Μη κρατικά πανεπιστήμια: «Διερευνητική ματιά» από τα βρετανικά ΑΕΙ

Το νέο τοπίο που δημιουργείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστμίων, διερευνούν και τα βρετανικά ανώτατα ιδρύματα…

university-105709_1280-1

Το νέο τοπίο που δημιουργείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστμίων, διερευνούν και τα βρετανικά ανώτατα ιδρύματα μέσω της Βρετανικής Πρεσβείας και του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα. Παράλληλα οι Έλληνες φοιτητές θα επωφεληθούν κι από ένα νέο πρόγραμμα υποτροφιών από τη Βρετανία, το GREAT.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των Βρετανικών πανεπιστημίων για το νέο τοπίο που δημιουργείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Μάλιστα η βρετανική πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο έχουν εκφράσει ανοιχτά την πρόθεση τους να οργανώσουν εκστρατεία ενημέρωσης προς τα βρετανικά ιδρύματα μέσω webinars προκειμένου να λύσουν τυχόν απορίες που θα προκύψουν από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ελλάδα για την ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων αλλά και για τις συνεργασίες με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Την περασμένη εβδομάδα διοργανώθηκε έκθεση Βρετανικών πανεπιστημίων στην Αθήνα με τον Βρετανό Πρέσβη Μάθιου Λοτζ να αναφέρεται στην  πολυετή σχέση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Στη Βρετανία φοιτούν περίπου 9.000 Έλληνες φοιτητές ενώ μέσω των κολεγίων που λειτουργούν στη χώρα μας περίπου άλλοι 20.000 σπουδαστές λαμβάνουν βρετανικούς τίτλους σπουδών με αναγνώριση – στην πλειονότητα των περιπτώσεων- των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

Φέτος οι Έλληνες φοιτητές θα επωφεληθούν κι από έναν νέο πρόγραμμα υποτροφιών από τη Βρετανία, το GREAT. Θα δοθούν 11 υποτροφίες ύψους έως 10,000 στερλινών για μονοετή μεταπτυχιακά προγράμματα.

Επιπλέον θα δοθούν 24 υποτροφίες – σε συνεργασία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα – σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.