροταξικά ζητήματα, αλλά προέχουν άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Γ. Παπαναστασίου, η ΚΕΔΕ θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις στη διαβούλευση που θα γίνει για το νομοσχέδιο. Πάντως ο Γ. Παπαναστασίου εκτιμά πως είτε οδηγηθούμε σε πολύ μεγάλα σχήματα και από άποψη χωρικής αρμοδιότητας, είτε σε μικρότερα, οι ΔΕΥΑ όπως τις ξέρουμε σήμερα ως υπηρεσίες προφανώς και δεν θα πάψουν να υπάρχουν, αλλά θα λειτουργούν περίπου ως «παραρτήματα» του μεγαλύτερου φορέα.

Ιδιωτικοποίηση και απολύσεις φοβούνται οι εργαζόμενοι –  Τίποτα απ’ τα δύο λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις στις κυβερνητικές προθέσεις και η Ομοσπονδία των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ να μιλά για νέα απόπειρα ιδιωτικοποίησης.

«Τελικά τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιώθηκαν. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι μία επιχείρηση ανά περιφέρεια. Ένα διοικητικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από μερικούς δημάρχους και οι υπόλοιποι εγκάθετοι της κάθε κυβέρνησης.  Καμία μέριμνα για εκπρόσωπο εργαζομένων όταν ακόμα και στους ΦΟΣΔΑ οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται» αναφέρει η ΠΟΕ – ΔΕΥΑ σε ανακοίνωσή της και προσθέτει πως  «το κερασάκι στην τούρτα είναι η εξόφληση των χρεών των ΔΕΥΑ για το ρεύμα που όμως θα αφαιρεθούν από πόρους που κατευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι συγχωνεύσεις να επιφέρουν απολύσεις. Πάντως σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι νέες Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις και πώς οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ οφείλονται στα «διάφορα ζητήματα που παρατηρήθηκαν και τα οποία πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι η απώλεια στις καταγραφές, διάφορα ζητήματα διαχειριστικά, για την καλύτερη διαχείριση και οργάνωση». Επιπλέον έκανε λόγο ότι αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί αίτημα των τοπικών κοινωνιών αλλά και πολλών δημάρχων.

Όσον αφορά στις ανησυχίες περί ιδιωτικοποίησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «οχυρώνεται ο κρατικός χαρακτήρας των εταιρειών αυτών» και πως «δεν υπάρχει καμία δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας έναντι μιας δημόσιας εταιρείας».

«Κλειδί» τα χρέη

Σημείο «κλειδί» για το όλο εγχείρημα και το πώς ακριβώς αυτό θα προχωρήσει θα είναι τα χρέη των ΔΕΥΑ που σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια. Η πρόθεση είναι με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων ταυτόχρονα να ρυθμιστούν τα χρέη των ΔΕΥΑ και να μηδενίσει το… κοντέρ… Πάντως κάτι τέτοιο, αν όντως προχωρήσει, σε κάποιο βαθμό σίγουρα θα κάμψει τυχόν αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών σε χωροταξικά ή άλλα επιμέρους ζητήματα…

Συνεδριάζει εκτάκτως η Ένωση των ΔΕΥΑ : Οι 122 ΔΕΥΑ θα γίνουν 15;

Την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη το Δ.Σ. της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) με μοναδικό θέμα το εν λόγω  σχέδιο για αλλαγή της οργάνωσης των Δ.Ε.Υ.Α μέσω συγχωνεύσεων.

Εκεί μετά από ενημέρωση του Προέδρου της Ένωσης, Δήμαρχου Ρεθύμνου,  Γ. Μαρινάκη, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι πως πιθανότατα το νομοσχέδιο να προτείνει ακόμη και τη συγχώνευση των 122 ΔΕΥΑ σήμερα στη χώρα σε… 15!

Έτσι το Δ.Σ. της Ένωσης αποφάσισε την σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ε.Δ.Ε.Υ.Α την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, στην Αθήνα. Μάλιστα λόγω της κρισιμότητας του θέματος θα κληθούν και οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι των Δήμων που έχουν ΔΕΥΑ.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: 48ώρες χωρίς ταξί – «Χειρόφρενο» για το φορολογικό

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ