ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΗ μετάβαση της ελληνικής γεωργίας στην ψηφιακή εποχή ως επιχειρηματική ευκαιρία

Η μετάβαση της ελληνικής γεωργίας στην ψηφιακή εποχή ως επιχειρηματική ευκαιρία

Η μετάβαση της ελληνικής γεωργίας στην ψηφιακή εποχή ως επιχειρηματική ευκαιρία

Η 3η ενότητα του αγροτικού συνεδρίου Agrown είχε ως θέμα: «Η μετάβαση της ελληνικής γεωργίας στην ψηφιακή εποχή ως επιχειρηματική ευκαιρία». Οι κυριότερες τοποθετήσεις είχαν ως εξής:

Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος (εντεταλμένος σύμβουλος Περιφερειάρχη ΠΔΕ): «Ο αγροτικός τομέας μπορεί να ξεκλειδώσει αναπτυξιακές δυνατότητες και να δώσει προστιθέμενη αξία σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, η καινοτομία, κ.ά. Ανέκαθεν η πατρίδα μας κυριαρχούσε τον πρωτογενή τομέα, με τα ελληνικά προϊόντα να είναι συνώνυμα της ποιότητας. Τα δεδομένα στον αγροτικό τομέα στη Δυτική Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, με τον τζίρο να αγγίζει το 1,7 δις ευρώ. Η επόμενη ημέρα της γεωργίας είναι τώρα! Πρέπει να γίνει σαφές σε όλη την παραγωγική αλυσίδα. Βασικό ζητούμενο είναι η αλλαγή νοοτροπίας, η εκπαίδευση. Πρέπει να στηριχθεί η δημιουργία συλλογικών σχημάτων».

Νίκος Κούτσιας (πρόεδρος Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας, σχολή Γεωπονικών Επιστημών): «Επιστήμη και τεχνολογία είναι σύμμαχοι. Ζούμε σε μια εποχή με πολλά ανοικτά δεδομένα. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες. Η προεπισκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τον γεωργό της σύγχρονης εποχής, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση του νερού, οι φυσικές καταστροφές, κ.ά.».

Εφη Λαζαρίδου (διευθύνουσα σύμβουλος Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά): «Αν θέλουμε να πάμε σε περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία. Όλα τα δεδομένα πρέπει να αξιοποιηθούν. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας δρόμος που μπορεί να δώσει λύσεις».

Θεοχάρης Μωϋσιάδης (υπεύθυνος επιχειρησιακής ανάπτυξης Future Intelligence): «Θέλουμε έρευνα για την πραγματική οικονομία. Το AgriFINOTRegion απευθύνεται στους αγρότες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρήσιμες πληροφορίες. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε μια 4άδα ειδών υπηρεσίας. Καταρχήν, τις απλές υπηρεσίες. Δεύτερον, θέλουμε οι παραγωγοί μας να αναδείξουν τον ρόλο τους στην κοινότητα. Τρίτον, υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής των καλλιεργητικών πρακτικών. Τέταρτον, τη δημοσιοποίηση των συμβάντων γεωργική εισροής».

Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Συνείδηση» και sinidisi.gr, Γιάννης Συμψηρής.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ